Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bez mise i zastava: Jovanku Broz će položiti u Kuću cvijeća

None Foto: Reuters 3

Govorom će se od Brozove udovice oprostiti srpski premijer Ivica Dačić, nećak Goran Aleksić i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević. Pogreb je u subotu

Bez mise zadušnice i državne zastave na lijesu, bez vjerskih i ideoloških simbola na nadgrobnoj ploči, uz zvuke posmrtnog marša u subotu u 12 sati kovčeg s tijelom Jovanke Broz bit će položen u grobno mjesto s lijeve strane grobnice u Kući cvijeća u kojoj počiva Josip Broz. 

Nikakve trobojnice, ni jugoslavenske, ni srpske, na kovčegu neće biti jer, kako kažu u odboru za pokop, Jovanka nije obnašala državnu dužnost, a počasnu stražu i plotun zaslužila je kao potpukovnik JNA i nositelj Partizanske spomenice 1941., pojašnjavaju mediji u Srbiji.

Govorom će se od Brozove udovice oprostiti srpski premijer Ivica Dačić, nećak Goran Aleksić i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević, a umjesto srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, pokopu će nazočiti njegova supruga Dragica. Kada na njeno grobno mjesto bude postavljena ploča od bijelog mramora, sa zlatnim slovima, identičnim onima na Titovoj ploči, ispisanim "Jovanka Broz 1924-2013", počasnu stražu od pripadnika Garde preuzet će njeni suborci iz Šeste ličke, iznose detalje mediji u Srbiji.

Pupovac predvodi izaslanstvo Srba iz Hrvatske

Uz brojne komuniste i antifašiste, nazočit će i Milorad Pupovac, zastupnik u hrvatskom Saboru koji će, kako prenose srpski mediji, predvoditi izaslanstvo Srba iz Hrvatske.

Komentari (34)
  • Ceremonija mora da će biti vrhunska, no kao i svakom drugom pokojniku želim joj da počiva u miru.

    25. 10. 2013,   15:42
  • živio drug Tito i Jovanka...

    25. 10. 2013,   17:20
  • Ta žena je u životu prošla siromaštvo, rat, slavu i moć da bi nepravedno završila usamljena i zapostavljena.

    25. 10. 2013,   18:52