Obavijesti

News

Komentari 31

Skupština Zagreba zaustavila radove na Cvjetnom i fontane

Skupština Zagreba zaustavila radove na Cvjetnom i fontane
1

Žestoka rasprava počela je nekoliko minuta ranije na Aktualnom satu Gradske skupštine. Bernardić je razbijesnio Bandića rekavši da su radovi kod NSK ilegalni

VIDEO

Nakon Aktualnog sata Gradske skupštine Klub zastupnika HDZ-a sazvao je konferenciju za tisak.

- Zgroženi smo Aktualnim satom. Smatramo da način na koji se vodi sjednica nije primjeren, na neki način i potiče nerede i ispade. Neprimjereno je i reći da trebaju zaštitare. Skupština se koristi za napade na gradonačelnika, gradonačelnik skupštinsku govornicu koristi za kampanju, a pritom se problemi Grada gomilaju. Trebaju se dogovoriti kako ne bi prije isteka mandata došlo do kraha u Zagrebu. Ne da ne radi ništa, več aktivno opstruiraju jedni druge, a to građane košta, a vide to i na sve većim uplatnicama - kazao je Ante Zvonimir Golem, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a.

- Milan Bandić je za gradonačelnika izabran s liste SDP-a, pa ako ste 12 godina upravljali Gradom zajedno treba to do kraja napraviti kako treba - kazala je Danira Bilić (HDZ).  Upozorili su da će građane koštati i odustajanje od projekta te da je upitno što će bit manje štetno, nastavak gradnje ili prekid. 

U nastavku sjednice zastupnici su raspravljali o uređenju Cvjetnog trga i gradnje fontana. 

Vodila se žestoka rasprava, no i Josip Kregar (nezavisni) i Morana Paliković Gruden (HNS) i HDZ-ovi zastupnici složni su da u krizi nije vrijeme za estetsko uređenje centra, a pogotovo za gradnju vodoskoka. Napomenuli su da je pitanje je li jeftinije nastaviti radove ili odustati od gradnje kad su ugovori već potpisani. Sa 26 glasova ZA i 7 suzdržanih zastupnika HDZ-a prihvaćen je Zaključak u kojem stoji da gradonačelnik nije smio započeti uređenje Cvjetnog i gradnju kod NSB-a te predlažu da se radovi obustave.

Nakon dugo vremena za riječ se javio i Miroslav Ćiro Blažević (HDZ). 

- Svako od vas se pita što je ovome da sad intervenira. Još sam pod šokom od jučerašnje utakmice. Mislim da smo mogli proći. No u konfuziji sam zbog današnje rasprave u Skupštini. U jednom trenutku sam pomislio: 'ovaj moj prijatelj Bandić nije normalan'. No nije tako, on je u redu. Nakon svega što sam čuo da ste ovaj projekt odobrili. Pa zar nismo u stanju jednu odluku održati? Je li mudro da nismo vjerodostojni? Mladi poput Meića (SDP) imaju pozitivnu agresivnost u politici, no Meić malo pretjeruje. Trebali bi biti vjerodostojniji, a ne kompromitirati autoritet koji ova kuća zaslužuje - kazao je Ćiro.

Bernardić prekinuo sjednicu dok se gradonačelnik ne smiri

Nepunih sat vremena od početka sjednice Gradske skupštine, predsjednik Skupštine prekinuo je sjednicu. 

- Prekidam sjednicu dok se gradonačelnik ne smiri - kazao je Davor Bernardić.

Neposredno prije toga Bernardić je vodeći sjednicu kazao da su radovi na Cvjetnom trgu i kod Sveučilišne knjižnice protuzakoniti, a gradonačelnik Milan Bandić tražio je riječ da to opovrgne. Predsjedavajući Bernardić mu nije dao rijeć već je samo kazao da ne divlja. Bandić je nastavio žešćim tonom govoriti iz klupe, a Bernardić je prekinuo sjednicu.

Žestoka rasprava počela je nekoliko minuta ranije na Aktualnom satu Gradske skupštine nakon pitanja zastupnice Danire Bilić (HDZ). Pitala je Predsjednika Zagrebačkog holdinga Ivu Čovića zbog čega uspinjača već dva mjeseca ne radi i ponovila je zahtjev za tematskom sjednicom o gospodarenju otpadom koju odavno predlaže. Čović joj je kratko odgovorio da se nada kako će uspinjača uskoro proraditi. Potom je Bernardić odgovorio da će tematska sjednica biti nakon donošenja novog Zakona o otpadu na razini države. Bernardić je riječ dalje dao zastupniku Tomislavu Babiću, no gradonačelnik je silom želio odgovoriti.

- Ne možete govoriti po poslovniku - kazao je Bernardić.

- Ne možete vi odgovarati u ime Grada. Govorite neistinu - vikao je Bandić.

- Ne namjeravam se s vama raspravljati - Bernardić mu nikako nije davao riječ.

- Nemojte govoriti u ime Grada, pa vi niste gradonačelnik - dovikivao je Bandić iz klupe.

- Gospodine Babiću, možete nastaviti ako vam ne smeta dovikivanje iz klupe - ignorirao je Bernardić Bandića.

Tomislav Babić postavio je pitanje o kanalizaciji. Bandić se napokon dočepao govornice. 

- Najprije ću oko uspinjača, zatim o tematskoj sjednici, pa ću odgovoriti na vaše pitanje. To nema nigdje na svijetu, da se govori u ime gradonačelnika i još neistinu. Grad je napravio puno oko zbrinjavanja otpada, pa zašto bi čekali novi zakon. Uspinjača je sramota. Ne radi od 10. travnja, a pokušao sam više puta intervenirati - kazao je Bandić i još kratko odgovorio Babiću, a potom se okomio na Bernardića.

- Mislite da sam toliko bedast da ću vam pustiti da vodite Grad i Skupštinu. Morate se strpiti još 11 mjeseci. Do tada ću ja voditi Grad, a vi Skupštinu - galamio je Bandić. Naime sljedeće godine su lokalni izbori, a već se odavno šuška da će kandidat SDP-a za gradonačelnika biti Davor Bernardić, sadašnji predsjednik Gradske skupštine. 

Nakon naglo prekinute sjednice i povratka zastupnika u klupe Bernardić je pojasnio poslovnik. 

- I gradonačelnik bi se trebao držati poslovnika. Ako netko divlja, omalovažava i dobacuje iz klupe, treba ga opomenuti, a ako se ogluši jedina mogućnost je prekinuti sjednicu, jer nemamo redare da ga odnesu iz dvorane. Nadam se da ćete dalje svi biti fini i civilizirani - zamolio je Bernardić. Nakon sljedećeg pitanja Bandić je opet dobio riječ i iskoristio priliku odgovoriti na Bernardićeve optužbe. 

- Nemojte pričati da je nešto protuzakonito, tko ste vi da to govorite, pustite da to rade institucije, a onda meni ne date riječ da reagiram - kazao je Bandić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.