Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bankomati - zlatne žile lopova željnih brze i velike zarade...

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL 5

Kazne za provale u bankomate niže su nego one da su kriminalci opljačkali poštu ili kladionicu. Njihovi spremnici neće, kao oni zaštitarski, obojiti novac pa su sve češće na meti

Nepoznati provalnici ‘očistili’ su u noći na nedjelju bankomat Privredne banke u mjestu Jakovlje nedaleko od Zaprešića. Ispunili su ga plinom i detonirali.

Koliko su bili precizni svjedoče i tri rupe koje su izbušili u vratašcima pretinca za izbacivanje novca. U jednu od njih su ubacili crijevo i pustili plin. Zapalila su ga najvjerojatnije elektronskim upaljačem, a detonacija je odjeknula cijelim mjestom. Prednji kraj bankomata iskočio je iz kućišta 10-ak centimetara, a prava šteta nastala je u samom sefu. Koliko se moglo vidjeti nakon očevida, vrata kutije s novce odletjela su na tlo trgovine te su razbila staklenke. Krim policajci obavili su očevid, no šteta nije poznata.

Jakovlje: Tijekom noći raznesen bankomat VIDEO: NOVA PROVALA Traže provalnike iz Jakovlja: Nestali s novcem iz bankomata

Inače, tri mjeseca ranije na isti način razvaljen je susjedni bankomat Zagrebačke banke. Kriminalist Željko Cvrtila zato smatra da će takvih slučajeva biti sve dok banke i tehničari ne nadograde sustave zaštite i država ne izmjeni pravilnike i zakone vezane za bankomate.

- Bankomati su kriminalcima postali lake mete. Pokriveni su kamerama, a oni su im doskočili fantomkama. Novac u tim uređajima je u sefovima, no neće ga pošpricati boja kao u spremnicima za prijenos novca. Uz to, gotovina nije označena - kaže Cvrtila. Dodao je i da imamo pravu poplavu bankomata raznih banaka i novčarskih institucija koje zarađuju na naknadama.

POBJEGAO BEZ PLIJENA Eksplozija uzdrmala Žminj: Pokušao je razvaliti bankomat

To je izraženo na obali tijekom turističke sezone, a postavljeni su na otvorenom i na zabačenim mjestima. Lopovima u prilog ide i Kazneni zakon. Za ovakve teške krađe predviđa od jedne do osam godina zatvora. Za pljačke kriminalci mogu dobiti i do 10 godina iza rešetaka.

- Oni prate koliko se često pune. Trebali bi ih postavljati unutar zgrada, iza tvrdih zidova gdje ne bi bili laka meta. Mi smo sličan problem imali tijekom 2000-ih s pljačkama u prijevozu novca. Država je doskočila zakonom, pa tako danas postoji Zakon o zaštiti novčarskih institucija. Čim je donesena prva verzija, broj pljački se upola smanjio zbog sustava zaštite - kaže Cvrtila. Pretpostavlja da bankomate napadaju domaći kriminalci jer moraju imati svu logistiku za provalu i bijeg, kao što su plin i osigurano vozilo.

Rijeka: Raznesen i opljačkan bankomat u sklopu trgovine u Kostreni 50-GODIŠNJAK Uhićen i drugi osumnjičenik za pljačku bankomata na Kantridi

- Do prije par godina vladali su čitači magnetnih kartica koji bi skidali podatke na bankomatu. Banke sad daju kartice s čipom pa su doskočile problemu - kaže Cvrtila.

Datumi i lokacije zadnjih provala u bankomate:

Umag 9.10.
Lopovima je na meti bio bankomat na sporednom ulazu u krug stadiona gdje se održava ATP turnir. Nakon eksplozije ukrali su novac.
Vabriga 30.10.
Do bankomata u Turističkoj ulici kriminalci su došli oko 2 sata. Ispunili su ga plinom i detonirali. To je probudilo ljude, a ozlijeđenih nije bilo.
Žminj 2.11.
Iako su lopovi u istarskom Žminju razvalili eksplozijom bankomat, do novca nisu uspjeli doći. Oštetili su stakla i zidove poslovnih prostora.
Jakovlje 3.11.
Provalnici su odlučili, nakon akcije u kolovozu, isprazniti i drugi bankomat u sklopu trgovine u Ulici Adela Sixta u Jakovlju. Uzeli su svu gotovinu.
Komentiraj, znaš da želiš!