Obavijesti

News

Komentari 47

Bero nacionale: 10 povijesnih uspjeha čelnog čovjeka SDP-a

Bero nacionale: 10 povijesnih uspjeha čelnog čovjeka SDP-a
1

Odlazak je siguran: Davor Bernardić morat će se povući s mjesta čelnika SDP-a, a može se upisati među rijetke političare s toliko postignuća do 38 godine

VIDEO

Samo polako, sve je pitanje tajminga. Taj odgovor smo dobili na pitanje kad će se i hoće li se Davor Bernardić povući s čela SDP-a od jednog njegova suradnika.

Davor Bernardić (38) u politiku je ušao kao mladi i perspektivan kadar koji je pregurao teško djetinjstvo i zna kako se boriti sa životnim problemima. Danas je protiv sebe okrenuo pola stranke, SDP-u prijeti raskol i da nezadovoljnici osnuju novu socijaldemokratsku stranku, koja bi donijela još veće mrvljenje birača ljevice.

Čak i oni njegovi bliski suradnici koji su mu pomogli da postane predsjednik trenutačno još najjače oporbene stranke, mogu se složiti i da se nije snašao. I jednostavno nije bio najbolji izbor.

Dosad se znalo da je Davor Bernardić izvrstan fizičar. Da je uspio na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu godine završavati s prosjekom od 5,0. No lista njegovih političkih uspjeha u samo 38 godina je zaista impresivna. Moramo biti malo sarkastični. Ali zaista će ostati upamćen po tome da je stranka pod njegovim vodstvom uspjela ući u najgoru unutarstranačku podjelu i osigurati si najlošiji rejting.

- Zajedništvo koje imam s ljudima želim unijeti u SDP. Ja sam pokazao da ga mogu ujediniti - promovirao se Bernardić tijekom kampanje za unutarstranačke izbore.

Očito je da nije uspio, kao što nije uspio niti na čelu zagrebačkog SDP-a, s kojeg je uskočio u fotelju šefa stranke. Od najjače stranačke organizacije u zemlji, u Zagrebu je SDP marginaliziran. Čak i na parlamentarnim izborima HDZ mu se ozbiljno približio, a prije je Zagreb bio utvrda socijaldemokrata. Bernardić se pokušao kandidirati i za gradonačelnika Zagreba, ali ga je spriječio Zoran Milanović zbog loših rezultata u anketama. Na prošlim lokalnim izborima u Hrvatskoj, sad pod vodstvom Bernardića, stranka je izgubila trećinu zastupnika. HDZ ih je potukao i na parlamentarnim izborima 2016. godine. Bero odlazi bez ijedne izborne pobjede osim u samoj stranci. Ali kad napuni 65 godina, moći će imati saborsku mirovinu.

Berina lista uspjeha     

1. Uspio spustiti stranku na 18 posto podrške

2. Uspio raskoliti stranku popola i imati protiv sebe 23 zastupnika

3. Uspio u Zagrebu svesti SDP na tek šest zastupnika

4. Uspio osigurati saborsku mirovinu

5. Uspio da ga pozitivno doživi 1,1 posto birača

6. Uspio da ga negativno doživi 14,4 posto birača

7. Uspio da birači SDP-a za premijera žele više Ivana Sinčića, Anku Mrak Taritaš, Zorana Milanovića, pa tek onda njega

8. Uspio kao šef oporbe Vladi postaviti čak četiri pitanja

9. Uspio da ga više nitko ozbiljno ne doživljava

10. Uspio promovirati Zagreb. Po kiši.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu