Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Beljaku propao plan? Jezero je htio prodati, ali ništa od toga...

None Foto: Patrik Macek/Davorin Visnjic/PIXSELL 4

Beljak je već bio objavio prodaju zemljišta u Samoboru s objektom ribolovnog društva. Početna cijena je 3,5 milijuna kuna, odnosno prosječno 82 kune za četvorni metar. Ali čini se da od toga neće biti ništa

Na tom području ne nalazi se nikakvo jezero, nego je ono zapušteno i močvarno. Sad se pojavio investitor koji bi tamo gradio kamp i mi prodajemo zemljište.

Tako nam je pravdao gradonačelnik Samobora Krešo Beljak zašto je odlučio prodati 42.360 četvornih metara jezera Bobovica i okolnog zemljišta, o čemu smo pisali.

No fotografije koje objavljujemo zorno svjedoče da zemljište nije niti zapušteno niti je močvara. Kad smo ga posjetili, vidjeli smo oazu nedaleko od autoceste u kojoj je trava pokošena i ulaz uredan. Oko ribarskog doma je ograđeno i dvorište.

U svakom slučaju, iako bi se moglo još srediti, ne ostavlja dojam zapuštene močvare, kako je gradonačelnik opisao jezero Bobovica i najveću zonu ribolova, sporta i rekreacije u tom gradiću pored Zagreba.

Beljak je objavio prodaju tog zemljišta s objektom ribolovnog društva. Početna cijena je 3,5 milijuna kuna, odnosno prosječno 82 kune za četvorni metar.

AFERA U SAMOBORU Beljak prodaje jezero koje će se onda 'pozlatiti' investitoru

Beljak nam je sam potvrdio da ima investitora koji je zainteresiran graditi kamp na tom području. Međutim, u zoni sporta i rekreacije nije dopuštena gradnja turističkih sadržaja. Zato je Samobor već pokrenuo izmjene Generalnog urbanističkog plana kojim bi prenamijenio jezero i okolno zemljište da se na njemu mogu graditi kamp, motel, hotel, restoran, ukupno oko 40 posto površine bi moglo biti sagrađeno s turističkim sadržajima.

Investitor je trebala biti poznata samoborska tvrtka Nord produkt u vlasništvu poduzetnika Stanka Birina.

Beljaka smo pitali zašto prvo prodaje zemljište, a onda ga je spreman prenamijeniti, te zašto nije učinio obratno jer zemljište više vrijedi kao turističko.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Gradonačelnik Beljak nam je rekao da neće biti prenamijenjeno. Ali to nije istina. Objavili smo dokument koji dokazuje da će baš to zemljište biti prenamijenjeno kad se proda.

Nakon objave teksta koji je izazvao veliku pozornosti javnosti, pitali smo i Nord produkt kakav kamp planiraju graditi. Također, i zašto svoju investiciju nisu planirali u susjednoj zoni, koja je turistička, nego kupuju zemljište za ribolov, koje će onda Grad prenamijeniti.

OVO JE 'LIVADA' OD 500.000 KN Beljakova kuća nije u katastru: Nije gotova, nisam imao novca

- Tvrtka Nord produkt neće se javiti na spomenuti natječaj - stigao je samo kratki odgovor direktora tvrtke Krešimira Hazlera.

Na ostala pitanja nije odgovarao. Ali potvrđeno nam je da su oni prvotno zaista mislili kupiti gradsko zemljište, a onda napraviti kamp nakon prenamjene.

Zagreb: Krešo Beljak komentirao rekonstrukciju Vlade RH | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradski HDZ-ovci koji su žestoko kritizirali odluku gradonačelnika Kreše Beljaka da proda cijelo gradsko jezero i okolno zemljište kažu da oni nisu protiv investicija, ali da je ta odluka bila štetna.

Tomislav Masten, predsjednik samoborskog HDZ-a, kaže da nakon što je Nord produkt odustao, ne vjeruje da će se bilo tko drugi javiti i ponuditi 3,5 milijuna kuna. Jer, jednostavno, nikome se to ne isplati bez prenamjene.

- Pozivamo zato gradonačelnika da napokon napravi na jezeru ono što je već godinama tamo planirano: zonu sporta i ribolovnog turizma. Neka već sljedeće godine osigura novac za radove i želimo na tome mjestu vidjeti samoborski Bundek - kaže Masten.

Također dodaje da pozdravljaju svaku investiciju, ali one uvijek moraju biti na legalan način.

- Neprihvatljivo je da nekome jeftinije prodajemo zemljište s jednom namjenom dok su u tijeku izmjene Generalnog plana koje će mu odrediti drugu namjenu.

Među ostalim, ako netko želi graditi kamp, postoji zona za njega odmah preko puta jezera i mogu ga tamo graditi - kaže predsjednik samoborskog HDZ-a.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Vladimir Skendrović, šef kluba vijećnika HDZ-a, kaže da mu je drago što će Grad Samobor i dalje imati sportsku i rekreacijsku zonu.

- Grad treba voditi i interesa o svojih 40.000 građana koji su zaslužili da im se uredi jedna takva zona - zaključuje vijećnik Skendrović.

Tema: Hrvatska

Komentari (113)
  • Lopov i provalnik zvan radio -pajser prešao na višu razinu lopovluka...

    29. 7. 2019,   20:06
  • I ostade Beljak bez svoje provizije koja sigurno ne bila mala!

    29. 7. 2019,   20:00
  • jel to onaj pošteni gradonačelnik samobora koji laje na sve strane i proziva HDZ-ovce da su lopovi i korumpirani??????

    29. 7. 2019,   20:24