Obavijesti

News

Komentari 13

Bandić o počasnom doktoratu: 'Ništa ne mislim, samo delam'

Bandić o počasnom doktoratu: 'Ništa ne mislim, samo delam'
1

Na pitanje je li zadovoljan kako radi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Bandić je kazao da radi u skladu sa svojim ovlastima, pa neka radi svoj posao

VIDEO

Zagrebački  gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je na pitanje što misli o prosvjedu koji se sutra organizira protiv počasnog doktorata koje mu Sveučilište u Zagrebu namjera dodijeliti, poručio kako ništa ne misli, osim da je demokracija. 

"Ja vjerujem u autonomiju Sveučilišta. Ukoliko misle da sam ja to zaslužio, dodijelit će mi ga. Ukoliko ne misle, neće. I ne znam u čemu je problem", rekao je Bandić nakon otvaranja sajamske manifestacije "Domaće je domaće".

Na pitanje je li ga to "poljuljalo" da i dalje želi taj doktorat, odgovorio je da on nije ništa tražio.

Bandić se nije izjasnio misli li da je zaslužio počasni doktorat. "Ja ne mislim ništa, ja samo delam".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Ako Bandić dobije doktorat ja ću se odreći svoje diplome...'
'Ako Bandić dobije doktorat ja ću se odreći svoje diplome...'

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti nije konkretno odgovorio je li saborski zastupnik Siniša Varga njegov, kako on kaže, novi "žetončić". 

"Ništa ja ne znam. Mi ni za kim ne trčimo, nikoga ne snubimo, ali ni jednog kvalitetnog čovjeka nećemo zaboraviti", poručio je Bandić i dodao da on nije zvao Vargu da im se pridruži.

Rekao je da je problem jedino kad Bandić nešto dobiva, a ovi drugi nisu problem. Ustvrdio je da je to valjda problem urednika i novinara, ali kaže kako im nije on kriv. Poručio je novinarima i urednicima da će im pokloniti pjesmu "Što bi dao da si na mom mjestu", na sva pitanja koja postavljaju.

Na pitanje je li zadovoljan kako radi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Bandić je kazao da radi u skladu sa svojim ovlastima, pa neka radi svoj posao.

Rekao je da nije njegovo da govori o tome je li Povjerenstvo svoj posao radi dobro, te dodao kako on samo zna da oni koji su bili na čelu tog Povjerenstva su osnovale stranku i bave se politikom.

"Eto, kako ga rade, eto, toliko je neovisno. Oni koji su do jučer bili na čelu tog Povjerenstva osnovali su stranku i 'furaju' svoj svjetonazor kroz Povjerenstvo", rekao je Bandić aludirajući na Daliju Orešković.

Zbog 'Grada u Gradu': 'Zapela' sjednica zagrebačke skupštine
Zbog 'Grada u Gradu': 'Zapela' sjednica zagrebačke skupštine

Poručio je da će u roku i na vrijeme predstaviti listu za europske izbore i da će biti  jedinstvena u Hrvatskoj.

"To će biti lista respektabilnih ljudi koji će predstavljati ne stranačke i briselske interese, nego hrvatske interese u Bruxellesu", istaknuo je Bandić i ustvrdio da će na EU izborima potrošiti minimalno novaca.. 

Najveća kvaliteta te liste, dodao je, bit će to što će skoro svi na listi biti vanstranački ljudi.

Više od 750 članova akademske zajednice protiv počasnoga doktorata Bandiću

- Više od 750 profesora, studenata, alumnija Sveučilišta u Zagrebu i ostalih članova akademske zajednice uputilo je Senatu Sveučilišta u Zagrebu otvoreno pismo kojim apeliraju da se ne dodijeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Prikupljanje potpisa inicirali su Nikola Baketa, poslijedoktorand s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, i Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti, a potpisi će se skupljati do sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se odlučivati o počasnom doktoratu.

Počasni doktorat znači i čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta

Pismo, navode, predstavlja svojevrsnu nadopunu izvješću koje će članovi Senata dobiti od stručnoga povjerenstva za provedbu postupka dodjele počasnog doktorata Bandiću.

'Žele živjeti na 180. katu? Pa, izgradit ćemo neboder od 200!'
'Žele živjeti na 180. katu? Pa, izgradit  ćemo neboder od 200!'

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, podsjeća se u pismu, dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi. Prema europskoj i hrvatskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor osim časti i naslova prima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta.

