Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Barišić: O izlasku na izbore ovisi budućnost našeg društva

None Foto: Duško Jaramaz/Pixell

"O našem izlasku i glasovanju ovisi budući odgoj, vrijednosni sustav i budućnost hrvatskog društva", istaknuo je Barišić u propovijedi, služeći misu u Solinu

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić u četvrtak je iz Solina vjernicima poručio kako trebaju izaći na nedjeljne prijevremene parlamentarne izbore, naglasivši da o njihovu izlasku i glasovanju ovisi budućnost hrvatskog društva.

 "O našem izlasku i glasovanju ovisi budući odgoj, vrijednosni sustav i budućnost hrvatskog društva", istaknuo je mons. Barišić u propovijedi, služeći misu u Solinu na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, koji se slavi i kao Dan grada.

 Za izbore je rekao kako su "trajno učenje za rast u slobodi", škola za punoljetne, odrasle osobe koju treba pohađati jer se u školi, kao i na izborima, "može pasti ili položiti".

 "Mi kršćani i građani drugih svjetonazora imamo zajednički sabor i zajedničku vladu Republike Hrvatske. Međutim, u izborima kršćani se razlikuju po svojim načelima i vrednotama koje su uvijek 'za' -  za savez vjernosti Bogu i čovjeku", kazao je Barišić. "Tko živi svoj krsni savez vjernosti Bogu i čovjeku i djeluje po svojoj savjesti, usklađenoj s evanđeoskim i univerzalnim vrednotama, nikad ne gubi", dodao je.

Izaći na izbore za vjernike nije samo građanska dužnost, nego i kršćanska odgovornost i domoljublje

 Naglasio je kako izaći na izbore i osobno preuzeti odgovornost za nosive vrijednosti, općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskom društvu, za vjernike nije samo građanska dužnost, nego i izričaj kršćanske odgovornosti i istinskog domoljublja.

 "Vjerujem da će vaš kratki odlazak u školu, na izbore, možda čak i u razred vašeg djeteta, biti uspješno položen ispit za vas i vašu djecu", poručio je nabdiskup Barišić vjernicima, tumačeći  potrebu da u nedjelju izađu na izbore.

 Istaknuo je kako je svima potrebno učiti i biti trajni učenici u Gospodinovoj školi, kako bi mogli učiti druge. "Bez našeg učenja i trajnog dijaloga s Njime postat ćemo samo 'tehnički' otac, majka, učitelj, ali nipošto nećemo biti istinski odgojitelji. Djeci i mladima potreban je bračni savez oca i majke, savez roditelja i učitelja, Crkve i društva, savez tehničkog  znanja i životne mudrosti, vjere i razuma", rekao je.

Različitost u društvu treba biti bogatstvo zajedništva, a ne uzrok podjela i sukoba

 Za hrvatsko društvo rekao je da sve teže uspijeva izgraditi zajedništvo u različitosti kako bi mu različitost bila bogatstvo zajedništva, a ne uzrok podjela i sukoba, budući da sve teže uspijeva uspostaviti savez između odgoja i obrazovanja, molitve i rada, posla i obitelji, osobnih interesa i općeg dobra, vjere i života.

 Nadbiskup Barišić u propovijedi je podsjetio kako je upravo na današnji dan prije 40 godina započela nacionalna duhovna obnova i slavljenje trinaest stoljeća pokrštavanja Hrvata. "Upravo danas, pred četrdeset godina, 1976., započeli smo našu nacionalnu duhovnu obnovu s majkom Marijom, slaveći trinaest stoljeća pokrštenja Hrvata: od Solina preko Nina do Marije Bistrice", istaknuo je.

 Dodao je kako su se Hrvati kroz stoljeća održali na "ovom nemirnom i kamenitom prostoru" jer su njihovi sveci i mučenici uvijek bili ohrabrenje i nadahnuće. "Svetost  blaženog Alojzija Stepinca i njegovo mučeničko svjedočenje davalo je snagu našoj pšenici da je mogla rasti i dobar urod donositi, iako smo bili okruženi ovdje bodljikavom žicom, a posvuda opkoljeni bezbožnom ideologijom", rekao je Barišić.

 Središnjem euharistijskom slavlju u Solinu prethodio je svečani  ophod oko svetišta  i procesija u kojoj je nošen Gospin kip.

Komentari (87)
  • a propovijed o izborima ima sa blagdanom male Gospe točno veze kakve????

    8. 9. 2016,   15:34
  • Jel biskup zna onu narodnu "politika je kurva", a izbori su karneval kurvanjskih aktivnosti !

    8. 9. 2016,   16:42
  • Politika je JAVNA KUCA a najvece kurve U NJOJ su politicari zdruzeni sa popovima, oni znaju najbolje kao mogu zamajavat naivan i narod, Za njih je religija i nacionalizam PLURALIZAM na koji se naivan svijet pali na guranje.

    9. 9. 2016,   00:30