Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Belgijanci su naplatili 900 mil. kn državnih jamstava Uljaniku

None Foto: čitatelji 24sata

Iz Vlade je potvrđeno da su jamstva za brod koji se u Uljaniku gradio za belgijski Jan De Nul protestirana, čime je državni proračun ostao 'kraći' za više od 900 milijuna kuna

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da iznos koji su porezni obveznici platili do danas po osnovi državnih jamstava koja su protestirana za gradnju brodova u Uljaniku, a koji nisu izgrađeni, doseže 4,42 milijarde kuna.

Naime, Novom listu je iz Vlade potvrđeno da su jamstva za brod koji se u Uljaniku gradio za belgijski Jan De Nul protestirana, čime je državni proračun ostao 'kraći' za više od 900 milijuna kuna.

Odgovarajući na pitanje novinara Marić je izvijestio kako su u proteklih nekoliko dana 'izregulirane obveze', tako da zadnja brojka onog što je plaćeno po osnovi jamstava koja su protestirana za gradnju brodova koji nikad nisu izgrađeni, doseže 4,42 milijarde kuna, a ostalo je još oko 120 milijuna kuna.

Očekuje se nastavak gospodarskog rasta

Na pitanje predviđa li daljnji rast BDP-a ili stagnaciju, Marić je odgovorio da predviđa rast.

Od tromjesečja do tromjesečja pratimo dinamiku, sada smo svi zadovoljni jer je došlo do ubrzanja gospodarske aktivnosti. Iz ove današnje perspektive treba vidjeti što će biti u ostatku godine, kazao je.

Podsjetio je da je Vlada za cijelu godinu projicirala rast od dva i pol posto i s tom procjenom radili procjena proračuna.

- Već temeljem ovog rezultata za prvo tromjesečje moguće je raditi korekcije procjena rasta za cijelu godinu,no Vlada to još u ovom trenutku ne radi, dodao je. 

Dodao je kako je nedavno donijet program konvergencije, krajem srpnja u planu je donošenje smjernica ekonomske i fiskalne politike, a na jesen slijedi proračunski proces.

Istaknuo je zadovoljstvo rastom investicija što je pridonijelo rastu BDP-a, ali i napomenuo da još uvijek postoji visoka uvozna komponenta te je stoga važno jačati domaću proizvodnju.

Komentari (3)
  • A svi skaču zato kaj je rupa bez dna zatvorena, kaj je naj gore nitko neće odgovarati za taj iznos a mi porezni obveznici ćemo ga platiti, lako sa tuđum k.... Po plotu lupati

    30. 5. 2019,   15:25