Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Baukov prijedlog za otočku djecu jeftino je politikanstvo'

SDP-ov prijedlog nismo podržali jer je manjkav i neprovediv, a cjelovito rješenje bit će na saborskim klupama u rujnu tvrde HDZ-ovci Ivan Ćelić i Ljubica Lukačić. Ćelić je pitao Bauka što je radio kao ministar.

Nakon što vladajući u četvrtak na Odboru za zdravstvo glasali protiv zakonskog prijedloga Arsena Bauka (SDP) da se djeci s teškoćama u razvoju omogući besplatan trajektni prijevoz na kopno sa svih otoka, oglasili su se HDZ-ovci. 

- Radi se o jeftinom politikantstvo o ovako osjetljivoj temi. Instrumentalizira se najranjivija skupina našeg društva - ustvrdio je Ivan Ćelić (HDZ) potpredsjednik Odbora za zdravstvo.  

Poručio je kako su zastupnici HDZ-a za besplatni prijevoz osoba s invaliditetom. Kolega Bauk bio je bio ministar uprave, a Udruga Brački pupoljci već deset godina se bore pa ga pitam što je radio četiri godine kao ministar uprave i zašto nije pokrenuo proceduru da se ovaj problem riješi - upitao je Ćelić. 

ZASTUPNICI 'ODGODILI' ZAKON 'Već deset godina borimo se da djeca s otoka mogu u bolnicu...'

Pojasnio je da SDP-ov prijedlog nisu podržali jer je manjkav i neprovediv te su stava da treba donijeti cjelovito rješenje. Ćelić je razgovarao s ministrom prometa Olegom Butkovićem te tvrdi da je nacrt  zakon gotov, a tijekom ljeta treba proći javno savjetovanje te potom krenuti u proceduru. HDZ-ovci tvrde da će zakon u rujnu biti na saborskim klupama. 

- Tražit ćemo od predsjednika Vlade hitni postupak, da se objedini prvo i drugo čitanje, kako bi se čim prije na cjeloviti način riješilo pitanje besplatnog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju i za osobe s invaliditetom - kazao je.

Ljubica Lukačić (HDZ) kaže da joj je žao što se osobe s invaliditetom koriste za politikantstvo. Navela je kako svi oni na razini Hrvatske trebaju imati ista prava. 

Zagreb: Zastupnica Ljubica Lukačić održala u Saboru konferenciju za medije | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Mi ne možemo dozvoliti pravo prijevoza na kopno koji žive samo na otocima. Tijekom cijele godine mnoge osobe s invaliditetom odlaze na liječenje i rehabilitaciju. Nitko mi ne može reći da i one ne bi trebale imati pravo na besplatan prijevoz - kazala je. 

Komentari (14)
  • HDZ uvijek nađe neko objašnjenje zašto bolesna djeca nešto ne mogu dobiti. Tako je i sa lijekom spinraza. Narod humanitarnim akcijama skuplja novce za neki aparat u bolnici. A onda vlada prije dva mjeseca da 40 milijuna kuna bolnici u Mostaru. Ministri će sjesti u najnovije Audi 8 i otići na ljetovanje. A od jeseni će HDZ razmišljati kako bi djeca sa invaliditetom možda mogla dobiti besplatan prijevoz sa otoka do bolnice ili liječilišta.

    28. 6. 2019,   11:19
  • ispali bi "frajeri" da su odmah rekli samo: ok,prijedlog je dobar ali uz to treba to omogućit i svima ostalima sa tim problemima i idemo odmah u stvaranje takvog zakona. jeste ,kažu da če ,ali kada je kod nas pitanje

    28. 6. 2019,   11:17
  • lukačić je priljepak hdz -i naravno da ima isto mišljenje kao oni - samo što već puuno ljudi hdz doživljava kao zloćudni tumor koji buja

    28. 6. 2019,   10:59