Obavijesti

News

Komentari 75

Bernardić o pašnjak-vili Lovre Kuščevića: Ovo je Vlada afera

Bernardić o pašnjak-vili Lovre Kuščevića: Ovo je Vlada afera
2

Slučajni mercedesi u dvorištu, roštiljarnice od 150 kvadrata, neprijavljene vile, ova Vlada je Vlada afera, svaki dan nova afera, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić o slučaju ministra uprave Lovre Kuščevića

VIDEO

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je slučaj ministra uprave Lovre Kuščevića koji 11 godina nije upisao kuću u katastar i koju iznajmljuje turistima, a u online katastru vodi se kao pašnjak.

Kuščević: Ne mogu pratiti sve to, imam ja puno nekretnina...
Kuščević: Ne mogu pratiti sve to, imam ja puno nekretnina...

- Slučajni mercedesi u dvorištu, roštiljarnice od 150 kvadrata, neprijavljene vile, ova Vlada je Vlada afera, svaki dan nova afera - rekao je Davor Bernardić.

Podsjećamo, Ministar uprave Lovro Kuščević izgradio je kuću u Nerežišćima na Braču, ali je 11 godina nije upisao u katastar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti. Promaklo mi je to. Dao sam zahtjev da se evidentiraju u katastru sve moje nekretnine - rekao je Lovro Kuščević o kući u Nerežišću koja se u online katastru još vodi kao pašnjak.

Rent-a-pašnjak: Ovako izgleda vila Lovre Kuščevića na Braču
Rent-a-pašnjak: Ovako izgleda vila Lovre Kuščevića na Braču

'Turistička sezona je loše počela'

Bernardić je pričao i o prijedlogu da se smanji PDV u turizmu. Naime, založio se da se u saborsku proceduru uključi prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) po kojem bi se stopa PDV-a na usluge smještaja u turizmu snizila s 13 posto na pet posto te da se PDV u ugostiteljstvu snizi s 25 na 13 posto. 

- Manji PDV u turizmu znači veće plaće u turizmu i veće investicije -  rekao je Bernardić.

Upozorio je da je ovogodišnja turistička sezona izrazito loše počela te se sada ugostitelji bore s prevelikim poreznim opterećenjem i nedostatkom radnika te zbog smanjenog broja radne snage i gostiju ne mogu normalno poslovati. Uz to, naveo je, došlo je do oporavka nama konkurentskih zemalja na Mediteranu koje imaju niže stope PDV-a u ugostiteljstvu i hotelski smještaj.

Bernardić je upozorio i kako je sadašnja vladajuća većina izvršila više velikih poreznih udara na turistički sektor. Također, u fazu savjetovanja ušao je i novi zakon o neprocijenjenom turističkom zemljištu koji će, smatra, dovesti do novog opterećenja za ranjivi turistički sektor, a što će se odraziti i na njegovo poslovanje, konkurentnost i daljnji razvoj. Bernardić je podsjetio i da je SDP-ova vlada 2013. smanjila namete turističkom sektoru čime su povećali investicije, plaće i nikad jači razvoj turizma.

'Profitirali su samo trgovački centri'

Istaknuo je i da je vladina politika, po pitanju poreznog rasterećenja, potpuno promašena.

Umjesto da su dvije milijarde poreznog rasterećenja usmjerili u rast plaća oni su ih usmjerili za rast plaća 15.000 najbogatijih u zemlji te su smanjili PDV na meso i povrće, koje nije pojeftinilo.

- Hrana nije pojeftinila i profitirali su isključivo vlasnici trgovačkih centara - kazao je Bernardić.

Saborski zastupnik i predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić rekao je kako je analiza Hrvatske udruge poslodavaca pokazala da je naša konkurentnost na najnižoj razini dok, s druge strane, imamo najveći udio prihoda države u BDP-u, 46 posto, u cijeloj EU. No, s druge strane, porezni prihodi u zadnje tri godine porasli su za 30 milijardi kuna što govori da ima prostora za snižavanje poreznog rasterećenja. Grčić je upozorio i da su investicije u cijelom poduzetničkom sektoru u prošloj godini iznosile samo 24 milijarde kuna, a normalno je da one iznose između 50 i 60 milijardi kuna.  

Smatra kako nam trebaju dugoročni temelji održanja i rasta gospodarske stabilnosti te zapošljavanja i rasta standarda zaposlenika, umirovljenika i drugih. Za smanjenje stopa PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo založila se i gradonačelnica Supetra Ivana Marković upozorivši da ovogodišnja turistička sezona nije dobro počela.

Navela je i da se naša zemlja u turizmu suočava s dva velika problema - 'buđenjem' konkurentskih zemalja te nedostatkom radne snage. Dodala je kako je na otoku Braču problem nedostatak domaće radne snage te se suočavaju s velikim administrativnim preprekama ukoliko žele zapošljavati sezonske radnike iz inozemstva. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a