Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bez dozvole upolovili su u luku Lampedusa s 50-ak migranata

Malta je ponudila da brod uplovi u njene luke, no spasioci na brodu to su odbili jer bi trajalo predugo te bi neki od migranata bitili u opasnosti.

Na spasilačkom brodu Alex, koji djeluje u sklopu talijanske organizacije Mediterranea, trenutno je više od 50 spašenih migranata. Brod je odbio ponudu Malte da krene prema toj zemlji navodeći da bi tako dugo putovanje dovelo u opasnost ljude koji su na brodu.

Talijanski premijer Matteo Salvini inzistira na tome da im se ne dopusti ulazak u Italiju.

Brod je pristao na istom doku na kojemu je prije tjedan dana pristao brod njemačke nevladine organizacije Sea-Watch, koji je udario u brod talijanske obalne straže i pristao u luku nakon što je prethodno proveo dva tjedna u međunarodnim vodama. 

Tv kanal SkyTG24 objavio je snimke pristanka broda i migranata koji stoje na palubi noseći na sebi crvene prsluke za spašavanje. 

Istodobno je u subotu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer pozvao svog talijanskog kolegu Mattea Salvinija da otvori talijanske luke migrantima i okonča krizu na Mediteranu.

- Ne možemo biti odgovorni za brodove koji sa spašenim ljudima na palubama tjednima plutaju na Mediteranu jer ne mogu pronaći luku .Zato Vas pozivam da preispitate svoju poziciju odbijanja otvaranja pristupa talijanskim lukama - kazao je njemački ministara unutarnjih poslova i dodao: 'Zbog zajedničke europske odgovornosti i naših zajedničkih kršćanskih vrijednosti'ne smije biti nikakve razlike u tome koja je humanitarna organizacija spasila migrante, od kuda dolazi posada i pod čijom zastavom brod plovi'.

I brod Alex pristao je na isto mjesto kao i brod njemačke nevladine organizacije Sea-Watch prije tjedana. 

Carola Rackete, the 31-year-old Sea-Watch 3 captain, is escorted off the ship by police and taken away for questioning, in Lampedusa | Autor: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Njemačka kapetanica Carole Rackete koja je prije tjedan dana uplovila s migrantima u Lampedusu

Komentari (12)
  • Novih 50.Odlično.Od tih 50 će ih za par godina biti 500,pa od tih 500 brzo njih 5 tisuća.Ne želim dalje, uglavnom sad ih primamo i hranimo,sutra kad dosegnu polovicu stanovništva u Europi,morat ćemo ih pitat da li smijemo kitit borove za Božić ili će im to smetati.

    6. 7. 2019,   23:48
  • Sa svim njima pravac Njemacka i da ih doticni ministar osobno docekuje

    6. 7. 2019,   23:06
  • Aha dobro, mi smo budale što imamo dokumente i pokušavamo legalno negdje prijeći granicu.

    6. 7. 2019,   22:46