Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Beograd: Vučić najavio oprost, sud oslobodio performere

Prekršajni sud je po hitnom postupku već procesuirao sedam osoba, šestero ih je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dvije će se voditi prekršajni postupak u redovnoj proceduri

Beogradski sud oslobodio je u utorak navečer dvojicu performera koji su uhićeni poslije upada prosvjednika u zgradu Radio-televizije Srbije i optuženi za nasilničko ponašanje jer su u zgradu unijeli električnu pilu.

Nakon saslušanja osumnjičenih sud je donio rješenje kojim je odbio prijedlog tužiteljstva za određivanje pritvora, priopćio je sud.

Tužitelji se na tu odluku mogu žaliti u roku od tri dana.

NAJAVIO I OPROST Vučić tvrdi: Oporba je navodila prosvjednika na nasilje

Dvojica repera, Minja Pernat i Miljan Čičić javnosti su poznati po uličnim performansima i satiričnim pjesmama protiv vlasti.

Prekršajni sud je po hitnom postupku već procesuirao sedam osoba, šestero ih je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dvije će se voditi prekršajni postupak u redovnoj proceduri.

Vođe oporbenog Saveza za Srbiju tražile su ultimativno oslobađanje svih uhićenih i najavile organiziranje mirnih prosvjeda i dežurstava ispred ureda predsjendika Aleksandra Vučića, naglasivši da je to mjesto s kojega, "sukladno  Ustavu i zakonu", oni mogu biti pušteni na slobodu, aludirajući na ovlasti predsjednika Srbije o oprostu.

PROSVJEDI U BEOGRADU Vučić: Tražim puštanje svih uhićenih, ali ne i nasilnika

Vučić je ranije u utorak rekao kako ima pravo na pomilovanje tijekom kaznenog postupka, ali ne i u slučaju prekršaja. Objasnio je da na žalbeni prekršajni sud ne može utjecati kao predsjednik, ali može "kao čovjek".

Jedan od uhićenih je i prekršajno kažnjenih na 30 dana zatvora je maturant, a njegovo su oslobađanje, uz potporu profesora, u ponedjeljak zatražile školske kolege iz beogrdske Filološke gimnazije, zaprijetivši da će, ne bude li oslobođen za 48 sati, pozvati učenike svih srednjih škola na ulicu i prosvjede.

 

Komentari (1)
  • u srbiji je baš zabavno u zadnje vrijeme

    20. 3. 2019,   09:51