Obavijesti

News

Komentari 164

Barić: Ovo je doista najblaže što je Ustavni sud mogao napraviti, a da zaštiti Ustav....

Barić: Ovo je doista najblaže što je Ustavni sud mogao napraviti, a da zaštiti Ustav....

Ustavna stručnjakinja napominje kako nije važno što o upozorenju Ustavnog suda misli bilo koji stručnjak ili netko treći. Ustavni sud je svoje rekao, to je temelj ustavnog poretka i vladavine prava. Nema dalje!

VIDEO

Ustavni sud je svoje rekao, to je temelj ustavnog poretka i vladavine prava. Nema dalje! Kraj. Poručila je to Sanja Barić ustavna stručnjakinja napominjući kako nije važno što o upozorenju misli bilo koji ustavni stručnjak ili netko treći. 

- Osobno nemam primjedbu ustavno pravne naravi. Ovo je doista najblaže što je Ustavni sud mogao napraviti, a da zaštiti Ustav - poručila je Barić napominjući kako je činjenica da je Zoran Milanović sudjelovao u kampanji. 

One koji Ustavni sud, svaki puta kada im se ne sviđa njihova odluka ili upozorenje, proglašavaju gangsterima, lopovima podsjeća da je sastav suda koji je danas biran u vrijeme dok je Zoran Milanović bio premijer i saborski zastupnik.

Pročitajte cijeli dokument. Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer...
Pročitajte cijeli dokument. Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer...

- Argumenti da je ovo neki zločesti Ustavni sud, kojeg je postavio HDZ, je lažan - poručila je. 

Palić: On će odraditi ovaj mandat i time je njegova politička karijera završena

Na Facebooku se kratko o upozorenju Ustavnog sud oglasio i ustavni stručnjak Mato Palić. 

- Bravo za Ustavni sud….adios za mandat - kratko je poručio Palić.

I on je stava da je Ustavni sud sve obrazložio u svom najnovijem upozorenju. 

 - Upozorenje Ustavnog suda iz ožujka je bio žuti karton. Ovo sada je crveni karton, simbolički rečeno - rekao je.

Palić je podsjetio kako je Ustavni sud u ožujku upozorio Zorana Milanovića i SDP da će snositi posljedice za neko neustavno ponašanje. I dok se SDP korigirao, Zoran Milanović se nije, nego se ponašao se u svom stilu i ignorirao upozorenje. I dok se u javnosti propituje zašto Ustavni sud nije reagirao ranije nego nakon izbora, Palić odgovara: 

- Ustavni sud je sačekao da prođu izbori i to je ispravan stav. Da su to napravili prije izbora ispalo bi da demotiviraju birače SDP-a da glasaju za tu listu, jer zapravo onda njihovi glasovi ne bi išli u smjeru da Milanović bude mandatar. Tada bi ispalo da se Ustavni sud upleo u izbori proces što ne smije napraviti - kazao je Palić.

Ustavni stručnjak navodi kako će upozorenje iz ožujka, ali i ovo najnovije u perspektivi predstavljati temelj da on više neće moći biti ni kandidat za predsjednika države. 

- On će odraditi ovaj mandat i time je njegova politička karijera završena. Temelj za to je kršenje Ustava u izbornoj kampanji. Ako netko zbog kršenja Ustava ne može biti kandidat za premijera odnosno mandatar pa ni predsjednik Vlade, kako ista ta osoba može biti predsjednik države ili kandidat za predsjednika države - stava je Palić.

Ustavni stručnjak navodi kako je kod Zorana Milanovića problem što se ponašao na isti način, prije i poslije upozorenja Ustavnog suda. 

- Zapravo je doveo Ustavni sud u poziciju da mora reagirati - zaključio je Palić. 

Podsjetimo, Ustavni sud objavio upozorenje prema kojem Zoran Milanović ne može mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer, čak i ako podnese ostavku. Pojašnjeno je da je unatoč upozorenju Ustavnog suda predsjednik RH  više puta javno izjavio da neće poštivati upozorenje i više puta ga kršio govoreći da će sudjelovati u kampanji.

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

- Iako nije podnio ostavku na dužnost predsjednika, postupao je kao kandidat za predsjednika vlade. Time se stavio u položaj sudionika na parlamentarnim izborima, što ne može biti dok je predsjednik Republike - rekao je predsjednik suda Miroslav Šeparović. 

Najavio je i da će Ustavni sud poništiti odluku o dodjeli mandata gospodinu Milanoviću, jer je to u njihovoj ovlasti, ako zastupnici neće poštivati upozorenje napominjući kako Ustavni sud može poništiti i odluku Sabora kojom bi Milanović bio izabran za premijera. U više navrata je ponovio da nitko nije iznad Ustava i da ga svi moraju poštivati.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina