Obavijesti

News

Komentari 56

Bio 18 godina nevin u zatvoru, pustili ga pa ponovno osudili...

Bio 18 godina nevin u zatvoru, pustili ga pa ponovno osudili...
7

Steven Avery (53) bio je nevin u zatvoru zbog premlaćivanja i pokušaja silovanja. Sada, pak, služi doživotnu kaznu zatvora jer je optužen za ubojstvo fotografkinje

VIDEO

Turbulentni život Stevena Averyja (53) iz Wisconsina ponovno se našao pod povećalom javnosti zbog dokumentarca 'Making a Murderer' koji je premijerno prikazan u prosincu i koji ruši sve rekorde gledanosti na Netflixu.

Avery je 18 godina proveo nevin u zatvoru , a sada je opet iza rešetaka i to doživotno.

Avery je 1985. osuđen za pokušaj silovanja i premlaćivanje, te je proveo gotovo pola svog života u zatvoru, no napredna DNK analiza pokazala je da on nije počinitelj u tom slučaju. Iz zatvora su ga pustili 11. rujna 2003. godine .

Profimedia

Kako bi spriječile da nevini ljudi završe u zatvoru vlasti su 31. listopada 2005. uvele zakon nazvan po njemu, a kasnije preimenovan u Zakon o reformama kriminalne pravde.

Tražio odštetu pa ga optužili za ubojstvo

No, zatvorska 'karijera' za Averyja tu je tek počela. Na slobodi nije bio ni dvije godine, i bio je usred tužbe kojom je tražio 36 milijuna dolara odštete od okruga, šerifa i državnog tužitelja, kad su ga 2005. uhitili zbog ubojstva Terese Halbach.

Isti dan kad su vlasti predložile ' Averyjev zakon', Teresa Halbach posljednji je put viđena živa na Averyjevom posjedu. Halbach je bila fotografkinja koju je Steven pozvao kako bi snimila automobil njegove sestre koji je htjela prodati.

Tvrdi da su mu smjestili

Averyja su uhitili pod sumnjom da je ubio Teresu, nakon što su na automobilskom otpadu u vlasništvu njegove obitelji pronašli njezin auto i izgorene komade kostiju. On je tvrdio da mu vlasti pokušavaju smjestiti kao ne bi dobio odštetu koju je tražio sudskom tužbom.

Kako bi se izbjegao sukob interesa, istragu su predvodile vlasti iz susjednog okruga Calumet, ali su policajci iz Averyjevog okruga Manitowoc ipak sudjelovali u pretraživanju njegove prikolice, garaže i imovine, zbog čega su ih kasnije odvjetnici osumnjičili za malverzacije s dokazima.

Profimedia

Mentalno zaostali rođak sve priznao

U ožujku 2006. za ubojstvo je osuđen i Averyjev rođak Brendan Dassey nakon što je policiji priznao silovanje, sudjelovanje u ubojstvu i osakaćivanje Teresinog tijela.

Dassey je inače mentalno zaostao i njegovi odvjetnici traže da ga puste iz zatvora ili ponovo suđenje jer su mu prekršena prava, nije dobio adekvatno savjetovanje i njegova obrana smatra da priznanje nije dao dobrovoljno.

Stevena Averyja 1. svibnja 2007. osudili su na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

VIDEO

Porotnici u sukobu interesa?

Kasnije se saznalo da je jedan od porotnika koji ga je osudio otac šerifova zamjenika , a žena jednog drugog porotnika također je radila za okrug Manitowoc. Richard Mahler, koji je napustio mjesto porotnika ubrzo nakon početka suđenja zbog obiteljske situacije, kasnije je kazao da je u početku suđenja sedmero porotnika smatralo da Steven nije kriv i nije mu jasno zbog čega su promijenili mišljenje.

Jedan drugi porotnik je pak kazao autoricama dokumentarca kako su smatrali da je policija smjestila Averyju , ali su se bojali za svoju sigurnost.

Avery je u kolovozu 2011. uložio žalbu i tražio da se suđenje ponovi, ali sud ga je odbio. Novu žalbu uložio je 11. siječnja 2016. ovog puta se pozivajući na kršenje prava u procesu.

Peticijom traže Averyjevo oslobođenje

Mnogi vjeruju da su Avery i Dassey nedužni i aktivisti su 20. prosinca prošle godine pokrenuli peticiju koju su poslali u Bijelu kuću tražeći njihovo pomilovanje. No, odgovorili su im da ih predsjednik SAD-a ne može pomilovati jer su u državnom zatvoru, a guverner Wisconsina Scott Walker to je odbio.

Druga peticija kojom traže pokretanje istrage šerifova Ureda u okruzima Manitowoc i Calumet pokrenuta je 7. siječnja ove godine.

VIDEO

Nije bio nevinašce

Od kad je punoljetan Avery ima problema sa zakonom. S 18 godina odslužio je 10 mjeseci u zatvoru jer je opljačkao bar. Samo dvije godine kasnije opet se našao na sudu zbog okrutnosti prema životinjama. On i još jedan muškarac zalili su mačku gorivom i uljem i bacili je u vatru. Za to je dobio devet mjeseci zatvora.

Ipak, Steven se nije opametio i 1985. je izgurao svoju rođakinju s ceste prijeteći joj pištoljem. Rođakinja, inače supruga povremenog zamjenika šerifa, optužila ga je i da se skidao gol kada je prolazila pored njegove kuće. Zbog toga je osuđen na šest godina zatvora koje je odslužio zajedno s onih 18 godina koje je, kasnije te godine, dobio za silovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina