Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Bilo je bitno da nastava počne, možda skratimo sve praznike'

Za nekoliko dana bit će sastanak učiteljskog vijeća pa ćemo se dogovoriti, sad je bilo bitno da se nastava počne. Mislim da ćemo skratiti proljetne i zimske praznike, rekao je ravnatelj II. gimnazije Drago Bagić...

Stanje u obrazovanju odraz je stanja u društvu, a ono je katastrofalno, pa objektivno mjerenje, poput PISA testiranja, to i pokaže, kaže Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara.

Upravo hrvatski informatičari, uz robotičare, te u zadnje vrijeme prirodoslovce, pokazuju sjajne rezultate u međunarodnim natjecanjima znanja. No ukupno, pokazali su rezultati šestog ciklusa PISA istraživanja, hrvatski učenici pokazuju sve lošije znanje i vještine u svakodnevnom životu. Podaci koje je za Hrvatsku jučer objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja više su nego zabrinjavajući:

'Nije problem u klincima'

Od 79 zemalja Hrvatska je na 29. mjestu prema čitalačkoj pismenosti, na 40. prema matematičkoj te na 46. mjestu prema prirodoslovnoj pismenosti. Rezultati iz matematičke i prirodoslovne pismenosti lošiji su nego prije tri godine i ispodprosječni su. Slovenija je visoko ispred nas.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Stagnacija rezultata učenika treba zabrinuti sve u Hrvatskoj, a osobito one koji vode i koji rade u obrazovnom sustavu. Još više zabrinjava činjenica da je 31 posto hrvatskih 15-godišnjaka matematički funkcionalno nepismeno, a postotak onih koji su prirodoslovno nepismeni u 12 godina povećao se sa 17 na 26 posto. To su rezultati koji su trebali učiniti da Hrvatski sabor zasjeda samo s jednom točkom dnevnog reda, a to je kvaliteta hrvatskog obrazovanja - komentirao je Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja, dodajući kako bi ih trebalo zabrinuti i to što na najvišoj razini matematike ima samo 0,8 posto hrvatskih učenika, dok ih je u Sloveniji 3,1 posto, a u Poljskoj 4,1.

- Zar su naši klinci tri ili četiri puta manje pametni od Slovenaca i Poljaka? Nisu, nego politika desetljećima ne čini ništa da sustavno razvije sustav obrazovanja u Hrvatskoj - ističe Jokić, a slično je zaključila i ministrica Blaženka Divjak, kazavši kako nema pomaka od 2006. Stoga je, smatra ona, dobro da se inzistira na jačanju područja STEM-a u školama.

Obraćanje sindikalista na velikom prosvjedu Hrvatska mora bolje 'IMAJU PRAVO NA TO' Mihalinec neće podržati štrajk osoblja? 'Trebaju se izboriti'

- Zastarjeli je koncept da ista osoba poučava i ocjenjuje. Uvođenjem nacionalnih ispita nestao bi animozitet između roditelja, djece i nastavnika te bismo dobili puno objektivnije podatke o znanju djece. Drugi zastarjeli koncept je rad u grupama koje su formirane po dobi. Puno je učinkovitije raditi s 40-ak učenika podjednakog interesa i sposobnosti, bez obzira na dob. Ta rješenja mogu lansirati Hrvatsku u vrh svih testiranja, što potvrđuju vrhunski rezultati informatičara i robotičara - kaže Vlado Lendvaj.

A učenici, koji su se jučer vratili u škole, ne zamaraju se rezultatima PISA-e nego odrađivanjem 16 dana nastave.

- Nisu svi jednako sudjelovali u štrajku, pa ni fond sati i nastavnih dana nije kod svih isti. Trenutačno sakupljamo informacije o točnom broju izgubljenih nastavnih dana i sati, a onda ćemo odlučiti o nadoknadi - kazao nam je Henry Ponte, ravnatelj riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića.

Ne žele radne subote

- Mi ćemo vjerojatno produljiti nastavu za tjedan dana i bez praznika u veljači. Naši gimnazijalci znaju da ipak moraju raditi kako bi upisali željene fakultete. Štrajk je pokazao da treba imati povjerenja u učitelje - kazao nam je Filip Zoričić, ravnatelj pulske gimnazije. Maturant ove škole i predsjednik Vijeća učenika Luka Sabatti kaže nam kako će kasnija matura donijeti probleme onim učenicima koji su odlučili upisati fakultete u inozemstvu.

MATURANTI ZABRINUTI 'Valjda ćemo sve stići': Krenule su prijave za državnu maturu

Ravnatelj Srednje obrtničke škole iz Splita, Davor Kulić, kaže nam kako su svi profesori na broju u zbornici.

- Sigurno će nastave u našoj školi biti zadnji tjedan nakon 6. siječnja. Kroz drugo polugodište vjerojatno ćemo ići s jednom subotom mjesečno nadoknade - planovi su ravnatelja Kulića, a u zagrebačkoj II. i XVI. gimnaziji i nastavnici i učenici slažu se da ne žele odrade subotom.

- Za nekoliko dana bit će sastanak učiteljskog vijeća pa ćemo se dogovoriti, sad je bilo bitno da se nastava počne. Mislim da ćemo skratiti proljetne i zimske praznike, a i čekamo odluku Grada Zagreba. Nadoknadu subotom želimo izbjeći - rekao je ravnatelj II. gimnazije Drago Bagić.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (81)
  • Ja sam roditelj, ali bi podržao djecu da i oni izađu na ulice protiv skraćivanja praznika i zatraže svoje pravo. Pa da vidimo onda...

    3. 12. 2019,   22:12
  • Toliko o tvrdnjama ucitelja da ovaj strajk nije stetio djeci🤮

    3. 12. 2019,   22:07
  • Skratite, radite sto hocete...ja znam da od 20.12. do 07.01. nisam doma. Kupim klince i odoh u Slavoniju.

    3. 12. 2019,   22:02