Obavijesti

News

Komentari 4

Bandiću su dali crveni karton: Priča s GUP-om još nije gotova

Bandiću su dali crveni karton:  Priča s GUP-om još nije gotova
7

Stotinjak građana prosvjedovalo je u srijedu protiv donošenja gradonačelnikova prijedloga gradskog urbanističkog plana. Zastupnike Gradske skupštine dočekali su sa crvenim kartonima

VIDEO

Nema veze što je grad odustao od rasprave o GUP-u na sjednici u srijedu, mi smo svejedno prosvjedovali da im poručimo kako borba ide dalje, rekla nam je Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget.

Ne žele zagrebački Manhattan: Prosvjed protiv izmjena GUP-a
Ne žele zagrebački Manhattan: Prosvjed protiv izmjena GUP-a
Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba

Stotinjak građana prosvjedovalo je u srijedu protiv donošenja gradonačelnikova prijedloga gradskog urbanističkog plana. Zastupnike Gradske skupštine dočekali su sa crvenim kartonima. Poruka je bila jasna - crveni karton dali su planovima Milana Bandića o izgradnji grada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Gradonačelnik je najavio da će u minimalnom roku donijeti izmjene koje je tražimo Ministarstvo graditeljstva. Jako brzo možemo očekivati minimalne promjene koje su zapravo mazanje očiju javnosti - kaže Pasanec, jedna od organizatorica današnjeg prosvjeda. Crveni karton pokazali su i Bandiću kada je prolazio kraj njih.

Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba

Podsjećamo, gradonačelnik je prijedlog GUP-a skinuo s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine jer nije dobio potrebnu suglasnost Ministarstva graditeljstva.

Zagreb nije dobio rješenje za izmjenu GUP-a od Ministarstva
Zagreb nije dobio rješenje za izmjenu GUP-a od Ministarstva

Prosvjednici Bandiću poručuju da će pratiti svaki njegov korak.

- Svjesni smo da priča s GUP-om još nije gotova - ističe prosvjednica.

Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba

Pasanec je zadovoljna odazivom građana na prosvjed pred Skupštinom.

- Iako je bilo jutro i još k tomu radni dan, došao je veliki broj ljudi. Građani se dižu, Zagreb je pokazao zube - ističe Pasanec.

Bandić protiv Ministarstva: 'Zagreb nije ničije 13. prase!'
Bandić protiv Ministarstva: 'Zagreb nije ničije 13. prase!'
Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba

Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet na sjednici je pročitao krivi broj potpisnika peticije protiv premještanja Hipodroma pa je, saznavši to, predstavnike građanske inicijative pozvao na Skupštinu kako bi im se ispričao. Gradonačelnika je to razbjesnilo.

- Kad je izlazio, Bandić nas je verbalno napao i poručio nam da nas treba hapsiti - ispričala je Pasanec za kraj.

Ferdelji: GUP-om se odvraća pažnja od stvarno loše financijske situacije u Zagrebu 

Nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Vladimir Ferdelji poručio je u srijedu da su GUP i čitav niz velikih projekata koji nemaju šanse da se brzo realiziraju ustvari teme kojima se odvraća pažnja od stvarno loše financijske situacije u Zagrebu. 

"Na svakoj sjednici imamo zaduživanja. Na prošloj smo imali planirana zaduživanja, a na ovoj neplanirana. Dakle, Zagrebu fali novaca za redovno poslovanje", ocijenio je Ferdelji na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine.

Osvrćući se na zaduživanje Zagrebačkog velesajma rekao je kako Velesajam nakon dugo godina posluje s dobiti te je zatražio 12 milijuna kuna kredita za vrlo jasne poslovne ciljeve od kojih se ni jedan objektivno ne može osporiti. Radi se o modernizaciji hala, informatizaciji, osuvremenjivanju poslovanja.  

S druge strane, kaže da je Zagrebački holding imao rezultate koje je revizija prihvatila s rezervom, a traži 150 milijuna kuna kredita. Kaže da su najproblematičnija obrazloženja za što se traži kredit jer su napisali da se traži za investicije koje su u tijeku i za nove koje će se napraviti

. "Investicije koje su u tijeku, za njih je već napravljena javna nabava i po zakonu ne može se uopće ići u javnu nabavu ako nisu osigurana financijska sredstva", upozorio je Ferdelji. Rekao je kako to znači da je ili prekršen Zakon o javnoj nabavi ili će se ta sredstva upotrijebiti za nešto drugo.    

Darko Klasić (HSLS), predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija, podsjetio je da su njihovi zastupnici u lipnju donijeli odluku da neće podržati izmjene GUP-a ne samo zbog manjkave zakonske procedure koju GUP nije prošao, nego i zbog "silovanja nečega što se može pretvoriti u međunarodnu klijentelističku aferu" kao što je bio Golf na Srđu i na kraju završiti na međunarodnoj arbitraži, te bi sve na kraju mogli platiti porezni obveznici.  

Gradska zastupnica i nova predsjednica Nezavisne liste Zagreb Marijana Sumpor rekla je da su problemi GUP-a poštivanje procedura  koje su zakonski određene vezano za prostorno planiranje te oko participacije građana i poštivanja demokratskih procedura. Također, problem je, kaže, što na skupštinskom Odboru za financije kada su predstavljene izmjene GUP-a, financijski aspekti nisu uopće obrazloženi. 

"Ni u jednom trenutku građani Zagreba nisu čuli niti jednu jedinu riječ koliko će to u budućnosti utjecati na ili koristi ili troškove grada Zagreba i građana. Znači, mi nemamo kao zastupnici u Skupštini niti jednu informaciju na tu temu", rekla je.

Vezano za Zagrebački holding rekla je kako je u izvješću Državne revizije istaknuto kako ne postoje izvješća o unutarnjim kontrolama, što znači da se ne zna je li se financijske transakcije provode ispravno ili ne. 

Gradski zastupnik HSLS-a Vladimir Andrić osvrnuo se na točku dnevnog reda Gradske skupštine vezanu za prometnu studiju Donjega grada i opravdanosti izgradnje javnih garaža. Podsjetio je kako je prije nekoliko godina Gradska skupština donijela odluku da se ne izgrađuju javne garaže, a ako se želi riješiti problem stanovnika centra, onda treba izgraditi garaže samo za njih.

Problem je, kaže, da se izgradnjom javnih garaža dovlači još više prometa u centar grada te je poručio kako treba ulagati u metro ili željeznicu te javne garaže izgraditi u rubnim dijelovima grada kod željezničkih i tramvajskih stanica.    

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag