Obavijesti

News

Komentari 5

Besplatno dostavljaju lijekove: Nema tko mahnuti, ali tu smo

Besplatno dostavljaju lijekove: Nema tko mahnuti, ali tu smo
5

Mnogi su parkirali aute i flote u garaže i stali s prijevozom putnika. Ali kad je i javni prijevoz radikalno ograničen, taxi prijevoz mnogima je jedini način da dođu do bolnice, lijeka, na radno mjesto...

VIDEO

Desetak poziva u dvadesetak minuta i tužna slika malih poduzetnika u doba pandemije je jasna. Tih desetak poziva dovoljno je da se na brzinu provjeri stanje među riječkim taksi prijevoznicima. Rijetki veći, sa flotama, još rade. Još rjeđi koji su sami svoji direktori i dalje izlaze na cestu.

Pokretanje videa...

Rijeka, taxi 03:04

'Stao sam. Ne znam što ću za mjesec dana', 'Ne vozim. Rizik je ogroman, a zarada nedovoljna da pokrije minimalne troškove', 'Ne vozimo od subote, 25 vozila stoji. Ne znamo kako ćemo preživjeti što se novca tiče, ali stali smo na najmanje 15 dana pa ćemo vidjeti', 'Nema se koga voziti, ono malo prometa je zanemarivo. Radije ostajemo doma i čekamo, sve prođe pa će i ovo'...

Riječka flota Eko Taxija jest u pogonu. Mladi voditelj Milivoj Končar drži sigurnosni razmak pa skida masku pred kamerom. Rukavice ostaju. I on i vozač su 'oboružani' zaštitnim i sredstvima za dezinfekciju.

Bočica i maramice odmah ispred mjenjača, auto miriše kao ljekarna. Sve je očišćeno i sterilizirano. I tako nakon svake vožnje.

Posljedice i razmjeri utjecaja pandemije korona virusa na privredu tek će se zbrajati. Prvi dojmovi?

- Došlo je do pada prometa, naravno. Svima pa i nama iz usluga prijevoza putnika. Samim zatvaranjem ugostiteljskih objekata i svih trgovina osim onih sa najnužnijim namirnicama te potrebom za ostajanjem kod kuće kao ključnim dijelom suzbijanja daljnjeg širenja zaraze. Zapravo velik dio aktualne priče svodi se na one građane čija su zanimanja takva da ne mogu raditi od kuće ili se radi o profesijama vitalnima za funkcioniranje društva i u ovako izvanrednoj situaciji - priča nam Končar.

Misli se i na one koji ne mogu i(li) ne smiju van svojih domova.

- Na sve gradske vožnje dajemo: 10% popusta. Pozivom na kontakt broj koji je istaknut na svakom našem vozilu naši nepokretni i stariji sugrađani kao i oni koji zbog izolacije ne smiju izlaziti iz svojih domova dobivaju uslugu odlaska po neophodne im lijekove. Dostava lijekova propisanih e-receptom iz ljekarni do sigurnosti njihovih domova je: besplatna. Ne mora biti kontakta. Dođemo pred vrata, uzmemo ostavljenu zdravstvenu iskaznicu, a na isto mjesto vratimo iskaznicu i lijekove. Vozila i vozače dajemo na raspolaganje i za potrebe prijevoza tih starijih osoba na nužne liječničke preglede uz prethodnu najavu te uz odobren popust od: 50%.

Mjere zaštite vozača i putnika pa onda, posljedično i eksponencijalno, svih ostalih s kojima su u kontaktu?

- Zaštitne rukavice, dezinfekcijska sredstva, maske. Putnici ne smiju sjediti naprijed u vozilu, sjeda se na mjesto iza suvozačkog sjedala tj. po dijagonali od vozača. Vozilo se između apsolutno svake vožnje dezinficira. Vanjske i unutarnje kvake, sve dodirne površine... Unatoč mogućoj hladnoći preporučujemo i otvaranje prozora, da vozilo bude provjetreno i u samoj vožnji.

Ni način plaćanja nije nebitan.

- Ako je ikako moguće apeliramo na sve Riječanke i Riječane da ne plaćaju gotovinom nego karticama ili, daleko najbolje, kroz našu aplikaciju. Time se smanjuje i taj, veliki dio rizika od zaraze. Putem aplikacije je moguće deponirati veći broj kreditnih kartica (Amex, MasterCard, Diners ili Visa). Tako su i putnici i vozač manje u kontaktu s novčanicama i međusobno.

Potpuno je promijenjen način na koji taksii prijevoznici promišljaju i obavljaju posao...

- Sve se manje-više svodi na vožnje naručene telefonskim pozivima, nema tko mahnuti sa nogostupa pa tako pozvati taksi. Autobusni kolodvor na Žabici obično vrvi taksi vozilima, a sada ih uopće nema i tamo se ne zadržavaju jer... Čemu? Nema autobusa, nema putnika, nema posla. Nema, naravno, niti inače uobičajenih vožnji na aerodrome na Krk, u Pulu, u Zagreb... Ne bi bilo korektno od mene da prognoziram koliko će izvanredne okolnosti potrajati i koliko će štete nanijeti i ovoj našoj profesiji.

Mnogi su prestali s radom. Čak i neki veći taksi prijevoznici.

- Znam i vidim da su mnogi prestali raditi. Ne samo kolege tj. firme od jednog do dva vozila nego i oni sa flotom od 20-ak taksija. Mi zasad ne stajemo s poslom, radimo unatoč tome što je posla manje, ali upravo naše vozilo može pomoći nekome potrebitome da dođe do lijeka, nekom medicinskom radniku da dođe na radno mjesto na kojem se žrtvuje za sa sve nas i naše najmilije - rekao je voditelj Eko Taxija u Rijeci, Milivoj Končar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo