Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Balkanskog kralja prostitucije' likvidirali na plaži pred ljudima

None Foto: Pixsell/Facebook

Dilaver Bojku, poznat i po nadimku Leku, ubijen je ispred svojeg kafića u Strugi u Makedoniji. Više od 3.000 žena je prodao u bijelo roblje, a 20 najljepših zadržao je u svom baru

Ozloglašeni Makedonac Dilaver Bojku bio je šef mreže kriminalaca koja se bavila trgovinom bijelim robljem, a nekadašnji američki ambasador u Makedoniji Lawrence Butler prozvao ga je "najpoznatijim državljaninom Makedonije", piše Blic.

Ubijen je metkom u glavu u ponedjeljak oko 17 sati pred posjetiteljima na plaži Ohridskog jezera u Strugi, na kojoj je bio koncesionar.

FBI i Interpol istraživali su njegove "poslove" koje je vodio iz struškog sela Velešta. U tom su se selu do 2006. godine održavale "aukcije" djevojaka koje su otimane ili na prevaru regrutirane na Balkanu i državama bivšeg SSSR-a.

Bojku je navodno kontrolirao dva glavna ilegalna pravca za transport žena iz Moldavije, Rumunjske i Ukrajine. Jedan koji je išao iz Bugarske, a drugi iz Albanije. Oba kanala su završavala u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, koje je glasilo kao mjesto s najvećim brojem prostitutki u Makedoniji.

Uvijek barem 200 žena spremno za prodaju

Prema pisanju medija, tamo je tada u svakom trenutku imao od 200 do 250 žena koje su bile spremne za prodaju. Kako se pisalo, Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najljepših koje je nudio klijentima u svom baru "Ekspreso". Nakon nekoliko mjeseci rada kod njega, on ih je prodavao na Kosovo gdje je ovaj biznis bio još profitabilniji.

Makedonska policija svojevremeno je procjenjivala da je Bojku posredovao u prodaji oko 3.000 žena, navodi RTS. Protiv njega je od 1979. do 2001. godine policija podnijela čak 17 kaznenih prijava zbog podvođenja.

Uhićen je nekoliko puta, ali je tek 2002. godine osuđen na zatvor. Iz zatvora je međutim uspio pobjeći zahvaljujući vezama u makedonskoj policiji. Pobjegao je bio u Crnu Goru, ali je već u prosincu 2003. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog posredovanja u prostituciji.

Nakon odsluženja zatvorske kazne navodno se bavio legalnim poslovima u turizmu i ugostiteljstvu.

Komentari (178)
  • Ovaj Albanac nije računao na to da su te djevojke nečije kćeri, sestre i da je vrlo lako na takav način doć na listu za odstrel. Pitaj boga koliko se cura ubilo zbog njega i koliko ih je sam likvidirao. A ovakve se stvari dešavaju kad krivosuđe zakaže. Po meni i više nego zasluženo.

    15. 8. 2017,   14:23
  • Od svakog frajera uvjek ima jos veci frajer.

    15. 8. 2017,   14:29
  • Zamisli istrazivali su ??? Da prevedemo - znali su sta radi i pustili ga da to radi. Ista stvar je i kod nas sa kriminalom

    15. 8. 2017,   14:24