Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bezvrijedno: Za jedan američki daju - 35 bilijardi svojih dolara

None Foto: Wikipedia

Stanovnici Zimbabvea mijenjaju bilijarde svojih dolara za nekoliko američkih. Zemlja tako, odlukom predsjednika Mugabea, odustaje od svoje bezvrijedne valute

Stanovnici Zimbabvea uskoro će početi mijenjati bilijarde svojih dolara za nekoliko američkih. Zemlja će tako, odlukom predsjednika Roberta Mugabea, i službeno odustati od svoje bezvrijedne valute

Zimbabve su strane valute poput američkog dolara i randa iz Južnoafričke Republike, počeli koristi još 2009. nakon što je njihov zimbabveanski dolar uništen hiperinflacijom koja je u 2008. godini dosegla 500 milijardi posto, piše Guardian.

Stanovnici su da kupe osnovne namirnice morali sa sobom nositi vreće novčanica, a ovih dana neki su čak i odustali od zamjene za američke dolare jer smatraju da će više zaraditi prodaju li novčanice kao suvenire turistima.

To je vjerojatno i istina jer će osoba koja, primjerice, na svom bankovnom računu ima 175 bilijardi zimbabveanskih dolara za to dobiti samo pet američkih. 

Posljednja i najveća novčanica tiskana u Zimbabveu je ona od 100 trilijuna dolara kojom se nije mogao platiti niti prijevoz gradskim autobusom. 

Komentari (16)
  • Uskoro i hrvatistanski scenarij s time da zimbabve,ruanda,bocvana i sl. Zemlje imaju nepostenu prednost,nemaju SDP ni HDZ,karamrleta,lepog zoleta,udbu,partizane i ustase.

    12. 6. 2015,   15:03
  • ideš po kruh s vrećom puno novaca:-))))

    12. 6. 2015,   15:13
  • Numizmatičari evo prilike ;)

    12. 6. 2015,   19:17