Obavijesti

News

Komentari 183

Beljak prodaje jezero koje će se onda 'pozlatiti' investitoru

Beljak prodaje jezero koje će se onda 'pozlatiti' investitoru
12

Čelnik Samobora Krešo Beljak jeftino prodaje jezero Bobovica i okolnu zemlju namijenjenu rekreaciji građana. A već je pokrenuo izmjene urbanističkog plana kako bi tvrtki iz Samobora osigurao gradnju kampa

VIDEO

E, nećete od mene napraviti HDZ-ovca!, pomalo ljutito nam je poručio gradonačelnik Samobora i prvi čovjek HSS-a Krešo Beljak.

U nekoliko poziva i razgovora koje smo obavili s njim, pokušali smo raspetljati zašto Grad Samobor prodaje jezero i šumu oko njega, zašto je kupac već poznat i zašto Grad prodaje nekretninu prije njene planirane prenamjene koja će joj povećati vrijednost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:07

Beljak je uvjeren da vidimo aferu gdje je nema i tako ga pokušavamo izjednačiti s HDZ-ovim Lovrom Kuščevićem i njegovim prenamjenama zemljišta kojima je "pozlatio" pašnjake u vlasništvu supruge.

O čemu se radi? S potpisom gradonačelnika Beljaka, Grad Samobor je objavio natječaj kojim prodaje 40.610 četvornih metara jezera Bobovica i okolne zemlje, te još 1750 kvadrata na kojoj je trenutačno kuća u kojoj je ribolovno društvo Samobor.

Početna cijena je tri i pol milijuna kuna, što znači da je prosječna cijena kvadrata 82 kune ili 11 eura. Cijeli kompleks je u blizini izlaza s autoceste i zato je lokacija vrijedna.

Dio koji prodaje Samobor je unutar šire zone koja ima namjenu ribolova na vodenim površinama, a sporta i rekreacije uz njih. HDZ-ovci koji su u vijeću gradska oporba kažu da nisu znali za ovu prodaju jer ona nije prošla Gradsko vijeće koje odlučuje o kupoprodaji nekretnina.

Vladimir Skenderović, predsjednik kluba HDZ-ovih vijećnika nam je odmah rekao da je se zemljište planira prodati tvrtki Nord Produkt koja u blizini ima pogone.

Oni inače uz sanitarije prodaju i popularne mobilne kućice, te uz jezera planiraju napraviti kamp s takvim kućicama.

- Stavili su jezero i zemlju na prodaju usred ljeta i odriču se jednih od strateških zona za Samobor. Provjerio sam i sve je već unaprijed dogovoreno s Nord Produktom. Neću dignuti ruku za takvu štetnu odluku – kaže nam Skenderović.

Tomislav Masten, trenutačno na čelu oporbenog HDZ-a u Samoboru ističe da bi to područje trebalo biti javne namjene, a da su trenutačno u proceduri izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje će ga pretvoriti u turističku namjenu.

Inače, u sadašnjoj zoni sporta i ribolova, mogu se graditi samo pomoćni objekti poput svlačionica ili manjih ugostiteljskih objekata. Ako prenamjena koja je u proceduri prođe, 40 posto površine mogu biti prostor za kampiranje, hotel, motel, restoran i prometne površine, stoji u GUP-u Samobora. Jasno je da zemljište na kojem se može graditi hotel, kamp i ostali sadržaji više vrijedi od onog na kojem se može graditi sportsko igralište sa svlačionicama.

Mastenu nije jasno zašto se prodaje jedino jezero u vlasništvu Grada.

- Pa zar Samobori nisu zaslužili uređeno mjesto za sport i rekreaciju? Dok drugi gradovi uređuju površine uz rijeke i jezera, mi svoje prodajemo - kaže Masten.

Ali dodaje i da je najčudnije u priči tko bi uopće od investitora kupio zemljište namijenjeno samo ribolovu, sportu i rekreaciji.

