Obavijesti

News

Komentari 293

Bankari nam opet prijete: "Ili nagodba ili odlazimo iz zemlje"

Bankari nam opet prijete: "Ili nagodba ili odlazimo iz zemlje"
1

Bankari su spremni na nagodbu i žele odštetu, a ako ne bude po njihovu, prijete bijegom iz zemlje, uskratom kredita vladi i sudovanjem. U Franku kažu: Neka idu, doći će drugi...

VIDEO

Na mogućnost da vlada uvede porez na aktivu banaka kao protumjeru zbog tužbe, čelnik udruge banaka Zdenko Adrović reagirao je najavom kontrapoteza.

Adrović kaže da bi se hrvatske banke u tom slučaju vratile pod skute banaka majki, u matičnim državama, pa bismo u tom slučaju ovdje umjesto Zagrebačke, Privredne i drugih banaka imali poslovnice Intese, Unicredita i drugih banaka.
- Vlasnici bi, teoretski, možda čak mogli spojiti domaće banke sa svojim bankama te bi time ovdje nestale banke u obliku pravnih osoba i ostale bi samo poslovnice. Poslovnice u tom slučaju ne mogu biti aktivne ni u financiranju države. Teško će onda biti financirati i druge elemente. A to bi sigurno značilo da će biti bitno osiromašena ponuda svih kredita u praksi - rekao je Zdenko Adrović, čelni čovjek udruge banaka.

Prepiska hrvatske vlade i Europske komisije nije poznata, kao ni zahtjevi banaka. Prema onome što je procurilo u javnost, banke traže do 3,8 milijardi kuna odštete zbog konverzije, i to iz proračuna, kroz porezne olakšice, smanjivanjem rezervacija za loše kredite ili izdavanjem državnih obveznica.

Banke, kažu naši izvori, mjesečno od hrvatske države ubiru milijardu kuna dobiti, pa bi, u slučaju povlačenja iz Hrvatske zbog 3,8 milijardi kuna, već u jednom kvartalu izgubile iznos koji bi nakog godina sudovanja mogle dobiti ako im sud ili arbitraža budu skloni - a to je vrlo upitno. U Americi, majci liberalnog kapitalizma, sud je zbog sličnih špekulacija kaznio Goldman Sachs s čak pet milijardi dolara. Hrvatske banke, s druge strane, u ovoj zemlji posluju sjajno - često puta na rubu zakona, pa i s one strane tog ruba - da je nemoguće povjerovati kako bi tako sočnu livadu prepustile drugima koji čekaju u koloni. Australske, ruske ili američke banke sigurno bi ušle na hrvatsko tržište.

- Banke prijete svim i svačim - kaže jedan naš sugovornik iz oporbe pa dodaje:
- Zašto onda nisu pobjegli iz drugih zemalja? Ovdje ekstra dobro zarađuju i imaju veliku štednju građana. O tim poslovnicama govore već godinama, nevezano za CHF. Plaše i prijete, prije građanima, a sad i državi. Pa najveću dobit imaju od poslova s državom!

- To je blef. Ako to učine, doći će ovdje druge banke - kažu nam u Udruzi Franak.
“Uostalom, njima tek dolaze teška vremena kad krene prekršajno kažnjavanje, a uskoro će i odluka Ustavnoga suda”, objavljeno je u Večernjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 293
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)