Do sada je to priznanje, ističu, primio niz uglednika poput Lavoslava Ružičke (1940.), Vladimira Preloga (1952.), Nielsa Bohra (1958.), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1969.), Linusa Paulinga (1988.) i Alberta Ferta (2008.).

Dodaju da je "bilo i nekih pogrešaka, poput nedavnog počasnog doktorata Draganu Čoviću, ali želimo vjerovati da do te odluke ipak ne bi došlo da smo vam i za nju stigli pripremiti ovakvu dopunu izvješća".

Potpisnici pisma pretpostavljaju da će povjerenstvo u svojem izvješću kao argumente zašto zagrebački gradonačelnik zadovoljava uvjete za počasni doktorat navesti projekt nove zgrade Muzičke akademije, rekonstrukciju Francuskog paviljona u SC-u, potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje paviljona za smještaj studenata, stipendiranje studenata Sveučilišta i dr.

Milan Bandić, ističu, "nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza".

'Doktorat Bandiću doveo bi u pitanje dignitet rada i titula'
'Doktorat Bandiću doveo bi u pitanje dignitet rada i titula'

"Svi navedeni 'doprinosi' Milana Bandića zapravo su prirodni tijek upravljanja gradom Zagrebom, a čini se da je ovo jasno i predlagatelju Daliboru Cikojeviću. Pročitate li pažljivo njegov prijedlog, bit će vam jasno da bi se počasni doktorat trebao dodijeliti Gradu Zagrebu, a ne Milanu Bandiću. Što god gradonačelnik Bandić mislio o tome, on nije Grad Zagreb. Dakle, teze o doprinosu Milana Bandića znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu 'padaju u vodu'", naglašava se u pismu.

Potpisnici dodaju da, s obzirom da je Bandić izrazito aktivan političar, "nema potrebe da se Sveučilište veže uz politiku na ovaj način i šalje poruku građanima o važnosti dodvoravanja političarima dajući im priznanja za koja oni ne ispunjavaju uvjete".

Osim toga, "nedavne političke selidbe prema Milanu Bandiću u Saboru i u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, čak i da su bile unutar zakonskih okvira, slale poruke javnosti kako je došlo do političke korupcije, političke trgovine i kako se javni novac građana troši na kupovinu glasova političara".

Niz Bandićevih afera

"Uz Milana Bandića veže se niz afera, sumnji i sudskih procesa. Tentativno navodimo samo neke - izazivanje prometne nesreće pod utjecajem alkohola i bijeg s mjesta nesreće, izmjena Generalnog urbanističkog plana kako bi se mogao ostvariti projekt Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića, višestruko preplaćivanje tzv. zlatnih wc-a, afera s učestalim putovanjima u Rim, afera Agram, afera s otpadom, afera s fontanama, afera s preuređenjem Trga žrtava fašizma i tako dalje. Izvješće GONG-a 'Naša zarobljena mista' navodi kako je protiv Milana Bandića podignuto više od 200 kaznenih prijava, a 2014. proveo je pola godine u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti", stoji u pismu.

'Bandiću ne trebaju nagrade nego nagrade trebaju Bandića'
'Bandiću ne trebaju nagrade nego nagrade trebaju Bandića'

Potpisnici pisma apeliraju na Senat Sveučilišta u Zagrebu da pokažu kako "Senat ipak ima neku moć i osjećaj srama" te da prekine "šutnju koja je dovela do ovakvog stanja".

"Barem ovako, na jednoj simboličkoj razini, iskažite svoje protivljenje instrumentalizaciji svih mogućih alata i resursa Sveučilišta za partikularne interese i dobivanje političkih poena. Razmislite koju poruku šaljete mladima, a pogotovo studentima, doktorandima i alumnima Sveučilišta", ističu potpisnici pisma pitajući "jesu li to vrijednosti i norme koje Sveučilište zastupa" te je li to "autonomija na kojoj rektor inzistira".

"Koliko god ovaj i ovakav Milan Bandić može među pojedincima sa Sveučilišta u Zagrebu uživati čast i ugled te ispunjavati njihove niske kriterije za dodjelu počasnog doktorata, smatramo da svojim djelovanjem uništava vjeru u (lokalnu) demokraciju među građanima, izigrava pravnu državu i njezine institucije, prototip je 'lokalnog šerifa' i stoga ne uživa ni čast ni ugled koji su preduvjet za dodjelu počasnog doktorata, ne samo Sveučilišta u Zagrebu, već i svakog sveučilišta koje drži do sebe", zaključuju potpisnici pisma apelirajući na Senat Sveučilišta u Zagrebu da Bandiću ne dodijeli počasni doktorat.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor