Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bez slobode medija ovdje neće ostati niti kamen na kamenu...

None Foto:

Po pitanjima slobode govora približavamo se razini bivših nedemokratskih poredaka. Na listi inkriminacija, uvredi i kleveti dodano je kao kažnjivo djelo i 'sramoćenje' - objava neke informacije koja je istinita, ali može osramotiti čovjeka

U ovom trenutku u Hrvatskoj se vodi stotinjak procesa protiv novinskih redakcija u kojima političari, suci, celebrityji i drugi utužuju medije. Političarima je to idealno sredstvo za sijanje straha, uvođenje cenzure ili autocenzure, ostalima za zaradu.

Tužitelji dokazuju strašne duševne boli iako cijelo vrijeme tih boli najčešće uredno obavljaju svoje poslove. Suci su međusobno solidarni, pa sudac za 'duševne boli' dobije prosječno 70.000 kuna, običan čovjek dobije 50.000. Tužbe se množe brzinom epidemije.

Hrvatska brzo i duboko pada. Po pitanjima slobode govora približavamo se razini bivših nedemokratskih poredaka: američki prvi amandman, sloboda govora, jedan od temelja američke demokracije, kod nas je sve nedostižniji ideal. Na listi inkriminacija, uvredi i kleveti dodano je kao kažnjivo djelo i 'sramoćenje' - objava neke informacije koja je istinita, ali može osramotiti čovjeka. Time je novinarima - kako je primijetio dr. Žarko Puhovski - oduzet jedini alat u kritici moćnika.  

A bez slobodnih medija kao kritičara i čuvara demokracije, u Hrvatskoj neće ostati ni kamen na kamenu!

Emisiju Revizija u kojoj će, uz novinara i kolumnista 24sata i Expressa Borisa Rašetu, gosti biti sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela, hrvatski publicist, bivši diplomat i glavni ravnatelj HRT-a te dugogodišnji novinar Mirko Galić, možete pogledati danas na Al Jazeeri od 19.05 sati.

U 20.05 ta će se emisija moći pogledati i na platformama 24sata, Indexa, Telegrama, Jutarnjeg lista, NewsBara, Večernjeg lista, Lidera, Slobodne Dalmacije, Net.hr., Podravskog lista i HND-a, a pozivamo i druge medije da se pridruže širenju ovog istog sadržaja. 

Tema: Hrvatska

Komentari (33)
  • Tko o cemu,novinari 24 sata o cenzuri

    28. 1. 2019,   15:20
  • Kakva sloboda medija? 90% medija je na istoj strani te propagira neku politiku sta direktno a sta indirektno. A kada im se usprotivis onda im "gusis" slobodu. Ma de ajde..

    28. 1. 2019,   16:00
  • Mediji bi trebali biti samo "repetitor" informacija a ne zbog naklade informacije izmišljati ili još gore prenositi lažne, neprovjerene informacije, kojima mogu nekoga inkriminirati.

    28. 1. 2019,   15:46