Obavijesti

News

Komentari 18

BiH bi status kandidata mogla dobiti najranije potkraj 2017.

BiH bi status kandidata mogla dobiti najranije potkraj 2017.
1

To bi se moglo ostvariti pod uvjetom da BiH riješi neka od sadašnjih otvorenih pitanja, uključujući tu objavu rezultata popisa stanovništva, najavio je Johannes Hahn

VIDEO

Bosna i Hercegovina bi status kandidata za članstvo u Europskoj uniji mogla dobiti najranije potkraj 2017., no samo pod uvjetom da riješi neka od sadašnjih otvorenih pitanja, uključujući tu objavu rezultata popisa stanovništva što trenutačno blokiraju politički prijepori, najavio je u ponedjeljak u Sarajevu europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Nakon odvojenih sastanaka s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima Hahn je novinarima kazao kako je u BiH stigao jer ta zemlja ima velike ambicije kod pridruživanja Uniji pa je za obje strane važno da ona nastaviti provoditi ranije preuzete obveze i tako ispuni kriterije za stjecanje statusa kandidata.

"Za to su nam ipak potrebne značajne odluke do kraja travnja ili početka svibnja, a prije svega je riječ o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma te o učinkovitom mehanizmu koordinacije odnosa BiH i EU", pojasnio je Hahn.

Dodao je kako EU uz to očekuje i objavu rezultata popisa stanovništva, koji je u BiH proveden još u listopadu 2013. "To pitanje treba riješiti na tehničkoj razini, no kako je ono postalo i političko, sada (politički) lideri to moraju riješiti", kazao je Hahn.

Entiteti u BiH već dvije i pol godine ne mogu se suglasiti tko se može smatrati stalnim stanovnikom BiH u vrijeme provedbe popisa, a dogovor o tom pitanju bitno utječe na ukupan broj njenih stanovnika kao i na nacionalni sastav. Vlasti Republike Srpske inzistiraju da se iz popisa brišu svi oni koji su kao mjesto rada i studiranja naveli neku drugu državu, dok se u Federaciji BiH tome protive tražeći da se rezidentima smatraju svi koji su iskazali nakanu trajnog ostanka u BiH bez obzira na mjesto trenutačnog radnog angažmana ili školovanja.

Prikupljeni podaci svakako bi prestali vrijediti ukoliko ih se ne obradi i objavi do početka srpnja, no Hahn ističe kako bez toga nije moguće razmatrati zahtjev BiH da joj se odobri status kandidata za članstvo u Uniji na temelju zahtjeva podnesnenog u veljači. Podsjetio je kako je prvo pitanje što će ga BiH dobiti od EU radi razmatranja zahtjeva koliki je uopće broj stanovnika u zemlji.

"Riješi li se pitanje objave rezultata popisa do početka svibnja, Europsko bi vijeće do početka ljeta moglo uputiti BiH upitnik na temelju kojega bi se do kraja 2017. odlučilo o zahtjevu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji", kazao je Hahn.

Ohrabrio je političare u BiH da bez obzira na trenutačne poteškoće nastave provoditi reforme dodajući kako je perspektiva članstva u EU ključ za privlačenje stranih investicija, kako se to prošle godine pokazalo i na primjeru Srbije nakon što je EU odlučila otvoriti pregovore o članstvu s tom zemljom.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je kazao kako je od Hahna dobio "jasnu poruku da su vrata EU i dalje otvorena za BiH". Zvizdić tvrdi kako reforme napreduju bez obzira na zapreke a ocijenio je kako se u idućih nekoliko mjeseci mogu dovršiti pregovori o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma.

Konačni je cilj stvoriti pretpostavke da se tržište BiH otvori i za bescarinski uvoz roba iz Hrvatske, a Zvizdić tvrdi kako je to moguće ukoliko se uvaže zahtjevi BiH kojim bi se zaštitila njena poljoprivredna proizvodnja.

Za mehanizam koordinacije odnosa s EU kazao je kako se još dogovara s ciljem osiguranja poštivanja ustavnih ovlasti različitih razina vlasti.

Komentirajući probleme s objavom rezultata popisa stanovništva Zvizdić je kazao kako je to pitanje na žalost umjesto stručnog postalo političko, no istaknuo je kako se rješenje može i mora pronaći.

Tužiteljstvo BiH prošlog je tjedna otvorilo istragu o razlozima zbog kojih je dovedena u pitanje objava rezultata popisa stanovništva. Procjena je državnog tužiteljstva kako netko mora biti odgovoran ukoliko se dogodi da popis, čija je provedba stajala više od 25 milijuna eura, jednostavno propadne zbog političkih opstrukcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...