Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bernardić: Murganić treba dati ostavku, priznala je da je kriva

Predsjednik SDP-a prozvao je Vladu da zatvara oči pred svim aferama ministrice, pozvavši građane da 'sruše' ovu Vladu na prvim sljedećim izborima, a to su europarlamentarni

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u subotu da bi ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić zbog slučaja obiteljskog zločina na Pagu, ali i niza 'gafova' koje je napravila u svom sektoru, trebala podnijeti ostavku te ustvrdio da je jučerašnjim istupom o propustima u sustavu socijalne priznala vlastitu krivnju i odgovornost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bernardić je istup ministrice Murganić na konferenciji za novinare, gdje je potvrdila da su uočeni teški propusti u radu Centra za socijalnu skrb vezano za slučaj obiteljskog nasilja na Pagu kada je otac s balkona obiteljske kuće bacio svoje četvero maloljetne djece, ocijenio krajnje drskim, neprimjerenim, nekorektnim i bahatim, "kao što to inače čini ova Vlada".

BRIGO MOJA PREĐI NA DRUGOGA Sustav na rubu: Svi ministri pravili se da problem ne postoji

- Ona je u tom istupu prebacila odgovornost na Centar za socijalnu skrb u Zadru. Optužila ga je prije nego je okončan inspekcijski nadzor, pa se postavlja pitanje zna li ona nešto što javnost ne zna te bi bilo dobro da na to pitanje odgovori - kazao je Bernardić u središnjici SDP-a.

Zagreb: U središnjici SDP-a održana izvanredna konferencija za medije | Autor: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Napomenuo je da je Murganić dvije i pol godine ministrica te se stoga, smatra, ne može izvlačiti na nedostatak vremena, informacija ili na neiskustvo.

Tvrdnjom o propustima u Centru priznala je svoju krivnju i odgovornost

- Te dvije godine u sustavu vlada potpuni nered. Uočeni su teški propusti u radu Centra za skrb u Zadru. Zapravo ovom tvrdnjom priznala je svoju krivnju i odgovornost, jer su upravo pod njenom nadležnošću ti isti centri za socijalnu skrb - naglasio je Bernardić.

MURGANIĆ: 'Majka nema kompetencije da preuzme brigu o djeci na sebe'

- Zbog ove zemlje i interesa građana bilo bi potpuno normalno da ministrica odstupi - ustvrdio je.

Prozvao je Vladu da zatvara oči pred svim aferama ministrice, pozvavši građane da 'sruše' ovu Vladu na prvim sljedećim izborima, a to su europarlamentarni.

Nejasno, ali razumljivo da ministrica krivnju i krivca pronalazi u Centru

SDP-ova saborska zastupnica Marija Alfirev kazala je da joj je "nejasno, ali razumljivo" da Murganić svu krivnju i krivca pronalazi u Centru za socijalnu skrb Zadar i njegovoj ravnateljici.

MURGANIĆ O DJECI S PAGA Utvrdili teške propuste: Tražit će smjenu ravnateljice Centra!

- Istovremeno, kada govori o odgovornosti same ravnateljice, a pritom ne o konkretnim propustima koji su napravljeni, bilo bi dobro da se jučer na konferenciji upitala i rekla da je odgovornost na njoj kao ministrici, jer tko je zapravo odgovoran za taj sustav - upitala je.

 Zanima ju i što je Murganić kao ministrica u dvije i pol godine konkretno napravila za taj konkretni centar.

Zagreb: U srediÅ¡njici SDP-a održana izvanredna konferencija za medije DAVOR BERNARDIĆ Nada Murganić je odgovorna za sustav, a sustav je u problemu

- Činjenica je da je za 2200 korisnika koji koriste obiteljsko-pravnu zaštitu radi 15 stručnih radnika te ih nedostaje barem 20. Da li je došlo do poboljšanju u sustavu? Bojim se da nije - rekla je.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Alfirev je prozvala Murganić za zaustavljanje reforme koju je započela SDP-ova Vlada, a koja je kao cilj imala osnivanje jedinstvenog centra za novčane naknade, koji bi olakšao rad stručnih radnika, pa smatra da će ministrica onime što sada radi nametnuti veće administrativne poslove upravo centrima za socijalnu skrb.

Zagreb: Darinko Kosor održao konferenciju za medije o ovrÅ¡nom zakonu TRAGEDIJA NA PAGU Darinko Kosor o Murganić: Da, postoji politička odgovornost!

- Uz sve ovo što radi i izjave 'tako vam je to u braku', ne razmišljajući kolika je njena odgovornost i o posljedicama, te stigmatizirajući i dalje životne partnere kao moguće udomitelje, smatramo da je ministrica odgovorna i da bi bilo korektno da sama podnese ostavku i da preuzme odgovornost za sve ono što je loše napravljeno u sustavu - naglasila je.

Komentari (65)
  • Činjenica je kako sustav nije dobro funkcionirao. Činjenica je, kako to traje godinama. Činjenica je kako ni SDP-ova vlaada nije ništa poboljšala. Činjenica je kako se više nesmije događati nered u socijalnim institucijama. Red se mora napraviti- ali ne u samom vrhu ministarstva već krenuti od nižih pozicija, koji su zataškavali i lažno prikazivali probleme ove obitelji. Dakle, i ti Bero, itekako možeš sa svojom strankom doprinjeti boljem uređenju sustava. Bero, da si ti u Švedskoj- sigurno nebi bio u politici, a kamoli bio šef jedne stranke. Prestani više kmečati i uhvati se ozbiljnog posla a ne politikanstva- od toga nitko nema koristi, ponajmanje narod.

    2. 3. 2019,   12:50
  • Neće ona niđe

    2. 3. 2019,   12:14
  • Realno sustav ne funkcionira već duže. Nije bio niti bolji kada je sdp bio na vlasti nego su sada počeli kosturi malo intenzivnije ispadati iz ormara ali to su moglo dogoditi i puno ranije jer je sustav zanemarivan i pogrešno vođen godinama.murganić treba smjeniti,ali ako ćeš mo ju samo smjeniti i uvesti kozmetičke zahvate možemo slobodno očekivati iste ovakve vijesti. Treba očito promjena od korijena. .. a do toga kod nas rijetko kada dolazi

    2. 3. 2019,   12:23