Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Banke žestoko: Vlada pomogla i špekulantima i bogatašima

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Banke su optužile hrvatsku Vladu i Sabor da su fiksiranjem tečaja švicarskog franka donijeli ne samo nezakonitu mjeru, nego i socijalnu neodgovornu mjeru

Banke su optužile Vladu i Sabor da su fiksiranjem tečaja donijeli ne samo nezakonitu mjeru, nego i socijalnu neodgovornu mjeru. I to jer su iz Zakona o potrošačkom kreditiranju maknuli limit od milijun kuna. Tečaj i kamata fiksirani su svima koji imaju kredite u francima, bez obzira na njihov status i namjenu kredita. Tečaj je 6,39 kuna za franak, kamata 3,23 posto godišnje.

- Olakšice sada idu svima, pa čak i onima koji su isplate primili u švicarskim francima, a ne kunama. Dobili su olakšice i brojni koji su špekulirali na deviznom tržištu, zadužili se bez ikakve valutne klauzule ili su investirali u luksuzne proizvode. Olakšice su dane i onima koji su kao privatni investitori da bi gradili nekretnine, kao i onima koji nisu bili paralelno izloženi valutnom i kamatnom riziku – stoji u priopćenju Hrvatske udruge banaka koju vodi Zoran Bohaček.

Banke napominju da je ranijim ograničenjem da kamate padaju samo onima koji imaju kredit ispod milijuna kuna, bila opravdana socijalna komponenta. Sada je ona izgubljena.

- Na kraju će se najviše pogodovati onoj trećini korisnika kredita u francima čiji dug, prema izračunu HNB-a, čini čak dvije trećine zaduženja. Tako će se onima kojima je najpotrebnije pomoći u najmanjoj mjeri – zaključuju u HUB-u.

Banke podsjećaju da je njihovo rješenje koje je odbijeno, uzimalo u obzir i socijalno stanje dužnika. Kažu da su i dalje otvoreni za rješenja na tom tragu. Na kraju ponavljaju da je Zakonom prekršen Ustav i da će banke tražiti naknadu štete od države. A tih 400 milijuna kuna će onda platiti svi građani.

Komentari (105)
  • Ma ljudi, susjed digao u protuvrijednosti 180 000 eura ,nakon 5 godina vratio 60,a prije ljeta je bio dužan 220 000..I oni nisu lihvari ??pa tko je,ako nisu oni...A uz to nitko lovu nije vidio,bankarica je rekla :..."pa nismo u vrtiću,da vam moramo pokazivati ..." Novac najvjerojatnije nije ni postojao,jer tko će dati toliko Franaka za 100 milijuna korisnika....Takvo nešto ne pamti nitko...Sramota...

    23. 1. 2015,   19:37
  • a da ograniče samo na stambene kredite onih koji tamo žive?

    23. 1. 2015,   17:08
  • Ovom tipu ne mogu ni facu na portalu vidjeti! Ali,nerado priznajem da tu ima malo istine. Treba vidjeti je li to bila prva nekretnina,koliko vec godina se otplacuje... Za neki skupi brod,luksuzni auto,drugu..treću nekretninu ne treba pogodovati. Opet,bankarima ne vjerujem. Oni bi ti uzeli i zadnji zalogaj iz usta i osobno se valjali u novcu i luksuzu!

    23. 1. 2015,   18:15