Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Borzan: Čitav niz afera utjecao na loš izborni rezultat HDZ-a

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Komentirala je i  izjavu HDZ-ovog Mire Kovača prema kojoj je "SDP profiter HDZ-a" na tim izborima rekavši kako je jedan od razloga lošeg HDZ-ovog rezultata način na koji je bila posložena lista njihova lista

Zastupnica u Europskom parlamentu zahvalila je biračima u Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku koji su joj na izborima dali 7.564 preferencijalnih glasova (županija), odnosno njih 4.136 (Osijek)

 - Rezultat izaziva ponos i zadovoljstvo, no to je rezultat koji obvezuje i motivira da nastavim raditi jednakim žarom kao i do sada -  rekla je SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Naime, zahvalila je  biračima u Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku koji su joj na izborima za EU parlament dali 7.564 preferencijalnih glasova (županija), odnosno njih 4.136 (Osijek).

Komentirala je i  izjavu HDZ-ovog saborskog zastupnika Mire Kovača prema kojoj je "SDP profiter HDZ-a" na tim izborima rekavši kako je jedan od razloga lošeg HDZ-ovog rezultata način na koji je bila posložena lista HDZ-ovih kandidata.

Plenković štedio sebe kako ga nitko na listi ne bi zasjenio

- Bila je posložena tako da je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković štedio sebe kako ga nitko na listi ne bi mogao zasjeniti na način da dobije veliki broj preferencijalnih glasova i tako postane zvijezda izbora. To jeste bila greška, no rekla bih da je još više na loš rezultat HDZ-a utjecao čitav niz afera u zadnjih godinu - dvije. Građani su uvidjeli da vladajuća stranka ne vodi državu u dobrom smjeru i to su na izborima kaznili - kazala je Borzan.

Vukovar: Završni skup  SDP-a za EU izbore | Autor: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Upitana kako će dobar izborni rezultat utjecati na unutarstranačke odnose u SDP-u Borzan je rekla kako se nada da će unutar stranke zavladati konstruktivna atmosfera jer oni u SDP-u, kako je rekla, "nemaju ideoloških razmimoilaženja kao što to ima HDZ".

- Mi se oko bitnih životnih tema slažemo, jedino imamo prijepore oko osoba u smislu okupljanja oko ovog ili onog čovjeka. Čini se da se takvi problemi sada pojavljuju u HDZ-u s obzirom na činjenicu da su se Davor Ivo Stier i Miro Kovač praktički kandidirali za predsjednika stranke - rekla je Borzan.

Predizbori bi iscrpili članstvo

Novinare je zanimalo i je li bolje rješenje za SDP da svog predsjedničkog kandidata izaberu konsenzusom ili da idu unutar stranke u predizbore za predsjedničkog kandidata.

U Rijeci održan završni skup SDP-a | Autor: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Predizbori, mišljenja je Borzan, ne bi bili dobro rješenje.

- Oni bi iscrpili članstvo ali i kandidate koji bi se potrošili u unutarstranačkoj borbi za predsjedničkog kandidata i ušli umorni u predsjedničku kampanju. Smatram da je aktualnu predsjednicu moguće pobijediti, ona u anketama stoji lošije nego njezini prethodnici u ovo doba mandata. Ako izađemo sa dovoljno dobrim zajedničkim kandidatom kojeg bi zajednički dogovorile stranke lijevog centra, te bismo izbore mogli dobiti - konstatirala je.

Komentirajući činjenicu da se sve češće bivši SDP-ov predsjednik i premijer Zoran Milanović spominje kao mogući predsjednički kandidat SDP-a, Borzan je rekla kako je svjesna da po anketama Milanović dobro kotira.

- Smatram da treba biti nekoliko kandidata koji bi prije toga trebali pristati biti kandidati, a ne da se govori o osobama koje se nisu izjasnile da su za to zainteresirane. Možda je to Ivo Josipović, možda Tonino Picula, ne bih špekulirala sa imenima - zaključila je Borzan.


 

Komentari (46)
  • Biljana Borzan je fina, obrazovana i kulturna osoba koja nas odlično predstavlja u EU parlamentu i zastupa Hrvatsku boreći se da naši građani budu što se tiče kvalitete proizvoda jednaki s ostalim građanima EU-a i tu je polučila odlične rezultate - dokaz da pozna EU politike - liječnica je! Podržavam je u tim naporima i čestitam na uspjehu i broju preferencijskih glasova koje je dobila, treća na listi odmah iza Ruže i Kolakušića - jedina koja je u odnosu na izbore od prošlog puta i te kako znatno povećala preferencijske glasove - mudro je i vrijedno radila!

    1. 6. 2019,   16:08
  • Ne mjesajuc politiku,sreo sam je jedan put,i jako otmjena dama,ugladjena,fina! Moram priznat!

    1. 6. 2019,   15:23
  • Kataklizmička je stranka čiji rukovodioci kradu i po 20 puta više od jednog ne baš čednog Čačića. Jednostavno, u doba Čačića cijena autocesta je sigurno bila 10 posto viša nego što je trebalo a onda su došli Sanader, Kalmeta, braća Žužuli i cijena izgradnje autocesta je skočila za dva do četiri puta. Za 100 do 300 posto. To znači da su potonji krali 10 do 30 puta više. I sve tako od divljačke privatizacije, preko 4x farbanje tunela pa sve do afere Borg. A od sadašnjih ministara skoro da i nema nekog tko nije umočen u neku aferu. Jedina im je konkurencija u tome Bandić.

    1. 6. 2019,   23:39