Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Balkanska ruta: Dolazilo nam je i po 1000 izbjeglica dnevno

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Izbjeglički val zapljusnuo je Hrvatsku prije godinu dana, točnije 16. Rujna, kada su na graničnom prijelazu u Tovarniku, bolje rečeno kroz kukuruzišta ušle prve izbjeglice iz Sirije...

Izbjeglički val zapljusnuo je Hrvatsku prije godinu dana, točnije 16. Rujna, kada su na graničnom prijelazu u Tovarniku, bolje rečeno kroz kukuruzišta ušle prve izbjeglice iz Sirije i drugih zemlja sa Bliskog istoka. Malo mjesto Tovarnik, u do večeri tog dana imao je preko 1100 pridošlica, što nitko nije očekivao. Službeno je otvorena Balkanska ruta preko naše zemlje, jer izbjeglice nisu mogle na sjever pošto su Mađari zatvorili svoje granice u Horgošu.

Pritisak je bio velik i sve veći. U Šid, mjesto u Srbiji koji je udaljen svega nekoliko kilometara zračne linije sa juga Srbije stizale su izbjeglice, autobusima, TAXI vozilima. Prve izbjeglice volonteri Crvenog križa Srbije doveli su do kukuruznih polja u blizini graničnog prijelaza, rukom bi ima pokazali gdje je Hrvatska i pustili su ih da se sami snalaze kako znaju i imaju. S obzirom da većina nije imala dokumente, namjerno ili ne, od nekih smo doznali da su svoje dokumente ranije poslali u neku od zapadnoeuropskih zemlja rodbini da im pripreme papire za prihvat, svi su išli kroz kukuruzišta jer na službenom graničnom prijelazu bez dokumenata ne bi prošli. Rijeke izbjeglica tekle su neprestano i danju i noću.

Svi su oni imali samo jedan cilj, stići u neku od zapadnih zemlja, Hrvatska im nije bila destinacija. Pritisak je bio ogroman, jer svima njima trebalo je ponuditi osnovno, zdravstvenu njegu, hranu, vodu. Tovarnik se uskoro počeo gušiti, jer se prvog dana izbjegličkog vala nitko nije dalje kretao. Bilo je i onih koji su gubili strpljenje pa su se odlučili pješice nastaviti put, no u tome ih je policija spriječila. Stanje se iz sata pogoršavalo, pa je donesena odluka da otvori privremeni prihvatni centar Opatovac. U bivšem Ininom terminalu vrlo brzo je podignut kamp koji je imao puno bolje uvjete u odnosu na Tovarnik. Niti najveći pesimisti koji su prognozirali da bi u Hrvatsku moglo ući oko 40000 izbjeglica što se neki rekli da je napuhana brojka nisu mogli zamisliti da će kroz Hrvatsku do zatvaranja Balkanske rute, sredinom travnja 2016. godine proći 660000 izbjeglica.

Izbjeglički val nije smanjivao, bilo je dana kada je u našu zemlju preko zelene granice dolazilo i po 10000 izbjeglica, a dolazili su hladni dani, početkom studenog 2015. godine otvoren je prihvatni tranzitni centar u Slavonskom Brodu, koji je imao zadaću da prihvati, registrira i pruži osnovnu pomoć nevoljnicima.

Hrvatska je bila po teretom, jer je Mađarska u listopadu 2015. godine prestala primati izbjeglice, a u međuvremenu je podigla žilet žicu uz granicu sa Srbijom i Hrvatskom, jedini izlaz za izbjeglice bili su vlakovi koji su stizali iz Srbije u Slavonski Brod, koji su ih prevozili dalje prema Sloveniji. I to je trajalo do 15. travnja ove godine kada je kamp u Slavonskom Brodu službeno zatvoren.

Komentari (51)
  • zasto medije ne prenose sta se desava u njemackoj!! migranti nasrnuli na demonstrante desne scene u bautzen(sachsen) i eskaliralo je! ocekuje se i ovaj vikend! zasto neidu slike i snimke poput ovakvih u javnost ( https://www.youtube.com/watch?v=y5R1T2BxtSc ) !!! to nam stvarno treba, majku vam, do zadnjeg istrjebit van europe i sa njima ovi liberali,ljevicari i sve ove medije, zajedno u vukojebinu i neka se hebu i sire svi medusobno do mile volje!!!

    16. 9. 2016,   16:48
  • i onaj ISIS glavosjek jihadi john je sa svojih 6 god.dosao iz kuvajta u europu sa roditeljima kao jadna izbjeglica,bas kao i ovi sa slike

    16. 9. 2016,   15:54
  • Oooohohoho, kako će nam naše unučice nositi burke dok se "migranti" prošire po europi....

    16. 9. 2016,   15:49