Obavijesti

News

Komentari 84

Hitna na dva kotača: Na teren stižu četiri minute prije svih

Hitna na dva kotača: Na teren stižu četiri minute prije svih
1

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima predstavio je na konferenciji za novinare u 12.30 sati pilot projekt uvođenja hitne medicinske pomoći na motociklu

VIDEO

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima predstavio je danas na konferenciji za novinare u 12.30 sati pilot projekt uvođenja hitne medicinske pomoći na motociklu na području grada Zagreba.

O projektu je govorila i pročelnica gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum i ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev.

POGLEDAJTE VIDEO: Hitna pomoć od sada i na motociklima

Pokretanje videa...

00:33

 

Motori su mi cijeli život velika strast i, kad sam čuo da ću ih moći spojiti sa spašavanjem života - oduševio sam se, rekao je Zvonimir Bešenski (52), medicinski tehničar iz Zagreba. Danas mu je prvi dan na terenu s motociklom.

Do 12 sati imao je već nekoliko intervencija, na koje je stigao čak dvije minute prije vozila Hitne pomoći. Radilo se o životno ugroženim ljudima i sve ih je uspio spasiti. Ostatak tima koji mu se malo kasnije pridružio s kombijem mogao je samo konstatirati da je Zvonimir obavio odličan posao te su nastaviti pružati dodatnu njegu netom spašenim pacijentima.

- Za ovaj smo se posao trebali dobrovoljno javiti, a ja nisam dvojio niti sekunde. Kada dobiješ mogućnost još brže doći do nekoga kome treba spasiti život, ne razmišljaš previše hoćeš li prihvatiti takvu priliku - priznao je Bešenski, jedan od trojice tehničara Hitne pomoći koji na teren izlaze na skuterima. Sjedište im je u zagrebačkoj Đorđićevoj ulici, a pokrivaju širi centar grada jer je tamo najveća gužva.

Radi se o prvom i jedinom ovakvom projektu u Hrvatskoj, a prije godinu dana pokrenuli su ga Nastavni zavod za Hitnu medicinu i Grad Zagreb. Trenutačno su na raspolaganju dva skutera od 400 kubika.

- Želimo postići vrijeme manje od 5 minuta do dolaska na intervenciju kod vitalno ugroženih i onih koji bi to mogli postati. Europski prosjek je 10 minuta, a našim timovima s vozilima Hitne pomoći treba samo sedam minuta. Tehničarima na skuterima treba još i manje, tako da smo u vrhu Europe po brzini dolaska na intervenciju - zadovoljan je Dubravko Huljev, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu. Dodao je kako su tehničari na motorima u prosjeku 4,4 minute brži od kombija Hitne pomoći. Imaju od pet do šest intervencija dnevno, a na teren ne izlaze samo u slučaju loših vremenskih uvjeta te zimi. Na teren se šalju istovremeno s vozilom Hitne. Rezultati koje postižu kontinuirano će se pratiti pa će ih po potrebi biti više i na raznim lokacijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...