Obavijesti

News

Komentari 501

Besmisleno: Za kunu manjka u blagajni - kazna 300.000 kn!?

Besmisleno: Za kunu manjka u blagajni - kazna 300.000 kn!?
1

Nema nikakvih dodatnih limita i kriterija. Predviđena kazna jednostavno ne odgovara težini nepravilnosti. Posebno će veliki problem imati svi ugostitelji ako se to usvoji, kaže porezni savjetnik Edo Tuk

VIDEO

U paketu poreznih zakona koji će danas biti usvojeni na Vladi, našla se i jedna izmjena koja je prilično skrivena i dosad je ostala neprimijećena. Izmjenom Općeg poreznog zakona, propisano je da će se kažnjavati i manjak gotovine u blagajni i to kao teži porezni prekršaj. Dosad se kažnjavao samo višak u blagajni jer on pretpostavlja da je ugostitelj prodao robu za koji nije izdao račun i tako vara državu.

Porezni inspektori su tijekom prošlih godina znali zatvarati lokale i zbog par kuna viška, pa su zato mnogi odmah odvajali napojnice. No, ako predložene izmjene Ministarstva financija prođu, sada će se kažnjavati i manjak.

Porezni stručnjaci u tome ne vide smisla i nije im jasno zašto se uopće ide s takvom odredbom. Pogotovo jer je predviđena kazna od 5.000 do 300.000 kuna za pravnu osobu, a dodatno će se kazniti od 3.000 do 30.000 odgovorni u pravnoj osobi.

Predviđena kazna ne odgovara težini nepravilnosti, ako je uopće i ima

- Nema nikakvih dodatnih odredbi koje bi detaljnije regulirale to pitanje niti su postavljeni bilo kakvi limiti za manjak u blagajni. Ovo pitanje bi trebalo dodatno regulirati jer predviđena kazna ne odgovara težini nepravilnosti, ako nepravilnosti uopće i ima. Manjak u blagajni sam po sebi i nije problem za državni proračun, netko će ga morati nadoknaditi ili će nastati porezna obveza. Prema ovom prijedlogu, porezni inspektor bi bio obvezan utvrditi prekršaj na koji se primjenjuju gore navedene prekršajne kazne čak i ako utvrđeni manjak iznosi jednu kunu. Nije mu ostavljena nikakva druga mogućnost - kaže nam porezni savjetnik Edo Tuk iz Poreznog savjetništva Tuk d.o.o.

On dodaje da će ukoliko takav prijedlog ministarstva Zdravka Marića prođe, posebno pogoditi ugostitelje.

- Njima gotovina prikupljena tijekom dana može poslužiti za tekuću nabavu namirnica te u određenom trenutku nedostajati u blagajni, pa je njen manjak neopravdan - kaže Tuk.

Odgovore Ministarstva financija - nismo dobili 

Još prije devet dana smo poslali Ministarstvu financija upit zašto je predložena ova izmjena, koji je cilj, zašto nisu propisani nikakvi limiti gotovine koja nedostaje i na osnovu toga određene kazne, te u konačnici zašto je manjak uopće problem. Međutim, do danas nam nisu ništa odgovorili. Kada pošalju odgovore, objavit ćemo ih.

Izmjene Općeg poreznog zakona su danas na Vladi, ministar Marić nije o njima htio raspravljati prije nego budu usvojene. Ostoji vidjeti hoće li ova čudna odredba s drastičnim kaznama zaista i ostati u zakonu kako ju je ministarstvo predložilo i uputilo u javno savjetovanje.

Nažalost, to je samo jedan od poreznih apsurda...

No, to je samo jedan od poreznih apsurda koje smo pobrojali u sklopu našeg specijala "Porez mora pasti" kroz koji upozoravamo da je za bolji život građana i zdravije gospodarstvo, potrebno jače porezno rasterećenje.

Ostale apsurde pogledajte u videu:

Top 11 hrvatskih poreznih apsurda: 'Država ne kažnjava samo višak, već i manjak u blagajnama ugostitelja'

Top 11 hrvatskih poreznih apsurda: 'Država ne kažnjava samo višak, već i manjak u blagajnama ugostitelja'

Objavljuje 24sata u Srijeda, 19. rujna 2018.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 501
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca