Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Banke traže naknadu troškova iako su krive: 'Zemlja apsurda'

None Foto: Reuters

Udruga kreditnih dužnika KREDA reagirala je na zakonski apsurd gdje dužnici moraju platiti sudske troškove bankama koje su pravomoćno osuđene za nezakonito poslovanje

Iz Udruge Kreda u ponedjeljak su upozorili kako banke traže naknadu svih sudskih troškova od građana koji su podigli privatne tužbe protiv njih za povrat preplaćenih kamata, a potom odustali od njih zbog izmjena zakona, zaključujući kako je zbog toga Hrvatska "zemlja apsurda".

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda (Pž-7129/13-4) promjene kamatnih stopa u kreditima s valutnom klauzulom u CHF proglašene su ništetnima jer su banke “povrijedili kolektivne interese i prava potrošača, korisnika kredita zaključujući ugovore o kreditima, koristeći u istima, ništetne i nepoštene ugovorne odredbe u ugovorima o potrošačkom kreditiranju - ugovorima o kreditima, na način da je ugovorena redovna kamatna stopa koja je tijekom postojanja obveze po ugovorima o kreditima promjenljiva u skladu s jednostranim odlukama i drugim internim aktima tuženika, a da prije zaključenja i u vrijeme zaključenja ugovora tuženici kao trgovci s korisnicima kreditnih usluga kao potrošačima nisu pojedinačno pregovarali niti ugovorom utvrdili egzaktne parametre i metodu izračuna tih parametara koji utječu na odluke tuženika o promjeni stope ugovorene kamate, a što je imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana utemeljenu na jednostranom povećanju kamatnih stopa, a sve na štetu potrošača…”
                
Unatoč takvoj presudi dužnici su svoje pravo na povrat preplaćenih kamata mogli ostvariti samo privatnom tužbom. Veliki broj dužnika jest pokrenuo takve tužbe. Prvostupanjski sudovi su 'uspjeli' su donijeti nekoliko desetaka presuda u korist dužnika. 

No, u međuvremenu se donosi ZID ZPK (102/15) koji donekle rješava i problem preplaćenih kamata za kredite koji su obuhvaćeni konverzijom. Dužnici svjesni te činjenice povlače tužbe za kamate. Ali tužene banke sada traže naknadnu svih sudskih troškova iako su po presudi Visokog trgovačkog suda krive i pored toga što bi dužnici od njih imali pravo potraživati i zatezne kamate. 

Tako su dužnici, iscrpljeni od višegodišnje borbe sa CHFom, ponovo dovedeni pred velike troškove zbog nedorečenog zakona i pohote banaka. 

Dužnici su u ovakvu situaciju dovedeni protiv svoje volje, isključivo lošom primjenom kao i donošenjem nedorečenog Zakona!

I sada nakon svega treba platiti sudske troškove bankama koje su pravomoćno osuđene za nezakonito poslovanje?
Znakovita je ta šutnja građanskih i prekršajnih sudova - kao da namjerno nisu donosili presude prije ZID ZPK-a.

Živimo u zemlji apsurda", stoji u priopćenju Udruge kreditnih dužnika KREDA.

Komentari (16)
  • A da mi sve to potjeramo kao što su napravili Islanđani?

    15. 2. 2016,   11:04
  • Dok su bankari sretni, Hrvatska ne će biti!

    15. 2. 2016,   11:03
  • Naša država ne može kontrolirati niti lokalnu samoupravu,a kamoli strane banke kod kojih se usput i malo zadužuju.

    15. 2. 2016,   11:32