Obavijesti

News

Komentari 2

Beč traži od Berlina da objasni nove optužbe za špijuniranje

Beč traži od Berlina da objasni nove optužbe za špijuniranje
1

Austrijski predsjednik Alexander von der Bellen zatražio je "cjelovita pojašnjenja" njemačkih vlasti a kancelar Sebastian Kurz pozvao je Berlin na "dobru suradnju" kako bi se rasvijetlila otkrića tiska

VIDEO

Austrijska vlada zatražila je u subotu od Njemačke pojašnjenje nakon novih medijskih napisa u kojima se njemačke tajne službe optužuje da su špijunirale velik broj ustanova i tvrtka u Austriji, među kojima veleposlanstva i međunarodne organizacije.

Austrijski predsjednik Alexander von der Bellen zatražio je "cjelovita pojašnjenja" njemačkih vlasti a kancelar Sebastian Kurz pozvao je Berlin na "dobru suradnju" kako bi se rasvijetlila otkrića tiska o prijašnjoj djelatnosti njemačke vanjske obavještajne službe (BND).

Dnevnik Standard piše u subotnjem broju da posjeduje popis ciljeva koje je BND špijunirao između 1999. i 2006. i koji obuhvaćaju oko 2.000 brojeva fiksnih i mobilnih telefona, faksova te elektroničke adrese ministarstava, međunarodnih organizacija, veleposlanstava i tvrtka sa sjedištem u Austriji. Austrijski tjednik Profil objavio je iste informacije.

Među međunarodnim organizacijama su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koje svoje sjedište imaju u Beču.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Špijunirati prijateljske zemlje nije samo rijetko i nepoželjno, već i neprihvatljivo", rekao je predsjednik na tiskovnoj konferenciji s Kurzom koja je organizirana posebno na tu temu.

Takvo djelovanje "može dugoročno dovesti u pitanje povjerenje među zemljama", dodao je Van der Bellen a kancelar je bio nešto oprezniji napomenuvši da je Njemačka "važan partner".

Obojica su htjela biti sigurna da je takva praksa prestala, istaknuvši da su razmjeri špijuniranja, o kakvima je pisao tisak, "golemi".

U Njemačkoj je predsjednik odbora Bundestaga za nadzor obavještajnih služba, zastupnik Armin Schuster (CDU) rekao u subotu da će ispitati austrijske informacije.

"Ispitat ćemo jesu li ti navodi novi ili su dio onoga što se izjavljivalo 2015.", rekao je za medijsku grupaciju Funke. Odbor se treba idući tjedan sastati u vezi s tim.

G. 2015. njemačka vanjska obavještajna služba već je bila u nezgodnoj situaciji nakon sličnih otkrića da je u prošlosti špijunirala savezničke zemlje, pa tako i Austriju, za svoj račun i za američku obavještajnu agenciju NSA-u.

Po pisanju tiska, špijunirani su dužnosnici francuskog ministarstva vanjskih poslova, ureda francuskog predsjednika, Europske komisije i ministarstva unutarnjih poslova nekih europskih zemalja.

G. 2016. Njemačka je donijela zakon po kojemu će njemačka obavještajna služba biti pod većom kontrolom, ali će imati i veće ovlasti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a