Obavijesti

News

Komentari 16

Banke traže naknadu troškova iako su krive: 'Zemlja apsurda'

Banke traže naknadu troškova iako su krive: 'Zemlja apsurda'
1

Udruga kreditnih dužnika KREDA reagirala je na zakonski apsurd gdje dužnici moraju platiti sudske troškove bankama koje su pravomoćno osuđene za nezakonito poslovanje

VIDEO

Iz Udruge Kreda u ponedjeljak su upozorili kako banke traže naknadu svih sudskih troškova od građana koji su podigli privatne tužbe protiv njih za povrat preplaćenih kamata, a potom odustali od njih zbog izmjena zakona, zaključujući kako je zbog toga Hrvatska "zemlja apsurda".

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda (Pž-7129/13-4) promjene kamatnih stopa u kreditima s valutnom klauzulom u CHF proglašene su ništetnima jer su banke “povrijedili kolektivne interese i prava potrošača, korisnika kredita zaključujući ugovore o kreditima, koristeći u istima, ništetne i nepoštene ugovorne odredbe u ugovorima o potrošačkom kreditiranju - ugovorima o kreditima, na način da je ugovorena redovna kamatna stopa koja je tijekom postojanja obveze po ugovorima o kreditima promjenljiva u skladu s jednostranim odlukama i drugim internim aktima tuženika, a da prije zaključenja i u vrijeme zaključenja ugovora tuženici kao trgovci s korisnicima kreditnih usluga kao potrošačima nisu pojedinačno pregovarali niti ugovorom utvrdili egzaktne parametre i metodu izračuna tih parametara koji utječu na odluke tuženika o promjeni stope ugovorene kamate, a što je imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana utemeljenu na jednostranom povećanju kamatnih stopa, a sve na štetu potrošača…”
                
Unatoč takvoj presudi dužnici su svoje pravo na povrat preplaćenih kamata mogli ostvariti samo privatnom tužbom. Veliki broj dužnika jest pokrenuo takve tužbe. Prvostupanjski sudovi su 'uspjeli' su donijeti nekoliko desetaka presuda u korist dužnika. 

No, u međuvremenu se donosi ZID ZPK (102/15) koji donekle rješava i problem preplaćenih kamata za kredite koji su obuhvaćeni konverzijom. Dužnici svjesni te činjenice povlače tužbe za kamate. Ali tužene banke sada traže naknadnu svih sudskih troškova iako su po presudi Visokog trgovačkog suda krive i pored toga što bi dužnici od njih imali pravo potraživati i zatezne kamate. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako su dužnici, iscrpljeni od višegodišnje borbe sa CHFom, ponovo dovedeni pred velike troškove zbog nedorečenog zakona i pohote banaka. 

Dužnici su u ovakvu situaciju dovedeni protiv svoje volje, isključivo lošom primjenom kao i donošenjem nedorečenog Zakona!

I sada nakon svega treba platiti sudske troškove bankama koje su pravomoćno osuđene za nezakonito poslovanje?
Znakovita je ta šutnja građanskih i prekršajnih sudova - kao da namjerno nisu donosili presude prije ZID ZPK-a.

Živimo u zemlji apsurda", stoji u priopćenju Udruge kreditnih dužnika KREDA.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina