Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bijela kuća: Snowden i njemu slični su državni neprijatelji

None Foto: POOL

Moramo pronaći one koji objavljuju povjerljice dokumente i pozvati ih na red. S njima neće biti nikakvih pregovora, rekao je Thomas Bossert, Trumpov savjetnik za unutarnju sigurnost

Oni koji su objavili povjerljive dokumente su "neprijatelji američke države", ocijenio je u srijedu visoki dužnosnik Bijele kuće.

Thomas Bossert, savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za unutarnju sigurnost i borbu s terorizmom, tvrdi da administracija nema "nimalo razumijevanja" za one koji objavljuju tajne dokumente.

"Moramo pronaći one koji ih objavljuju i pozvati ih na red. S njima neće biti nikakvih pregovora", rekao je na sigurnosnoj konferenciji koju je organizirao institut Centar za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u Washingtonu.

"Oni koji su prisvojili stvari koje nisu smjeli, poput (Edwarda) Snowdena i nekih drugih, istinski su neprijatelji naše države. I točka. Moramo ih uhititi, kazniti i s njima sukladno postupati", dodao je.

Thomas Bossert usto ocjenjuje da oni koji rade na povjerljivim dokumentima "imaju dužnost" prokazati one koji eventualno odaju tajne.

"Nemam za to nimalo razumijevanja. Ni predsjednik Trump", rekao je.

Donald Trump je pak upozorio na iznošenje povjerljivih informacija u medijima govoreći o lanjskim kontaktima nekih svojih bliskih suradnika i ruskih dužnosnika.

Prošlog tjedna je mrežna stranica WikiLeaks objavila podatke o špijunskim programima CIA-e koji pokazuju kako obavještajna agencija može hakirati elektroničke uređaje.

Bossert se osvrnuo i na Snowdena, bivšeg zaposlenika Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) zadužene za praćenje komunikacija. Snowden koji se sklonio u Moskvu, objavio je 2013. dokumente koji pokazuju razmjere američkih programa za praćenje.

Ovo upozorenje je upućeno dan pošto je mreža MSNBC objavila poreznu karticu Donlda Trumpa za 2005. Dokument je otkrio neovisni novinar koji kaže da mu je bila ubačena u poštanski sandučić.

Donald Trump koji se do izbora za predsjednika bavio poduzetništvom, nikada nije htio objaviti svoje porezne prijave zbog toga što je godinama na meti porezne kontrole, rekao je.

Komentari (33)
  • sad me je trump iskreno razocarao, poceo je sa starom politikom SADa, a to je da nije kriv zlocinac vec zvizdac, to je isto kao kod nas, onaj tko otkrije kriminal dobija instant otkaz i nema sanse da se zaposli u nekoj drzavnoj firmi

    15. 3. 2017,   19:40
  • Trumpova reakcija, odn. ovog njegovog savjetnika, je logična, razumljiva i očekivana. Ipak, Snowden i Assange su istinski heroji slobodoumnog svijeta koji se opire orvelijanskoj distopiji.

    15. 3. 2017,   22:09
  • Meni je Trump dobar, i htio sam da pobijedi, ali nije li na njegovu pobjedu jako utjecao Julian Assange i njemu slični? Malo nema smisla

    15. 3. 2017,   20:14