- Ako netko ima namjeru jeftino prodati zemljište namijenjeno za sport i rekreaciju, a onda ga prenamijeniti u komercijalne svrhe, tada već ulazimo u područje kriminala – kaže Masten i dodaje da ne želi vjerovati da to rade u Samoboru.

Gradonačelnik Beljak kaže da će odluka o prodaji biti na gradskom vijeću, ali tek ako dobiju ponudu za kupnju.

- Već godinama me ljudi pitaju zašto grad nema kamp. Sada nam se javio i ozbiljni investitor koji ga želi graditi na tom području koje nije nikakvo jezero nego je zapušteno i močvarno. Imamo i suglasnosti Hrvatskih voda za prodaju, a i Skupštine ribolovnog društva. Procjenu vrijednosti zemljišta je napravio vještak – rekao nam je Beljak.

Kako se to uklapa u informaciju da bi zemljište trebao kupiti Nord produkt, pitamo ga jesu li oni ti investitori i je li onda natječaj raspisan radi formalnosti jer se zna tko će biti kupac?

- Ne znam tko je investitor. Pa kako bi mogao biti za bilo koga namješten ako je javni natječaj i ako će biti prodano onome tko ponudi najviše – ustvrdio je gradonačelnik iako je teško vjerovati da zemljište prodaju jer im se javio investitor, a ne zna tko je on.

Pitali smo Beljaka i zašto prodaje zemljište sada kada su u proceduri izmjene GUP-a kojim bi zemljište trebalo promijeniti namjenu, pa će onda više vrijediti. Zašto prvo ne prenamjeni zemljište u ono za kamp, pa ponovno angažira vještaka za procjenu?

- Ne znam te detalje i nisam upoznat s procedurom. Odluku neću donijeti ja, nego Gradsko vijeće – rekao nam je prvo Beljak.

Zamolili smo ga da provjeri detalje jer je upravo on krajem prošle godine potpisao odluku kojom započinje postupak procjene utjecaja na okoliš izmjena GUP-a. A u toj odluci jasno stoji da će se ukupna zona od 9,27 hektara (92.700 četvornih metara) na kojoj je sada planirana namjena ribolov, sport i rekreacija prenamijeniti u rekreativno turističku namjenu. Izmjene GUP-a bi trebale biti izglasane nakon što jezero i gradska zemlja unutar te zone bude prodano. Beljak nam se naknadno javio.

- Sad sam pričao s pročelnikom, ništa neće biti prenamijenjeno niti postoje zahtjevi da se taj prostor oko jezera prenamjeni. Ovo što vi spominjete se odnosi na jednu drugu zonu. Kamp se može graditi bez prenamjene – rekao nam je Beljak i kritizirao nas jer zbog naših napisa možda investitor odustane i onda ćemo nanijeti štetu Gradu.

Možda Beljak naknadno odustane od prenamjene, ali smo nedvosmisleno utvrdili da u ovom trenutku ne govori istinu. Pregledali smo cijeli GUP Samobora i postoji samo jedna zona u kojoj su povezani ribolov, sport i rekreacija.

I to je ona unutar koje je jezero i zemlja koju prodaje. Nadalje, u odluci kojom je započeta procedura prenamjene, stoji da je ukupna površina koja će se prenamijeniti 9,27 hektara. Izmjerili smo zonu ribolova, sporta i rekreacije oko jezera Bobovica i dobili točno tu površinu. I treće, u zoni sporta i rekreacije se ne može graditi kamp.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

9
| Foto: Ilustracija/Davorin Visnjic/PIXSELL

Dakle, Samobor prodaje zemljište za sport i rekreaciju za 11 eura u kojoj je zabranjena jača izgradnja, a zatim  kada zemljište kupi privatni investitor, cijela zona će biti prenamijenjena i u njoj će biti dozvoljena izgradnja 40 posto turističkog sadržaja.

Ovo je dokument koji dokazuje da je Beljak već pokrenuo prenamjenu jezera i okolnog zemljišta.

Odluka Zapocinjanje Postupk... by 24sata on Scribd

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...