Obavijesti

News

Komentari 79

'Glavni zadatak u Oluji bio je napasti brzo i sačuvati živote'

'Glavni zadatak u Oluji bio je napasti brzo i sačuvati živote'
3

Hrvatska vojska proizlazi iz naroda i narodu služi. Uz zajedništvo i ljubav prema našoj domovini zaista nema zapreka koje ne možemo zajedno premostiti, kaže general iz rata, ministar obrane Damir Krstičević

VIDEO

Uoči obljetnice akcije Oluja i oslobođenja okupiranih teritorija Republike Hrvatske razgovarali smo s ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Što za vas osobno, kao vojnika i zapovjednika koji je sudjelovao u oslobađanju Hrvatske, znači obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja?

- Oluja je zaista kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu te simbol junaštva i zajedništva. Čekali smo taj dan, dan kad smo donijeli mir i slobodu za Hrvatsku. Znali smo da radimo nešto posebno i korisno za hrvatski narod.

Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države i iz našeg naroda je izvukao ono najbolje. Ujedinio nas je i pokazao da nema toga, kad smo zajedno i imamo zajednički cilj, što se ne može napraviti. Odajem veliku zahvalnost hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za današnji mir i slobodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Opišite nam tu zoru uoči početka operacije. Kako ste se osjećali, je li vas možda bilo strah od onoga što slijedi, primjerice, jeste li se bojali da možete poginuti?

- U Knin smo zapravo ušli netom nakon 7. gardijske brigade jer je tako bila planirana i sama operacija. Kao i u svim ostalim operacijama, bilo je ključno brinuti o pripremi ljudi i opreme. Pri dobivanju same zadaće uvijek smo radili doista iscrpnu taktičku pripremu koja se u pravilu sastojala od prikupljanja maksimalno pouzdanih i svježih informacija o terenu, vremenu, neprijateljskim snagama, minskim zaprekama i svim drugim čimbenicima koji su mogli na bilo koji način utjecati na uspjeh same operacije. Pristup je uvijek bio isti - izvršiti zadaću u cijelosti, brzo i silovito, ali prije svega - sačuvati ljude! To je bilo zapravo ključno u pripremi svake operacije. Maksimalno sačuvati živote! To je upravo ono na što sam i najviše ponosan. Bio sam također ponosan na visoke moralne vrijednosti naših vojnika.

Vi ste, zajedno s nizom zapovjednika iz Oluje, na onoj amblematskoj fotografiji s kninske tvrđave. Kako je došlo do snimanja te fotografije?

- Ulazak u Knin i podizanje hrvatske zastave bio je zaista nezaboravan povijesni trenutak, svi smo bili uzbuđeni i sretni. Knin je oslobođen za 31 sat, a operacija Oluja završila je za 84 sata. Oluja sa stajališta vojnog umijeća i doktrine po kojoj je izvedena bez ikakve dvojbe pripada nečemu što možemo nazvati vrhunski provedenom operacijom. To je potvrdio i američki ministar obrane Mattis istaknuvši kako se operacija Oluja izučava u američkim vojnim školama. Mattisova izjava kako je Oluja dobro vođena operacija, koju su provele dobro uvježbane i opremljene snage uz dobre političke smjernice, veliko je priznanje za Republiku Hrvatsku i hrvatskog vojnika.

Hrvatska vojska redovito visoko kotira u istraživanjima o povjerenju građana RH u državne institucije. Istina je da, za razliku od društva koje je polarizirano, u HV-u nema takvih pojavnosti. Kako to komentirate?

- Vojska proizlazi iz naroda i njemu služi. Iznimno sam ponosan što je Hrvatska vojska za 2017. dobila nagradu ‘Ponos Hrvatske’. Naša je obveza i dužnost pružiti pomoć našem narodu u nevolji. Velik angažman hrvatski vojnici pokazali su u obrani od poplava, protupožarnoj sezoni i saniranju snježnih padalina.

Uz zajedništvo i ljubav prema domovini, ne postoji prepreka koju zajedno ne možemo premostiti.

Otvorili smo vojsku narodu, važne obljetnice slavimo na trgovima zajedno s građanima. Vidjeli ste proslavu 27. obljetnice Hrvatske vojske na zagrebačkom Jarunu i Markovu trgu, proslavu 4. gardijske brigade na Rivi, gdje nam se tim povodom pridružilo više desetaka tisuća ljudi, kao i u Zadru, na obilježavanju Maslenice. Bez te povezanosti s narodom nema ni jake Hrvatske vojske. Drago mi je što su to građani prepoznali.

Posljednjih godina puno se radi na modernizaciji HV-a. U vašemu mandatu dogovorena je kupnja borbenih zrakoplova F-16 iz Izraela, a to je najskuplja akvizicija do sada. Hoće li Hrvatska imati snage nastaviti s modernizacijom?

- Poučeni prošlošću i Domovinskim ratom, svjesni smo kako bez sigurnosti nema ni prosperiteta ni gospodarske stabilnosti. Sigurnost je prvi preduvjet razvoja društva.

S obzirom na suvremene sigurnosne ugroze, modernizacija i nove sposobnosti su nužne kako bismo pravovremeno mogli reagirati te odgovoriti na nove izazove i potencijalne prijetnje. Višenamjenski borbeni avion je u funkciji odvraćanja, to je strateška infrastruktura države. Pri donošenju odluke bili smo racionalni, vodili smo brigu i o svim drugim segmentima društva.

Imate odlične i prisne odnose s generalom Mattisom, američkim ministrom obrane. Isto tako, američka država značajno pomaže opremanje HV-a

- Nedavni posjet američkog ministra Mattisa snažna je potvrda izvrsnih odnosa SAD-a i Republike Hrvatske. Izrazito sam ponosan na riječi ministra Mattisa koje je izrekao u Pentagonu prilikom mojeg službenog posjeta i u Zagrebu ove godine, kad je istaknuo da je Hrvatska mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije. Također, Mattis je pohvalio Hrvatsku vojsku riječima: ‘Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore, nego velika vojska s vojnicima bez cilja’.

Nemjerljiv je doprinos SAD-a u opremanju Hrvatske vojske kroz razne donacije te kroz obuku i školovanje naših pripadnika. Već 22 godine smo prijatelji i partneri s Nacionalnom gardom Minnesote, stoga sam jako zadovoljan s dostignutom razinom suradnje. Iznimna mi je čast što će na ovogodišnjoj proslavi 23. obljetnice Oluje u Kninu sudjelovati zapovjednik Nacionalne garde Minnesote i zapovjednik zrakoplovstva iz Minnesote. Ovo je još jedan iskaz poštovanja prema hrvatskom narodu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović