Obavijesti

News

Komentari 434

Bili smo u Titovoj vili: 'Nekoć luksuz, a danas pustoš i jeza...'

Bili smo u Titovoj vili: 'Nekoć luksuz, a danas pustoš i jeza...'
10

Posjetili smo nekadašnju Titovu vilu Izvor na Plitvicama. Nekadašnji rezidencijalni kompleks potpuno je opustošen, uništen i prepušten zaboravu. Izgleda kataklizmično...

VIDEO

U srcu nacionalnog parka Plitvička jezeru nalazi se bivša Titova vila Izvor, jedna od najskupljih vila koja je građena za bivšeg predsjednika komunističke Jugoslavije. Nije je često koristio, ali kad je koristio tu se se događale dvije stvari. Politički sastanci za hrvatskim rukovodstvom ili kao mjesto gdje su se zabavljali i provodili. Vila koja je građena od najskupljeg kamena i  luksuzno napravljena je u potpunosti devastirana. A samo grijati ovo zdanje je bio jedan užasno skupi pothvat koji je moglo priuštiti samo država koja nije razmišljala o troškovima svoje elite i svog rukovodstva.

Nekadašnje luksuzno zdanje danas izgleda kataklizmično...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:44

Sve je uništeno, razbijeno i razneseno

Zavjese koje njiše propuh na razbijenim prozorima, polomljeni komadi namještaja nekad faraonske raskoši, žice koje vise iz uništenih zidova, razbijene i raznesene mramorne stube koje su nekad krasile velebno stubište, današnja je jezovita slika rezidencijalnog kompleksa u kojemu je nekad odmarao Josip Broz Tito. 

U vilu su uložena enormna sredstva za ono doba, građena je od 1948, do 1953. a gradili su je, naravno, logoraši Golog otoka, ali i politički zatvorenici iz drugih mjesta. U nju su ugrađeni zaista najskuplji mogući materijali do kojih se tada moglo doći. Tito je u njoj bio samo 5 puta. Navodno je Jovanka u velikoj mjeri utjecala kako će izgledati i kakva će biti. 

Vila je obložena sa sivim kamenom škriljavcem koji je dovezen vlakom sa Sljemena.  Milijuni tona tog kamena su dovezeni da se vila obloži. To je kamen koji više nije dopušteno vaditi i nije ga moguće nabaviti i kupiti. I on se još uvijek dobro drži.

Ispod vile tunel za evakuaciju

Čak 6500 “kvadrata” okamenjenog carstva zaboravljeno leži na samom rubu litice na nadmorskoj visini od 720 metara već godinama. U vili, građenoj na površini većoj od 10 tisuća metara kvadratnih, su postojale kuglana, dvorana za biljar, kino, dvorane za sastanke i dnevni odmor, apartmani za elitne goste te uredski prostori. Imala je centralno grijanje i dvije kotlovnice.

U lijevom krilu trokatnice bile su Titove osobne odaje s liftom, gdje se danas strop urušava od prokišnjavanja. Drvene terase sada 'krase' napukle daske, a hodnik obložen hrastovom lamperijom propao je pod batovima lopova. Ispod vile napravljen je tunel za bijeg,dug 80 metara, koji je vodio do druge strane brda.

Iako je vila devastirana vidi se da je to sve građeno od najboljih materijala, rukohvate su od najboljeg hrastovog drveta, a stručnjaci kažu da je sve to drvo bilo prelakirano sedam puta da bi bilo zaštićeno.

Vila je u funkciji bila do kraja ‘80-ih, a u Domovinskom ratu njome su se služili pobunjeni lički Srbi. Prije 10 godina službeno postala državno vlasništvo, no nitko za nju ne brine. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

15:49

Potpuna devastacija je nastupila nakon '95 jer vlasti nisu smatrale važnim da čuvaju ovaj biser arhitekture i potencijalnu turističku atrakciju.

 

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 434
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk