Obavijesti

News

Komentari 31

Bernardić: 'Svima je jasno da je Kujundžić najlošiji ministar'

Bernardić: 'Svima je jasno da je Kujundžić najlošiji ministar'
1

Dugovi su narasli na razinu na kojoj nisu bili nikad prije i prijeti nam totalni kolaps zdravstvenog sustava. U većini bolnica manjka i najosnovnije medicinske opreme i lijekova, istaknuo je Bernardić

VIDEO

Svima je jasno da je Plenkovićev ministar zdravstva, Milan Kujundžić, najlošiji ministar kojeg je Hrvatska ikad imala, zbog kojeg dugovi rastu, liječnici i medicinske sestre iseljavaju, pacijenti čekaju, a u tom čekanju nerijetko i umiru. Poručio je u utorak predsjednik SDP-a Davor Bernardić naglasivši kako stanje u zdravstvu postaje neodrživo. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić: 'Plenković misli da su građani naivci i da ih se može pljačkati'

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić: 'Plenković misli da su građani naivci i da ih se može pljačkati' Više na http://bit.ly/2K1wXZJ Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, 13 November 2018

- Dugovi su narasli na razinu na kojoj nisu bili nikad prije i prijeti nam totalni kolaps zdravstvenog sustava. U većini bolnica manjka i najosnovnije medicinske opreme i lijekova. Zbog niskih plaća, neadekvatnih uvjeta rada, nepravde i gubitka vjere u sustav, medicinsko osoblje i liječnici napuštaju Hrvatsku,  trenutno nedostaje 12.000 medicinskih sestara i tehničara zbog čega se smanjuju odjeli i kapaciteti bolnica, a trpe građani. Bolesnici sve teže dolaze  na red za preglede, događa se tiha privatizacija zdravstva, a mnogi si to ne mogu priuštiti - nabrojao je Bernardić glavne boljke zdravstvenog sustava naglasivši kako ni sustav Hitne medicinske pomoći ne funkcionira podsjetivši na izgubljen život u Zaprešiću ovog ljeta. 

'Plenković misli da su građani naivci i da ih se može pljačkati'
'Plenković misli da su građani naivci i da ih se može pljačkati'

Osvrnuo se i na inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva u slučaju kiretaža te još opleo po Kujundžiću.

- Taj nalaz je čista farsa, obmana i bježanje od stvarnosti. Većinu iskaza i prijava nisu ni istražili. S druge strane, ministar licemjereno poziva da pacijenti prijave sve nepravilnosti u bolnicama, a ne čini ništa, osim što se ruga građanima. Ja tvrdim da se na takav način, namjernim nečinjenem radi prikrivanja, priznali da su pogriješili - poručio je. 

SDP, naglasio je Bernardić, ima plan za spas zdravstva koje bi bilo dostupno svima bez obzira na imovinski status.

'Preopteretili su sestre, pa one također odlaze na bolovanja'
'Preopteretili su sestre, pa one također odlaze na bolovanja'

- Smanjit ćemo liste čekanja, to smo već pokazali. Ranjive skupine poput djece, umirovljenika, osoba s niskim primanjima, s invaliditetom moraju ostati oslobođene doprinosa. Uvest ćemo obvezno praćenje ishoda liječenja, pokriti cijelu Hrvatsku Hitnom helikopterskom medicinskom službom, poboljšati sustav na otocima, ruralnim te brdsko-planinskim područjima, uvesti centralno i koordinirano praćenje potreba i nabave u zdravstvu jer jedino tako možemo uštedjeti, otvoriti nacionalne centre izvrsnosti, povećati kapacitet dnevnih bolnica, otvoriti bolnice i izvan radnog vremena i tako osigurati priljev bolesnika iz zdravstvenog turizma i privatnog sektora te tako osigurati dodatni prihod sustavu i mogućnost dodatne zarade zaposlenima u sektoru - istaknuo je predsjednik SDP-a dodavši kako većina bolnica iza 16 sati radi samo za potrebe Hitne službe, a da bi se stvaranjem preduvjeta za popodnevni rad stvorio temelj i za zdravstevni turizam. 

- Sadašnji sustav opstaje zahvaljujući požrtvovnosti i entuzijazmu djelatnika i njih moramo nagraditi kroz subvencije za stambene kredite - dodao je Bernardić.

SDP-ova zastupnica Romana Jerković istaknula je kako su iz fokusa zdravstvenih politika ispale prevencija i ishodi liječenja zbog čega zdravstveni sustav ne funkcionira. 

- Od 35 zemalja, Hrvatska se nalazi na 25. mjestu po dostupnosti zdravstene zaštite, u EU smo po preživljavanju onkoliških pacijenata na samom dnu ljestvice, svake godine u Hrvatskoj 22.000 ljudi oboli od raka, od čega ih 14.000 umre, stopa smrtnosti od krvožilnih bolesti je dvostruko veća od EU, a od raka pluće, dojke i debelog crijeva među najvišim su u EU... - istaknula je Jerković.

U prvih šest mjeseci ove godine, dodala je,  manjak u bolničkom sektoru ostvaren je u iznosu od 565 milijuna kuna, a dospjele obveze su se povećale na 626 milijuna kuna.

Temelj plana programa SDP-a, dodao je Danko Velimir Vrdoljak, predsjednik SDP-ovog Savjeta za zdravstvo, je samodrživost, učinkovitost, pristupačnost, efikasnost i racionalnost zdravstvenog sustava. 

Kujundžić: Svi pacijenti trebaju prijaviti ako se loše postupalo
Kujundžić: Svi pacijenti trebaju prijaviti ako se loše postupalo

- Od 16 do ujutro do 9 sati operacijske sale ne rade. Zašto imamo ljude koji čekaju operacije, a sale su nam prazne gotovo 20 sati na dan? Zbog zakona o radu koji ne dozvoljava liječnici rade i operiraju popodne, ali i to se da promijeniti - istaknuo je.

Zastupnik Željko Jovanović poručio je kako ministar Kujundžić nije u stanju osigurati građanima solidarno, sveobuhvatno i svima dostupno zdravstvo bez povećanja participacije i cijena dopunskog osiguranja.

- Niti jedan prijedlog oporbe nije prihvatio i donesen je Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji ne garantira financijsku održivost - rekao je Jovanović dodavši kako Kujundžić ne zaslužuje biti ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa