Obavijesti

News

Komentari 410

Bernardić: 'Pokrećemo opoziv Dalić, ima prste u pekmezu!'

Bernardić: 'Pokrećemo opoziv Dalić, ima prste u pekmezu!'
1

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je nakon sjednice predsjedništva stranke rekao da ta stranka pokreće postupak opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, Martine Dalić

VIDEO

Pokrećemo postupak opoziva zato jer je ulovljena s prstima u pekmezu. Isti obrazac ponašanja kod svih, kad je nekakva imovina, onda su tu ljepljivi prsti, gladne oči i tuđi džep, objasnio je šef SDP-a Davor Bernardić i rekao da je Vlada otpočetka 'u sukobu interesa'.

Bernardić: SDP kreće u opoziv Martine Dalić

Posted by HRT Vijesti on Saturday, April 29, 2017

Što se tiče krize Vlade, predsjednik SDP-a rekao je da preslagivanje ne dolazi u obzir.

- Spremni smo u svakom trenutku preuzeti odgovornost za Hrvatsku i predsjedništvo SDP-a preuzima ulogu izbornog stožera. SDP je spreman osigurati Hrvatskoj političku stabilnost koju nema godinu i pol dana. Godinu i pol dana Hrvatska ne funkcionira, nema političku stabilnost, a brak HDZ-a i Mosta pretvorio se u noćnu moru za sve hrvatske građane, zaključio je Bernardić. 

Uoči današnje sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a, član predsjedništva Arsen Bauk rekao je kako će se raspravljati o političkoj krizi, ali zaključak neće biti, po njegovu i po mišljenju Siniše Hajdaša Dončića, da SDP treba razgovarati s Mostom o stvaranju nove većine u Saboru.

- Raspravljati hoćemo ali nisam siguran da će biti zaključak da trebamo - rekao je Bauk na pitanje novinara hoće li raspravljati o tome treba li SDP pokušati presložiti većinu, a član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić samo je rekao: "Ne."

Bauk je kazao kako je sjednica Glavnog odbora zakazana prije nego što je došlo do političke krize, ali će to svakako biti tema sjednica.

Upitan za komentar jučerašnje Jandrokovićeve izjave da u ovom trenutku nije cilj definiranje nove parlamentarne većine, već stabiliziranje Sabora i kampanja za lokalne izbore, Bauk je rekao kako HDZ o formiranju parlamantarne većine neće raspravljati prije lokalnih izbora jer ju do tada vjerojatno neće dobiti.

- Tko bi im bio parlamentarna većina. Sada imaju 73 bez Mosta, Bruna Esih je rekla da neće to je 72 i sada im trebaju 4 zastupnika koji do sada nisu bili s njima. Ako izuzmemo mogućnost da to budu SDP, HNS, HSU, HSS i IDS, ostaje im Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Željko Glasnović. Naravno, uvijek je moguće da idu u svom starom stilu idu pojedinačno razgovarati sa zastupnicima da bi netko od njih bio prebjeg. Ali kako su rekli da je to novi HDZ, onda se nadamo da to neće napraviti, iako se sa njima nikad ne zna - rekao je.

Formalno mogu otezati četiri godine, kazao je. Postoji Vlada koja ima većinu ministara, državni tajnici mogu četiri godine obnašati dužnost ministara; čak teoretski, može se smijeniti ministar Zdravko Marić pa da kao državni tajnik vodi Ministarstvo financija, no pitanje je može li Vlada preživjeti prvi proračun tj. hoće li skupiti većinu za proračun, mogu li joj prolaziti zakoni  u Saboru... puno je pitanja, rekao je Bauk.

Na upit o proceduri koja bi uslijedila kad bi SDP pokrenuo izglasavanje nepovjerenja Vladi, rekao je kako u ovom trenutku nema ovlaštenje odgovoriti na takvo pitanje.

- Svaka stranka razmatra koja će biti njena politička taktika, a politička taktika  može u ovom trenutku biti samo određivanje datuma izbora ako se ne dogodi da imamo parlamentarnu većinu ili Vlada ne pristane biti manjinska. Puno je otvorenih mogućnosti, najbitnije je da institucije funkcioniraju, da Vlada predlaže zakone, Sabor ih prihvaća ili odbija, ministarstva rade svoj posao, a hoće li vlada biti manjinska, većinska, tehnička, to je stvar forme - rekao je Bauk.

Sva ta pitanja su stvar proceduralnih driblinga i poslovničkih nadmudrivanja, jedino politički bitno pitanje je tko čini parlamentarnu većinu, a uovom trenutku parlamentarne većine nema, rekao je i dodao da ima primjera manjinskih vlada, ali da on ne mislim da će tako biti..

- S istim legitimitetom kao što Jandroković poziva Petrova da odstupi jer ima 79 potpisa protiv njega, na taj način može pozvati Plenkovića da odstupi jer nema 76 potpisa za njega. To je cijela priča - rekao je Bauk.

Na pitanje hoće li biti 76 glasova za opoziv ministra Zdravka Marića izračunao je da su stranke koje su predale potpise je 52 glasa, s Mostom je 67, ako se priključi IDS 70 i ostaje još jedan broj zastupnika Živog zida, Promijenimo Hrvatsku i ostalih koji se mogu izjasniti. "To se može provjeriti kod ovih stranaka, naših 37 će biti za ovo", kazao je Bauk.

Izjave su najavljene nakon završetka sjednice Glavnog odbora, koja će početi minutom šutnje za Ivicu Račana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 410
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik