Obavijesti

News

Komentari 35

Zažutjela se Dalmacija: Nije apokalipsa, već pada pijesak

Zažutjela se Dalmacija: Nije apokalipsa, već pada pijesak
3

Ciklona Ivan je iz Afrike povukla velike količine prašine koja je zamračila nebo nad Dalmacijom. Saharski pijesak je došao i do Hercegovine gdje je s neba padao sa snijegom, a u Mostaru je padala žuta kiša

VIDEO

Gdje se god pogledalo, ništa se nije vidjelo. Kiša je čitavo jutro roskala pa je sve prljavo od pijeska, automobili, kuće i ceste, rekao nam je čitatelj.

Fotografiju pijeska koji je vjetar donio iz Sahare sa sjevera Afrike snimio je na brdašcu Fort Opus iznad Opuzena. Dodaje kako se inače s brdašca vide Metković i Ploče, ali ne i tijekom srijede.

- Tijekom jutra nebo je požutjelo te se zamračilo. Zaista je to bilo impresivno. Nebo je bilo žuto do kasnih poslijepodnevnih sati, kad je počela padati jača kiša i sve to spustila na zemlju - dodaje čitatelj.

Saharski pijesak je došao i do Hercegovine gdje je s neba padao sa snijegom, a u Mostaru je padala žuta kiša.

Slično je bilo i u Splitu.

- Ujutro je nakon grmljavinskog nevremena bila vrlo smanjena vidljivost od pijeska. Iako je kasnije bilo vedro, sunce se jedva probijalo. Na kraju dana na splitskom području pala je temperatura te je u najvišem naselju općine Split, Sitno Gornjem, kiša prešla u snijeg - rekao nam je drugi čitatelj. Najgore je bilo u Dubrovniku gdje su stariji građani zbog toga imali i dišnih problema.

Crometeo je ciklonu koja je donijela pustinjski pijesak nazvao Ivan. Ona se prije nekoliko dana nalazila nad Alžirom te se preko Tirenskog mora i Apeninskog poluotoka premjestila nad južni Jadran. U dijelovima Dalmacije zabilježena je rekordna koncentracija pijeska i prašine u posljednjih 30-ak godina. Posljednji put je ovako visoka koncentracija pustinjskog pijeska bila 26. ožujka 1992. godine. Tog dana je nebo nad Dalmacijom bilo crvenkaste boje.     

Vina koja nastaju na pustinjskom pijesku

Vjetrovi su u Baranju pustinjski pijesak iz Afrike donosili do prije 10.000 godina. Njegovim taloženjem navodno je nastalo Banovo brdo, koje zovu i Banska kosa. Zbog toga je na njemu tlo iznimno pogodno za uzgoj vinove loze, a jako dobra vina daju bijele sorte graševina i chardonnay te crne merlot i cabernet sauvignon.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava