Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Bezbolni porođaji postoje u jeftinim američkim filmovima'

None Foto: Screenshot/HRT

Smatra da je cijeli slučaj u kojem žene progovaraju o traumama koje su doživjele u bolnici nanio štetu jer je velik broj žena izgubio povjerenje. Bol je, kaže on, subjektivna stvar

O gorućoj temi mrcvarenja žena bez anestezije u hrvatskim bolnicama govorilo se i u HRT-ovoj emisiji Otvoreno gdje je gostovao predstojnik KBC-a Split Deni Karelović. Naime, od splitske bolnice je sve i počelo nakon što je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u Saboru ispričala svoje traumatično iskustvo kiretaže bez anestezije nakon spontanog pobačaja. Unutarnji nadzor u bolnici krenuo je i prije nego je Ministarstvo zdravstva najavilo inspekcije, a Karelović tvrdi da je sve bilo po propisima. On misli da je sve počelo zbog političkog obračuna Mosta i 'da je iznesen niz privatnih stvari o pobačaju zastupnice, inkriminirajućih stvari za njihovu bolnicu'.

- Ne mislim da smo mi ginekolozi anđeli i bezgrešni, ali odgovorno tvrdim - uvidom u dokumentaciju i iskaze kolegice koja je to radila, gospođa nije bila nezadovoljna tim zahvatom niti je iskazala želju za prekidom postupka. Imala je osam mjeseci da nam se javi, nije. Zašto sada, na ovakav način i s netočnim činjenicama, ne mogu odgovoriti - dodao je.

Bol je subjektivna stvar i bezbolni porođaji postoje samo u američkim filmovima

Smatra da je cijeli slučaj nanio štetu jer je velik broj žena izgubio povjerenje. Bol je, kaže on, subjektivna stvar. 

- Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima. Bezbolnog porođaja nema. Žao nam je, ali mi smo profesionalci, ne možemo plakati sa ženama, ali pomažemo kako možemo i u skladu s europskim smjernicama da se sve manje koristi opća anestezija, a sve više lokalna - poručio je između ostalog.

Slučaj je, kaže, utjecao i na njegove kolege. Zovu ga, kaže, govore da ne žele raditi u Hrvatskoj. Jedna ga je kolegica, dodaje, zvala da mu ispriča kako je prijavila pacijenticu koja ju je ucjenjivala da joj uplati novac jer ju je zahvat bolio, inače će je inkriminirati. 

- Ovo je jedna situacija u kojoj se ne razgovara na profesionalan način, nego na neprofesionalan način glasa ulice. Mi vjerujemo činjenicama i dokazima - poručio je. 

Zamjerili su mu da je otkrio dijagnozu zastupnice. 

- Nisam ja otkrio podatke zastupnice, ona je ispred cijele hrvatske javnosti vrlo detaljno iznijela svoju privatnu anamnezu. Ja sam samo negirao da nije napravljeno prema pravilima struke - objasnio je dodavši kako se u Hrvatskoj stvara atmosfera medijskog linča. 

- Treba uvažavati sva loša iskustva, pokuditi struku, ali ne zaboraviti da smo mala država s malim izdavanjima u zdravstvo, a s puno dobrih rezultata - dodao je.

Komentari (101)
  • I evo potvrde napisanog u mom sinočnjem komentaru, Zato ću ga ponoviti bez obzira tko se i koliko se, i zbog čega se ljutio. Liječnici su osobe u bjeloj uniformi kojima vas plaše dok ste djeca. Pola života oni provedu mučeći se knjigama, i odričući se svih užitaka. Najčešče da bi eksploatacijom svojeg imena i prezimena sa skračenicama dr,sci, hranili svoju ogromnu sujetu, a NE zbog toga da bi bili asketi koji pomaganjem drugima hrane svoje duše. Drugu polovicu života provedu ponosno noseči bijele uniforme te pločice sa dr, ispred svog imena i prezimena tretirajuči pacijente kao potrošnu robu, za koju važi izreka; koliko novca toliko i posvečenosti pacijentu. Prave za pacijente skupe greške, ali ih nikad ne plačaju jer je nepisano pravilo u funkcioniranju liječničke profesije. da grešku ne vidi nitko, nego da se ona nazove sudbinom ili višom silom protiv koje se nije moglo nista makar se "pokušalo sve što nalaže medicinska praksa" ....A vi? Tek kad odrastete i postanete njihov pacijent, shvatite da su oni koji su vas u djetinstvu plašili liječnikom bili u pravu.....Nažalost primjera za gorenavedeno je prilicno više nego izuzetaka. Njima naklon do poda te svaka čast i poštovanje. Nadam se da admini neće ovo shvatiti kao reklamu, ali imam potrebu da među te izuzetke uvrstim i pohvalim ekipu urološke klinike bolnice Sestara Milosrdnica u Zagrebu.

    16. 10. 2018,   09:05
  • Eto ga sad pa kaj se delaš grbav pa naravno da ne postoje bezbolni porođaji osim carskoga, ali poslje vjerovatno gadno boli i ostane gadan ožiljak, ali žene se nisu na to žalile nego na kiritaže i šivanje bez lokalne anestezije te na ostale pi*darije koje ste im radili na živo a trebali ste dati lokalnu anesteziju. Pa kad sam bil na šivanju ruke dobil sam lokalnu anesteziju za pišljivih 9 šavova. Majstore da tebe neko kod jajčeka šiva na živo e baš bi trebal to iskusit pa bi drukčije popeval aj bok

    16. 10. 2018,   09:13
  • Slažem se sa doktorom da je bol pri porodu subjektivan doživljaj, i da ne treba generalizirati sve liječnike u državi, a isto tako mislim da bi ostatak struke koji je pošten trebao osuditi i pojedinačno prozvati liječnike kojima je dokazana a korupcija i nehuman odnos spram pacijenta. Kad bi se to prakticiralo mislim da bi takvi odnosi liječnik-pacijent postali prošlost. Suludo je da pojedinci generaliziraju cijelu struku. Izvolite gospodo liječnici ustati protiv takvih zbog kojih svi ispadate monstrumi.

    16. 10. 2018,   09:07