Obavijesti

News

Komentari 20

Bandić: 2015. ćemo završiti uređenje stadiona Maksimir

Bandić: 2015. ćemo završiti uređenje stadiona Maksimir
4

Na današnjoj sjednici zastupnici su izglasali proračun Grada Zagreba za iduću godinu. On je veći za 110 milijuna kuna te će iznositi sedam milijardi kuna

VIDEO

Uoči rasprave o proračunu Grada Zagreba šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić najavio je paket socijaldemokratskih amandmana.

- U našem paketu su dvije nove škole, nadogradnja jedne škole te gradnja dva nova dječja vrtića. Ako za neke stvari u proračunu ima mjesta, onda definitivno ima mjesta za predškolski odgoj i obrazovanje - kaže Bernardić. Gradonačelnik Milan Bandić uzvratio je sarkastično:"Kada bih bio zločest, rekao bih da je bilo vrijeme da su moji kolege do jučer, nakon četiri godine postali socijaldemokrati". 

Osim proračuna raspravljat će se o sudjelovanju branitelja i nezaposlenih u javnim radovima te o komunalnoj naknadi.

Uređenje stadiona Maksimir

Milan Bandić je na Skupštini najavio da će 2015. završiti uređenje stadiona Maksimir.

Bit će to najljepši dio grada koji sada izgledao kao Alcatraz - rekao je Milan Bandić najavljujući uređenje Maksimirskog stadiona.

- Ovaj vrući krumpir naslijedili smo 2000. Prvi puta ću sada s ove govornice reći da ćemo stadion napraviti do konca 2015. Međunarodnim natječajem tražit ćemo sredstva za krov i sjevernu i zapadnu tribinu te za dovršetak južne i istočne tribine. Ujedno ćemo za to izdvojiti sredstva u proračunu za 2016. za južnu i istočnu tribinu. Naravno ukoliko budete željeli, ako ne, to ruglo će ostati tamo - pompozno je najavio Bandić ne i bolestan radi.

- Molim potpredsjednicu da sjedne jer ne mogu pričati dok šeće. Dekoncentrira me, a imam i temperaturu - rekao je Bandić prije najave uređenje stadiona.

Tražio smanjenje naknade, odgovor nije dobio

HNS-ov vijećnik Tomislav Stojak prije tjedan dana predložio je smanjenje naknade gradskim zastupnicima za 50 posto no do danas nije dobio odgovor Odbora za izbor i imenovanje.

- Rečeno mi je da je upućen poštom. U sedam dana nisam dobio odgovor što je nedopustivo. Molim da se to više ne događa - rekao je Stojak. Predsjednica Odbora Jelena Pavičić Vukičević za govornicom ga je obavijestila da mu je odgovor odbijen.

- Dužnost zastupnika promatramo slojevito i vjerujemo da svih 51 zastupnik svoj posao doživljava odgovorno. Vjerujem da bi svi osjetili na svojoj plaći taj manjak. Osim toga poslodavci nisu blagonakloni kada zastupnici izbivaju s posla i zbog toga im na ovaj način to nadoknađujemo - rekla je Pavičić Vukičević. No onda je otkrila što se zapravo krije iza takve odluke.

- Shvatili smo to kao provokaciju - rekla je napominjući kako je prije pitanja vijećnika Tomislava Stojaka, priča o smanjenju naknada kolao medijima. Zbog toga je zaključila da iza takvog pitanja stoje neke druge pobude.

- Ako mislite da se radi o nekim drugim pobudama, to ostavljam vama na savjesti. Niste korektno odgovorili - poklopio ju je Stojak.

"Da li se to vi pripremate pred špiglom doma za govornicu?"

 Zoran Piličić (HDZ) tražio je objašnjenje što će biti s ratnim vojnim invalidima koji žive u gradskim stanovima. Bandić mu je odgovorio: "Nemojte majke ti politizirati. Odakle vam to da vežete Boga s običnim smrtnikom. Nemojte! Kada smo mi to u 14 godina izjednačavali vojne invalide sa socijalom. Da li se to vi pripremate pred špiglom doma za govornicu. Nemojte to raditi"

Proračun Zagreba sedam milijardi kuna

Zastupnici su čestitali zastupnici Sandi Perković što je izabrana za sportašicu godine. Predsjednik Skupštine Darinko Kosor zaključio je kako nastavljaju sjednicu u veselom tonu. Veselo trenutno raspravljaju o proračunu za 2014.

Proračun Grada Zagreba u idućoj godini trebao bi biti veći za 110 milijuna kuna te u 2014. iznositi sedam milijardi kuna.

- Izvori prihoda od 110 milijuna kuna nalaze se u stavkama komunalnog doprinosa s 20 milijuna kuna te će dio biti uvećan zahvaljujući decentralizaciji funkcija od kojih očekujemo 230 milijuna kuna. No od tog dijela treba pokriti dio deficita. Nadam se da smo nakon iscrpne rasprave došli do dokumenta koji može biti osnova za sljedeću godinu. Vrlo je neizvjesna budućnost zbog krize - rekao je tzv. gradski ministar financija Slavko Kojić. Čelnici klubova zastupnika uglavnom su zadovoljna Kojićevim uratkom. Zastupnik Ferdelji istaknuo je da će u 2014. pomno pratiti pitanje smanjenja mase plaća u Gradskoj upravi.

- Pohvalit ću uravnotežen proračun, iako ostvarenje prihoda može biti diskutabilno. Možemo očekivati, ako se bitno ne pogoršaju uvjeti, da je proračun moguće realizirati. Čitav niz naših amandmana je prihvaćen - nije krio zadovoljstvo Ferdelji. Dotaknuo se i lošije strane proračuna.

- Rekli smo da očekujemo da će se politička obećanja vidjeti u proračunu pa tako i obećanje da će se 20 posto uštedjeti u okviru Gradske uprave vidjeti već prve godine. Govorim o smanjenju od pet posto mase plaća zaposlenih. Time bi se moglo započeti s informatizacijom - rekao je Ferdelji.

HNS-ov Dragan Kovačević istaknuo je da je važnije se baviti prihodovnom stranom nego rashodima. Zaziva da grad prestane biti "kočničar investicija".

- Ako može Inđija koja broji svega nekoliko tisuća stanovnika, u roku 48 sati izdati sve potrebne dokumente investitorima, valjda možemo i mi. Trebamo razmišljati da sljedeći proračun bude osam, devet milijardi kuna, a ne da režemo rashode ili opterećujemo građane. Tako će nam svima biti lakše i bolje - rekao je Kovačević.

Zastupnici izglasali proračun

Nakon dvosatne rasprave Kojić je zaključio da je zadovoljan reakcijama kolega.

- Podiglo mi se raspoloženje - rekao je. Spočitao je potpredsjedniku Skupštine Bernardiću.

- Bilo je tu i Alanfordovskih govor. SDP-u još jednom poruka da amandmani nisu prihvaćeni jer nismo htjeli jer su podsjećali na instrukcije iz Rijeke. Mi od 1. srpnja radimo po zakonu, a vi inzistirate na nečem protuzakonitom. Ajmo jednom početi raditi po zakonu - pozvao je Kojić. Bernardić je uzvratio: "Nadam se da je greška to što ste rekli i da ste po zakonu radili i prije toga. "

Gradonačelnik Milan Bandić iako gubeći glas zbog bolesti uspio je zaključiti raspravu.

- Kažu mudriji što te ne ubije to te ojača, a moj djed je rekao: "Istina je sinko ali treba preživjeti". Mi smo preživjeli. Zahvaljujem svima u Skupštini na raspravi. Bernardiću vaši amandmani nisu trenutno izvedivi, a ja nisam hrabar kao Linić i Milanović. Kada sam tako radio derali ste mi kožu, a ja sam svake četiri godine malo pumpao proračun. Pa kad ću ako neću prije izbora. Rekao sam im da ga malo nategnu u izbornoj godini - iskreno će Bandić. Priznao je koliko vremena posvećuje proračunu.

- Kojić je dobar krojač vidite po odjelu. Ja o proračunu s njima raspravljam tri i pol minute jer im vjerujem - rekao je Bandić. Istaknuo je da iako si je već plaću smanjio za pet posto, smanjit će je i do 15 posto.

- Lako za mene no kad se radi o 26.000 ljudi u Gradu i Holdingu moram reći da smo im još 2008. smanjili prava. Neće biti kompromisa. Ni jedan radnik u gradskoj upravi neće biti oštećen, ali spavači trebaju biti spremni da pakuju kofere. Ako ih ne spakuju, mi ćemo im to napraviti. One koji obijaju pragove po 14 sati dnevno, njih ću imat za saveznike - zaključio je. Zastupnici su izglasali proračun s 27 glasa za, 22 protiv i jednim suzdržanim.





Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa