Obavijesti

News

Komentari 37

Bez svjetlosti: Zazidao joj je prozore, sude se 30 godina

Bez svjetlosti: Zazidao joj je prozore, sude se 30 godina
3

SPLITSKI APSURD: Sudski proces protiv susjeda započeo je Tonkin djed još 1978. godine. Susjed je tada na njihovu kuću naslonio drvenu konstrukciju

VIDEO

Moj susjed je na Matejuški, u zaštićenom dijelu Splita, između kuća koje se vode kao pučki spomenik kulture, napravio ruglo od apartmana čime mi je jedan prozor zazidao, a na drugome mi je zidom došao na jedan metar zaklonivši mi pogled. Ono što je apsurdno jest da sam tužbu zbog tog barbarskog čina izgubila, počinje priču splitska spisateljica Tonka Alujević (50).

Proces protiv susjeda Tomislava Milardovića traje nevjerojatnih 36 godina. Kako opisuje Tonka, još 1978. godine susjed je počeo stavljati drvenu konstrukciju naslanjajući se obiteljsku kuću Alujevića staru 500 godina. Još tada njezin djed tražio je uklanjanje nadstrešnice te se za to uspio izboriti kod nadležnih institucija. No, susjed nije uklonio spornu konstrukciju već je početkom '90-ih napravio čvrstu građevinu. 

U međuvremenu su Tonkin otac Špiro i ona kao njegova opunomoćenica, opet od nadležnih tražili da se to ukloni. 

- Građevinska inpekcija je od početka '90-ih do danas nekoliko puta tražila uklanjanje no susjed je uporno oglušivao. I nikom ništa - kaže Tonka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon što je shvatila da preko Ministarstva graditeljstva, konzervatorskih ureda i inspekcija neće ništa postići, Alujevići su na Općinskom sudu u Splitu prije desetak godina podignuli privatnu tužbu. 

- I sad zamislite apsurd, sutkinja je nakon sedam godina zaključila kako taj sud nije nadležan za rješavanje spora. Onda je Županijski sud opet vratio predmet na Općinski gdje je ubrzo donesena nepravomoćna presuda da ovakvim barbarskim zatvaranjem mojih prozora meni nije ugrožena kvaliteta življenja. Isto stoji i u pravomoćnoj presudi. To je za ludnicu. Ali, ne namjeravam odustati. Ići ću na Vrhovni sud, pa i do Strasbourga ako treba - kaže nam Tonka dodajući kako zbog "ciganluka" ima vrlo malo dnevne svjetlosti pa kada piše uvijek mora paliti svjetlo. 

- No nije tu kraj. Taj susjed skinuo mi je i 'škure' s tog jednog 'slobodnog' prozora i sada svako toliko mi 'ćiri' u stan dok baca smeće ispod njega Ne smijem ga ni otvarati jer se kroz njega može ući. A ljeti po cijele noći slušam urlikanje njegovih gostiju - kazuje Tonka. 

Tonkin odvjetnik Siniša Štimac je iznenađen ovakvom presudom. 

- Na terenu je bila i sutkinja, i vještaci, bili su svjedoci i sve je fotografirano i dokumentirano. Pa i sam tuženik je na neki način priznao da je u krivu jer je predložio da odmakne zidove 90 centimetara i tako mojoj klijentici oslobodi prozor - kazao nam je odvjetnik Štimac. 

U pravomoćnoj presudi Županijskog suda, između ostalog, stoji da "navodi tužitelja da su mu radnjama zaklonjena dva prozora i onemogućen pogled nisu točni jer je očevidom na licu mjesta utvrđeno da prozori nisu zaklonjeni, niti je tužitelju onemogućem pogled". Tonki Alujević naloženo da plati oko 21.000 kuna sudskih troškova. 

Odvjetnik Tomislava Milardovića, kao i sam tuženik, nisu bili dostupni za komentar. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag