Obavijesti

News

Komentari 73

'Bez Herceg-Bosne Hrvati u BiH stradali bi kao u Vukovaru'

'Bez Herceg-Bosne Hrvati u BiH stradali bi kao u Vukovaru'
1

Rekao je kako se raznim projektima nastoji BiH podijeliti na dva dijela, bošnjački i srpski, u kojima neće biti Hrvata. To po njegovim riječima nije uspjelo....

VIDEO

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u četvrtak da bi Hrvati u BiH doživjeli sudinu Vukovara i Škabrnje da nisu organizirali Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu te je pozvao Hrvatsku da pomogne sunarodnjacima ostvariti jednakopravnost i ubrzati put zemlje u Europsku uniju.

„Svijeće večeras ovdje upaljene su za Vukovar, Škabrnju, za svaku hrvatsku žrtvu i Hrvatskoj i BiH. Da nije bilo Herceg Bosne doživjeli bismo sudbinu Vukovara i ne bi bilo ni Hrvata u BiH. Zato smo je i utemeljili prije 25 godina“, rekao je Čović na akademiji u prepunoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Rekao je kako se raznim projektima nastoji BiH podijeliti na dva dijela, bošnjački i srpski, u kojima neće biti Hrvata. To po njegovim riječima nije uspjelo te je ocijenio da će Hrvati u BiH ostvariti jednakopravnost unatoč pokušajima političara Srba i Bošnjaka da to zaustave kao i put zemlje prema EU i NATO-u.

„Pitanje Bosne i Hercegovine i njezinog opstanka je pitanja Hrvata“, rekao je Čović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čović je s govornice pozdravio i Zdravku Bušić, zamjenicu ministra vanjskih i europskih poslova koja je sjednici nazočila kao izaslanica hrvatske vlade te je pozvao vlasti u Zagrebu da podrže Hrvate u BiH.
„Hrvati su danas jedini istinski zagovornici Europske Unije i NATO-a. Stojte danas uz svoj narod u BiH koji je stvarao i hrvatsku državu“, poručio je Čović.

On je kritizirao i pristrane pravosudne procese protiv Hrvata navodeći da se u Den Haagu u slučaju šestorice bivših dužnosnika Hrvata iz BiH nastoji presuditi Herceg Bosni, Republici Hrvatskoj i Hrvatima u BiH kako ne bi ostvarili svoju jednakopravnost.

Brzojav potpore povodom obilježavanja dana utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, uspostavljene u Grudama 18. studenog 1991. istoga dana kada je pao Vukovara, uputio je hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved i general Ante Gotovina.

Izaslanstvo hrvatskih dužnosnika iz BiH prije održavanja svečane akademije položili su vijence i upalili svijeće za sve žrtve Domovinskog rata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje