Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bandić osniva novu tvrtku koja će obnavljati sportske objekte?

None Foto: Petar Glebov/PIXSELL 3

U Gradu tvrde da upravo Europske investicijske banke inzistiraju da se za ovakve projekte osnivaju zasebne tvrtke, koje su u vlasništvu Zagreba, baš zbog transparentnosti kako bi se svaka kuna mogla kontrolirati

Na sjednici Zagrebačke skupštine jedna od točaka trebala bi biti i osnivanje nove tvrtke koja bi se u Zagrebu trebala baviti isključivo obnovom sportskih objekata i koja bi u svom temeljnom kapitalu trebala imati vrijedne sportske nekretnine. Idejni začetnik osnivanja nove tvrtke 'Sportski objekti' je  - Slobodan Ljubičić, bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, koji je sve izložio gradonačelniku Milanu Bandiću, a ovaj je, pak, bez konzultacija sa skupštinskim koalicijskim partnerima, odlučio odluku o osnivanju tvrtke staviti na dnevni red sjednice. 

Kako piše Jutarnji list, osim Arene Zagreb koja jedina zadovoljava sve uvjete, ostala sportska infrastruktura je na iznimno niskoj razini.

- Maksimir propada već dulji niz godina, Dom sportova također puca po šavovima, a o plivalištu na Šalati da ne govorimo. Riječ je o nekretnini u srcu grada koja je ruglo. Slična stvar je i s kompleksom Cibona. Što se više ti objekti budu prepuštali vremenu, to će više propadati, a njihova obnova će biti sve skuplja - kazali su Jutarnjem listu sugovornici iz Grada. navodno su već uspostavili kontakte s komercijalnim bankama koje bi financirale projekte. 

U Gradu tvrde da upravo Europske investicijske banke inzistiraju da se za ovakve projekte osnivaju zasebne tvrtke, koje su u vlasništvu Zagreba, baš zbog transparentnosti kako bi se svaka kuna mogla kontrolirati.

Ako se nova tvrtka izglasa, navodno je prvi projekt obnova Šalate.

Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Natkrio bi se bazenski kompleks, proširio postojeći 50-metarski bazen, a dogradio bi se još jedan 25-metarski bazen za učenje plivanja ali i za rekreativne svrhe. Obnova bi stajala oko 200 milijuna kuna i u Gradu vjeruju da bi s mogla realizirati kroz dvije i pol godine. Grad bi za Šalatu na rok od 10 godina plaćao oko 22 milijuna godišnje kroz hipotekarni kredit. 

Nakon Šalate, po istom principu krenulo bi se u obnovu  Maksimira, Cibone, Doma Sportova, Svetica... Prema nekim procjenama, obnova svih sportskih objekata u Zagrebu koštala bi oko 150 milijuna eura.

Očekivano, oporba se već usprotivila osnivanju ovakve tvrtke i zahtijevaju da im se odgovori na niz pitanja vezana uz financiranje i poslovanje, a tvrde i da bi u takvu tvrtku, kao kontrolni mehanizam, trebalo postaviti nekoliko zastupnika iz  oporbe koji bi pratili i nadzirali rad tvrtke.

Klub zastupnika SDP – NH!PS održat će u 10.30 sati konferenciju za medije na temu 'Nalazi li se Grad Zagreb pred blokadom i kako se Grad Zagreb odnosi prema svojoj imovini'. Na konferenciji će sudjelovati predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras i zastupnici u Gradskoj skupštini Matej Mišić (SDP) i Renato Petek (NH!PS).

S druge strane, Bandić će u 12 sati, uoči same sjednice Gradske skupštine, održati konferenciju za novinare na temu Akti gradonačelnika.

Tema: Hrvatska

Komentari (28)
  • Stiže još 500 rodjaka sa obiteljima u Zagreb. Stanovi čekaju.

    25. 2. 2019,   09:56
  • Ljubičić i ostala svita uz Bandića koje čekaju smještaj u odajama Remetinca nadam se da će se smjestiti prije nego rotor bude dovršen.

    25. 2. 2019,   10:14
  • obvezno mora paziti da postavi za direktora bosanskog ercegovca koji zna plivati kako nebi još plaćali odštetu ak se utopi.

    25. 2. 2019,   10:13