Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Bez lokalne samouprave nema integracije romske manjine...'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 10

Integracije romske nacionalne manjine u normalni suživot bez čelnika lokalne i područne samouprave jednostavno neće biti, rekao je Horvat nakon sastanka u Vladi

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i predstavnicima Saveza Roma "Kali Sara" izjavio je kako integracije romske nacionalne manjine neće biti bez sudjelovanja lokalne i regionalne samouprave kao i da se dio njihovih obveza ne ispunjava.

Integracije romske nacionalne manjine u normalni suživot bez čelnika lokalne i područne samouprave jednostavno neće biti, rekao je Horvat nakon sastanka u Vladi kojem su nazočili ministri i državni tajnici.

Zagreb: Premijer Plenković Primio Veljka Kajtazija i predstavnike Roma | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U strateškim dokumentima i akcijskim planovima vrlo je jasno apostrofirano tko ima kakvu zadaću i čija su i kakva prava i obaveze no konstatirano je i da se jedan dio obveza koje na sebe preuzima lokalna samouprava ne ispunjava i ne provodi zacrtanom dinamikom, rekao je Horvat.

Kazao je kako je na sastanku prezentirano što Vlada radi da bi što prije i što transparentnije došlo do integracije romske nacionalne manjine te u kojoj mjeri lokalna i regionalna samouprava participira u tome.

Zaključeno je da se Operativni programi za nacionalne manjine provode zacrtanom dinamikom te da se svake godine povećava participacija iz državnog proračuna za rješavanje problema romske i drugih nacionalnih manjina. Također, romska nacionalna manjina sve se više integrira u procese lokalne zajednice te u provođenje Operativnog programa koji se provodi na nacionalnoj razini, kazao je Horvat.

Zagreb: Premijer Plenković Primio Veljka Kajtazija i predstavnike Roma | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi izjavio je da mu je premijer Plenković dao punu potporu, a on ga je upozorio kako lokalne i regionalne samouprave koje su donijele svoje akcijske planove za romsku nacionalnu manjinu u svojim proračunima nemaju sredstava za njihovu realizaciju.

Kajtazi je rekao i da su na sastanku tražili da se Operativni program za njihovu manjinu pojača, posebice u dijelu koji se odnosi na obrazovanje, stanovanje te rad povjerenstva za praćenje Nacionalne strategije za Rome. Također očekuju da se do 2020. Operativni program realizira između 70 i 80 posto.

Komentari (10)
  • Znaci, lokalna zajednica se treba prestat odupirat otimacinama, premlacivanjima, pucnjavama, a uz to kad su place i mirovine jos ubaciti koju kintu Romima. Jer, malo je ono iz proracuna, malo...

    13. 6. 2019,   19:45
  • Ma koje manjine,o cemu vi pricate. To je rak rana Hrvatskog drustva. Paraziti koji crpe proracun i još im je malo. Ma kakve samouprave i bakaraci. Oni ne postuju svoju vlastitu majku i djecu a postivat ce neki lokalnu samoupravu.

    14. 6. 2019,   08:31
  • A zašto bi ih se integriralo? Je li netko uopće pitao njih da li to žele? Protuustavno je u ovoj državi bilo koga prisiljavati na nešto!

    15. 6. 2019,   09:44