Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Matić: Neodgovorno političko ponašanje nije nam neobično

None Foto: screenshot/HRT

Sociolog Matić kazao je kako bez pritiska odozdo političari nemaju zašto mijenjati svoje ponašanje te upozorio na autoritarnu svijest koje se nikada nismo riješili

Prema medijskim napisima, ministar obrane Ante Kotromanović našao je novo radno mjesto. Riječ je o mjestu savjetnika u američkoj odvjetničko-lobističkoj kući u SAD-u koja ima i odjel obrane. Ova vijest, ako je točna, otvara puno pitanja - je li riječ o sukobu interesa, postoji li i kakav sigurnosni problem, ali i mnogo širu raspravu na temu postoji li i kolika moralna odgovornost naših političara.

- Ministar ili bilo koji dužnosnik, na sve njih odnosi se jedno isto pravilo – u roku od godinu dana ne smije stupiti u radni odnos s onim subjektom s kojim je poslovalo tijelo javne vlasti u kojem je političar bio - objasnila je na početku emisije Otvoreno Dalia Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Ukazala je i na brojna pravila koja postoje u ograničavanju javnih dužnosnika, a smatra da neka od njih koja primjerice sprječavaju da se pojedinac vrati u vlastito trgovačko društvo, treba olabaviti. Rad Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa smatra dobrim i izdvaja podatak od 500 zahtjeva za mišljenjem koje su im dužnosnici sami uputili.

Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska, smatra kako svaki pojedinac koji je na javnoj dužnosti može očekivati 24-satni nadzor javnosti te da je primjer ovog slučaja s ministrom Kotromanovićem dobra škola za ostale političare i neke buduće slučajeve slične ovom. Komentirala je i neodgovornost političkih stranaka koje za izbore regrutiraju ljude koji ne namjeravaju kasnije preuzeti dužnost: 

- Ostavlja se dojam netransparentnosti, iako ostaje pravo pojedinca da odluči što učiniti - rekla je. Budimir smatra da se naše političare treba obučiti kako se ponašati, jer se mnogi ne znaju ophoditi u javnom životu u kojeg su došli kao anonimci.

Mi kao društvo imamo užasan demokratski deficit, istaknuo je sociolog Renato Matić i dodao da se prije nekoliko godina na ovakve slučajeve ne bismo ni osvrnuli. 

- Pritisak javnosti je za demokraciju društva ključan faktor – bez pritiska odozdo oni nemaju zašto mijenjati svoje ponašanje - rekao je Matić upozorivši na autoritarnu svijest koje se nikada nismo riješili. Problemom smatra neodgovorno političko ponašanje na koje smo se navikli i nije nam neobično i pogrešno.

Igor Tabak ne misli da je slučaj ministra Kotromanovića osobito problematičan jer je očito da je ministar na odlasku i jer se u priopćenju koje je poslao u emisiju Otvoreno izjasnio da će se sam prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa. 

- Svaki čovjek koji je na takvoj dužnosti, mora čuvati klasificirane podatke koje je u službi saznao - odgovorio je Tabak na pitanje radi li se o ugrozi nacionalne sigurnosti i zaključio kako se takva pitanja uglavnom potežu u kontekstu obrane, ali ne i u drugim resorima.


Komentari (34)
  • Badava propisi i zakoni..ako nemaš dostojanstvo i moral...

    30. 12. 2015,   08:43
  • Da mi je znati bili ovi svi koji podržavaju NAPROSTO ANTU KOTROMANA specijalca dali baš njemu posao u svojoj firmi. Ajde budite iskreni. Ja NE.

    30. 12. 2015,   07:57
  • Nepametnog Antu pametno su savjetovali da šuti...jer, da više priča, bio bi uhvaćen u gomili laži, a čisto sumnjam da bi on svojom " rjecitoscu" uspio obraniti neobranjivo a to je da je u eklatantnom sukobu interesa i da će se za njim vući puno repova. No, pritisak javnosti će jačati, pa se ni on neće moći iz toga elegantno izvuci

    30. 12. 2015,   08:39