Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hitna na dva kotača: Na teren stižu četiri minute prije svih

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima predstavio je na konferenciji za novinare u 12.30 sati pilot projekt uvođenja hitne medicinske pomoći na motociklu

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima predstavio je danas na konferenciji za novinare u 12.30 sati pilot projekt uvođenja hitne medicinske pomoći na motociklu na području grada Zagreba.

O projektu je govorila i pročelnica gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum i ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev.

POGLEDAJTE VIDEO: Hitna pomoć od sada i na motociklima

 

Motori su mi cijeli život velika strast i, kad sam čuo da ću ih moći spojiti sa spašavanjem života - oduševio sam se, rekao je Zvonimir Bešenski (52), medicinski tehničar iz Zagreba. Danas mu je prvi dan na terenu s motociklom.

Do 12 sati imao je već nekoliko intervencija, na koje je stigao čak dvije minute prije vozila Hitne pomoći. Radilo se o životno ugroženim ljudima i sve ih je uspio spasiti. Ostatak tima koji mu se malo kasnije pridružio s kombijem mogao je samo konstatirati da je Zvonimir obavio odličan posao te su nastaviti pružati dodatnu njegu netom spašenim pacijentima.

- Za ovaj smo se posao trebali dobrovoljno javiti, a ja nisam dvojio niti sekunde. Kada dobiješ mogućnost još brže doći do nekoga kome treba spasiti život, ne razmišljaš previše hoćeš li prihvatiti takvu priliku - priznao je Bešenski, jedan od trojice tehničara Hitne pomoći koji na teren izlaze na skuterima. Sjedište im je u zagrebačkoj Đorđićevoj ulici, a pokrivaju širi centar grada jer je tamo najveća gužva.

Radi se o prvom i jedinom ovakvom projektu u Hrvatskoj, a prije godinu dana pokrenuli su ga Nastavni zavod za Hitnu medicinu i Grad Zagreb. Trenutačno su na raspolaganju dva skutera od 400 kubika.

- Želimo postići vrijeme manje od 5 minuta do dolaska na intervenciju kod vitalno ugroženih i onih koji bi to mogli postati. Europski prosjek je 10 minuta, a našim timovima s vozilima Hitne pomoći treba samo sedam minuta. Tehničarima na skuterima treba još i manje, tako da smo u vrhu Europe po brzini dolaska na intervenciju - zadovoljan je Dubravko Huljev, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu. Dodao je kako su tehničari na motorima u prosjeku 4,4 minute brži od kombija Hitne pomoći. Imaju od pet do šest intervencija dnevno, a na teren ne izlaze samo u slučaju loših vremenskih uvjeta te zimi. Na teren se šalju istovremeno s vozilom Hitne. Rezultati koje postižu kontinuirano će se pratiti pa će ih po potrebi biti više i na raznim lokacijama.

Komentari (84)
  • Čini mi se da je nedavno na jednoj TV emisiji bila reportaža o takvoj hitnoj pomoći na motociklima u Engleskoj u gradu zagušljivom prometom i pokazalo se vrlo efikasnim, a kako će to profunkcionirati u Zagrebu vidjet ćemo, mislim jako dobro.

    13. 7. 2016,   08:03
  • drug matan miki bolje da poradi na modernizaciji svetošimunske bolnice gdje će uskoro liječiti cirkulaciju, čitati zaostalu lektiru i pisati memoare: " kako skočiti iz opanaka ( u stvari bosonog i gologuz ) na mjesto gradonačelnika".

    13. 7. 2016,   09:52
  • Bolje da Bandic otidje u svoju Bosnu i da uvede taj pilot projekt u Bosanskim Vukojebinama a usput neka povede i sve svoje zemljake i rodjake sa menstrualnom pozadinom.

    13. 7. 2016,   11:18