Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bandić stigao s udžbenicima: ''Ja sam vredniji od drugih''

None Foto: Marko Prpić/PIXSELL 18

Zagrebački gradonačelnik Bandić na konferenciji za novinare najavio je početak isporuke besplatnih udžbenika za učenike te isto već najavio za sljedeću godinu

Danas sam najsretniji čovjek. Kaže stara narodna: "Dajte mi znanja, dat ću vam imanja" . Nema u ovoj zemlji naprijed dok ne obrazujemo svoje ljude, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji na kojoj je najavio početak isporuke besplatnih udžbenika za osnovnoškolce i dijelom srednjoškolce.

Bandić je podsjetio kako je još 2004. godine učenicima osnovnih škola osigurao besplatne udžbenike te da je ovo peti put da Grad Zagreb to čini.

- To je bilo prije deset godina. Ja obično vidim prije drugih i malo sam vrjedniji od drugih. Prije krenem pa prije stignem - rekao je Bandić te podsjetio kako je dvije godine i Vlada bila osigurala besplatne udžbenike, ali su s tim stali.

- Nadam se da će Vlada druge godine naći sredstva da nas prati. Unatoč tome što imaju problema, pa imamo i mi problema - rekao je gradonačelnik, a potom dao naslutiti kako je uvjeren da će nakon parlamentarnih izbora 2016. doći nova vlast koja će o tome voditi računa.

'Druge godine će svi srednjoškolci imati besplatne udžbenike'

Naglasio je kako je ovo prva godina u kojoj će i dio srednjoškolaca dobiti besplatne udžbenike.

- U skladu s crnom kugom, negativnom demografskom slikom, osigurali smo besplatne udžbenike za učenike koji dolaze iz obitelji s troje i više djece. A sada vam s ovog mjesta obećavam da će druge godine i svi srednjoškolci imati besplatne udžbenike - dodao je.

Projekt će Grad koštati 63 milijuna kuna , od čega se 55 milijuna odnosi na osnovne škole. S dva milijuna kuna namijenjena učenicima s poplavljenih područja ukupan iznos je 65 milijuna kuna.

'Poderao sam cipele od obilazaka gradilišta'

Bandić je na kraju rekao kako je prije konferencije obišao šest gradilišta obrazovnih ustanova.

- Nisam Bog zna što pametan, ali sam vrijedan. Uložit ćemo 300 milijuna kuna u izgradnju novih i rekonstrukciju starih škola i vrtića. Ništa nismo prepustili slučaju. Sve smo obišli i to bez svjetla kamera. Dva potrošena para cipela i upaljeni živac - kaže gradonačelnik.

Također, savjetovao je učenicima da čuvaju udžbenike.

- Da nemaju uši. Onda to izgleda kao kupusara - rekao je te dodao kako će očuvane udžbenike, kao i dosad, nositi u mjesta u kojima se živi lošije nego u Zagrebu. No, učenici nisu obvezni udžbenike čuvati.

- Ništa se ne mora. Mora se samo umrijeti - kaže gradonačelnik, koji je najavio da će i ove godine, ako bude potrebno, organizirati razmjenu udžbenika za srednjoškolce u Novom Zagrebu.

Komentari (85)
  • Sve smo mi to platili

    20. 8. 2014,   14:32
  • Populista !!!

    20. 8. 2014,   15:01
  • Gospon Bandić, a kaj se zgodilo sa onim kunama predviđenim 2009.g. za rekonstrukciju kanalizacije i triju ulica kod Crikveničke na Trešnjevci? Gdje je nestao novac, nema rekonstrukcije, hoćete reći kaj se zbiva?

    20. 8. 2014,   16:31