Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Batarelo izgubio: Josipović nije izjavom diskriminirao katolike

Vrhovni sud je presudom iz travnja utvrdio je da Josipović izjavom 'Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija' nije uznemirivao, odnosno, diskriminirao pripadnike katoličke vjeroispovijesti

Udruga Vigilare, predvođena katoličkim aktivistom Vicom Batarelom, pravomoćno je izgubila tužbu koja je prije skoro dvije godine podignula protiv bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića zbog "uznemiravanja, odnosno, diskriminiranja pripadnika katoličke vjeroispovijesti" izjavom da je Hrvatska sekularna država, a ne katolička džamahirija.

Vrhovni sud je presudom iz travnja utvrdio je da Josipović izjavom "Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija" nije uznemirivao, odnosno, diskriminirao pripadnike katoličke vjeroispovijesti. Sud je stoga odbio zabraniti Josipoviću davati izjave kojim diskriminira pripadnike katoličke vjeroispovijesti, što je tražio Batarelo kao i zahtjev da se Josipović ispriča zbog svoje izjave.

Željko Lukunić/PIXSELL | Autor: Željko Lukunić/PIXSELL Foto: Željko Lukunić/PIXSELL Vice Batarelo

Vigilare, Udruga za promicanje sudjelovanje građana u civilnim i političkim sektorima društva i očuvanja dostojanstva i prava pojedinaca i obitelji i vrijednosti života, u svojoj je tužbi, među ostalim, tvrdila da je Josipović tom izjavom imao za cilj povrijediti dostojanstvo svih osoba katoličke vjeroispovijesti u Hrvatskoj, a što je uzrokovalo u odnosu na njih neprijateljsko ponižavajuće i uvredljivo okruženje. Tvrdili su, uz ostalo, da je Josipović na opisani način počinio diskriminaciju prema osobama katoličke vjeroispovijesti.

PREGOVORI U SDP-U Josipović i Picula su spremni podržati Zokija za predsjednika

Vigilare je u tužbi tvrdio i da je Josipović tom izjavom "imao jasan cilj pripadnike katoličke vjeroispovijesti prikazati kao osobe koje na području Hrvatske nastoje uspostaviti svoje posebno državno uređenje, tzv. džamahiriju, zbog čega su u sukobu sa sustavom državnog uređenja u kojemu su sve vjerske zajednice odvojene od države, a čija je ideološka inačica poznatija pod pojmom - sekularna država".

Vrhovni sud je, temeljem tužbe Vigilarea, presudio da su "osjećaji pripadnika katoličke vjeroispovijesti mogli biti povrijeđeni takvom izjavom, no, ujedno nisu stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na neku drugu skupinu osoba". 

NAPRIJED U IMOVINU Josipovićeva stranka nestaje, ali zadržao je gradski prostor

Spor je nastao kada je Josipović na svom profilu na Facebooku 14. kolovoza 2017. prenio intervju člana Programskog vijeća HRT-a Ivice Maštruka uoči blagdana Velike Gospe pod naslovom "Javni TV servis poput Vatikanske televizije" i citat iz njegova odgovora u kojemu navodi:

- HRT je doista postao televizija koja ne samo da nadmašuje sve moguće obaveze prema Ugovoru HRT-a i Biskupske konferencije, nego to postaje i kontraproduktivno i u svakom slučaju odbija dobar dio gledatelja. Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama.

Hrvoje Jelavić/Pixsell U ČETVRTAK POTPISUJE UGOVOR Josipović se vraća u SDP: Sad je vrijeme za ujedinjenje ljevice

U raspravi koja se razvila ispod tog statusa jednoj je korisnici Josipović odgovorio da je „Hrvatska sekularna država. Nije katolička džamahirija“.

Nakon toga, Batarelo je pokrenuo "Udružnu tužbu katolika i ljudi dobre volje protiv Josipovića" na internetskoj stranici proces-josipovic.hr. Na njoj je naveo da su potaknuti brojnim pozivima svojih podupiratelja povodom niza nedavnih medijskih istupa bivšeg hrvatskog predsjednika odlučili pokrenuti sudski proces radi zaštite ugleda, časti i dostojanstva, te interesa i osjećaja pripadnika katoličke vjeroispovijesti.

Tema: Hrvatska

Komentari (59)
  • Iako smatram Josipovića jako negativnom osobom za Hrvatsku, slažem se s ovom presudom. Koliko god je izjava bezobrazna, neukusna i ciljano uvredljiva, sloboda govora treba biti iznad tuđih osjećaja. Previše ima tužbi i presuda zbog povreda časti, ugleda, osjećaja i slično, imamo ponovno verbalni delikt i ostala zla, samo drugačije upakirana. Ali onda ako se može u ovakvom kontekstu pričati o kršćanima/katolicima/hrvatima i sl., onda se može i o prezaštićenim manjinama kao što su muslimani/romi/srbi/pravoslavci i ostali. Jednaka pravila za sve i sloboda govora.

    23. 6. 2019,   12:05
  • Je li taj Batarelo zna čitati? Pa da pročita Ustav

    23. 6. 2019,   11:15
  • Hrvatska je sekularna drzava , bila i MORA ostat takva..........

    23. 6. 2019,   11:17