Obavijesti

News

Komentari 15

Bila im cimerica: Zatvorenice od ove čuvarice najviše strepe

Bila im cimerica: Zatvorenice od ove čuvarice najviše strepe

Osam žena ušlo je u zatvor u Jeffersonvilleu u Indiani pod lažnim imenima. Dobile su i lažne dosjee, a sve s ciljem da skupe informacije. Jedna od njih u zatvoru je ostala raditi kao čuvarica

VIDEO

- Činilo se kao sasvim normalna stvar. Nitko se ne bi bolje od mene prilagodio na tu okolinu, kazala je Sheri Ray koja ima već šestogodišnje iskustvu u radu sa zatvorenicama. 

Sheri Ray bila je dijelom osmeročlane ekipe koja je u zatvoru svojevoljno provela dva mjeseca. Pod uvjetom da su nekažnjavani, građani koji su htjeli okusiti život iza rešetaka dobili su lažne identitete i lažne dosjee. U zatvoru su pušteni na milost i nemilost cimerica i ostalih zatvorenica sa zadatkom da u dva mjeseca skupe što više informacija. Kada je izašla, Ray se u istom zatvoru, u Jeffersonvilleu u Indiani, zaposlila kao čuvarica, piše Business Insider.

'Obučavale su me kako smanjiti kut kameri'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Već prvi dan posla Ray je riješila problem isključivo zahvaljujući iskustvu koje je stekla kao zatvorenica. Grupa zatvorenica pokušavala je zakloniti sigurnosnu kameru. Ona je to primijetila i kod istih poslije otkrila posjedovanje alkohola.

- Jedini razlog zbog kojeg sam primijetila da se nešto događa, a moj kolega nije, jest kut pod kojim su stajale zatvorenice. Na određenim mjestima stoji se pod određenim kutom, tako su me obučavale kad sam bila na njihovoj strani, kazala je Ray za Business Insider. 

S druge strane, tvrdi čuvarica, vrijeme provedeno iza rešetaka pomoglo joj je da uvidi i nekorektno tretiranje zatvorenica od strane čuvara.

'Ako si dobar prema njima, neizmjerno će te cijeniti'

- Uvijek su nas učili da ako pokažemo bilo kakav oblik pristojnosti ili empatije prema zatvorenicama, one će nas smatrati slabima i pokušati to iskoristiti. Uvjerila sam se da to nije tako. Ako se prema njima ponašamo dobro, naprimjer, ako napravimo neki mali znak pažnje, poput 'krijumčarenja' nove plahte ili ručnika, one će to zapamtiti i od njih ćete uživati ogromno poštovanje.

Ray čak kaže da je empatija najbitnija stvar u najtežem dijelu njezina posla. Kada primaju nove zatvorenice, obrađuju ih, ispituju, a ona, kaže, u njima tada najveću tugu. Osjećaju se, prepričava, izgubljeno jer tada im njihova sloboda postaje stran pojam.

- Mnogi moji kolege zaboravljaju na empatiju, a u trenucima obrađivanja pridošlih zatvorenika to je ustvari najbitnija stvar. Ako im se samo kaže - ''Smiri se, ovo je najgori dio, brzo će proći, a poslije će biti lakše'', ili ako im se u par rečenica objasni kakav će proces proći tijekom provjere, njima to može puno značiti.

Iskustvo Sheri Ray snimljeno je u osam nastavaka dokumentarnog filma '60 dana unutra' i od ovog tjedna prikazivat će se na A&E televizijskoj mreži.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Samo majka zna što se dogodilo u 89 minuta od nestanka Danke do prijave: 'Ni suzu nije pustila'
VELIKA REKONSTRUKCIJA NESTANKA

Samo majka zna što se dogodilo u 89 minuta od nestanka Danke do prijave: 'Ni suzu nije pustila'

Majka Danke Ilić (2) tek je nakon sat i pol prijavila nestanak kćeri. Prije toga brisala je poruke i pozive. Opet je bila na saslušanju u policiji

Zašto je trudna majka nestale Danke (2) nakon toliko godina došla do zapuštene vikendice?
SUSJEDI SU SVE ISPRIČALI

Zašto je trudna majka nestale Danke (2) nakon toliko godina došla do zapuštene vikendice?

Stvari se kompliciraju, a djeteta nema. Nadamo se da će biti pronađena živa i zdrava te da će se utvrditi kako je došlo do ove drame, govore susjedi
S mobitela Dankine majke su na dan nestanka brisane poruke i pozivi? 'Utvrdili su inspektori'
MOBITEL NA VJEŠTAČENJU

S mobitela Dankine majke su na dan nestanka brisane poruke i pozivi? 'Utvrdili su inspektori'

Sektor za izvanredne situacije MUP-a Srbije uputio je u petak na teren dva posebna tima za spašavanje ponovno započinjući detaljnu pretragu za dvogodišnjom djevojčicom iz okolice Bora...