Obavijesti

News

Komentari 74

Bernardić: "SDP ima tri mjere za dostojan život za mlade"

Bernardić: "SDP ima tri mjere za dostojan život za mlade"
5

SDP predlaže da se studentski i volonterski rad priznaju kao radno iskustvo, vraćanje vježbeništva i ograničavanje stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR)

VIDEO

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u utorak tri ključne mjere za osiguravanje dostojnog života za mlade, kojima će se njegova stranka posvetiti u 2018. godini - plan za investicije i nova radna mjesta, plan za socijalnu sigurnost i plan za bolje uvjete rada.

Bernardić je na konferenciji za novinare istaknuo da je cilj SDP-a vratiti nadu, vjeru i optimizam mladima da je Hrvatska zemlja za koju se isplati boriti i u kojoj mogu dobiti istinsku šansu za život dostojan čovjeka. Vladajuće je pozvao da prihvate SDP-ove mjere, inače će biti odgovorni za egzodus mladih iz zemlje.

SDP želi stimulirati sigurnost radnog mjesta

SDP predlaže da se studentski i volonterski rad priznaju kao radno iskustvo, vraćanje vježbeništva i ograničavanje stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), kako poslodavci ne bi posezali za besplatnom radnom snagom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zadatak je SDP-a stimulirati sigurnost radnog mjesta, odnosno ugovore na neodređeno vrijeme, kaže Bernardić, a destimulirati ugovore na određeno kojih je danas oko 90 posto, jer je nesigurnost radnog mjesta među glavnim razlozima zbog kojih mladi odlaze iz zemlje.

Predlažu i podizanje dobne granice za oslobađanje od doprinosa do 35 godina, prioritet mladima kod dodjele poljoprivrednog zemljišta, uz oslobađanje od komunalne naknade i osiguravanje besplatnih priključaka na infrastrukturu kako bi mlade obitelji ostale u ruralnim područjima, oslobađanje od poreza za kupnju prve nekretnine, te reguliranje tržišta najma stanova.

Bernardić nije odgovorio na pitanje koliko bi te mjere stajale državu, već je istaknuo kako bi pomogle rastu hrvatskog gospodarstva.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvoje Novak ustvrdio je da Vlada radi greške jer mladima ne treba model SOR-a ,kakav najavljuje ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, te poručio kako je premalo novih radnih mjesta za mlade bez iskustva. Kritizirao je odgodu obrazovne reforme kao pogubnu za budućnost mladih.

Je li Ministarstvo odustalo od cjelovite kurikularne reforme

Saborska zastupnica Sabina Glasovac ocijenila je kako je premijer Andrej Plenković, umjesto uvođenja nužnih promjena, odlučio politizirati obrazovni sustav imenovavši sebe na čelo Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, a ministrici obrazovanja Blaženki Divjak time "opalio šamar".

Ministricu Divjak pitala je zašto se odustalo od kurikuluma informatike za strukovne škole, iako je upravo ona najavljivala da će naglasak biti na strukovnim školama. Znači li to da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odustalo od cjelovite kurikularne reforme i potpunog uvođenja informatike u škole, dodala je.

Najavila je da će SDP i dalje inzistirati na provedbi cjelovite kurikularne reforma onako kako je zamišljena. "Nemojte nam prodavati fiću pod Mercedesa i prestanite od naše djece praviti pokusne kuniće", poručila je Glasovac Vladi.

Ocijenila je zakonsku odredbu kojom se država miče od odgovornosti za standard obrazovanja mladih po izlasku iz obrazovnog sustava pogrešnom jer se pod krinkom poštivanja obitelji i prava roditelja na odgoj omogućuje roditeljima da sami određuju sadržaje koje ne žele da njihova djeca uče.

"To je rezultat pritiska Hrasta, GROZD-a i nekih interesnih skupina koji kroz Obiteljski i druge zakone žele kreirati svoju sliku obitelji i univerzalno mišljenje 'ako nisi s nama, onda si protiv nas'", smatra Glasovac.

Roditeljima nitko nije oduzeo pravo na odgoj, ali država ima odgovornost osigurati djeci temeljna znanja. Glasovac je također ustvrdila da se odustajanjem od Istanbulske konvencije odustaje i od bolje zaštite žena.

SDP-u raste rejting u odnosu na prosinac

Bernardić je ustvrdio da SDP ima razloga za optimizam jer ankete pokazuju rast rejtinga stranke u odnosu na prosinac, te potvrdio da će se stranački team building održati ovoga vikenda u Ogulinu.

Što se tiče graničnog spora sa Slovenijom, Bernardić je pozvao Vladu da izradi detaljno izvješće o usklađenosti arbitraže u odnosu na naše zahtjeve, te strategiju izlaska iz spora sa Slovenijom, odnosno, strategiju implementacije bilateralne odluke.

Na pitanje o njegovoj stipendiji za poslovnu školu Cotrugli, Bernardić je odgovorio kako je stipendiju dobio od te poslovne škole, a konzumirao ju je kroz predavanja, te da nije bila riječ o novčanim sredstvima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag