Obavijesti

News

Komentari 61

Bio je miran, samo je izustio: I to se moralo jednom dogoditi...

Bio je miran, samo je izustio: I to se moralo jednom dogoditi...
1

Hrvatski general Ante Gotovina uhićen je na današnji dan 2005. Sjedio je u hotelu sa četiri zvjezdice i večerao. U džepu su mu pronašli krunicu i 12 tisuća eura

VIDEO

Imam vrlo dobre vijesti. Ante Gotovina je tijekom prošle noći uhićen u Španjolskoj, rekla je presretna glavna haška tužiteljica Carla del Ponte nakon što je hrvatski general koji se skrivao više od četiri godine napokon uhićen.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:42

Lokalna policija uhitila ga je u hotelu s četiri zvjezdice Bitácora u turističkoj zoni Playa de Las Americas na otoku Tenerife koji pripada španjolskim Kanarima.

Ante Gotovina navodno tjednima prije uhićenja jahtom kružio otočjem i mijenjao prenoćišta. Nije bio naoružan, a kod njega u džepu našli su 24 novčanice od 500 eura odnosno ukupno 12.000 eura. Uhićenju se nije opirao. S njim je na večeri bio australski Hrvat Jozo Grgić Jablan. I njega su uhitili, ali i ubrzo pustili. 

Sobarica hotela Bitácora je ispričala kako je Gotovina bio ljubazan gost. Svjedoci su pak rekli kako je zadnji dan na slobodi proveo mirno.

Gotovina i Grgić su se iza 20 spustili na večeru. Nisu naručivali ništa posebno nego su jeli što je bilo ponuđeno na švedskom stolu. Naručili su butelju crnoga vina.

Gotovina je bio smiren i staložen

Oko 21.10 sati, odnosno malo prije nego su ispili zadnje gutljaje vina i prije nego je Gotovina uspio platiti butelju koja je prema riječima, šefa sale restorana Bitácora, stajala 20 eura,u restoran hotela upalo je devet španjolskih specijalnih agenata. Pitali su ga je li on Ante Gotovina. On im je smirenim glasom rekao da je.

Tada je ispružio ruke, kao da je očekivao uhićenje, te je uz vidno olakšanje pogledao u kameru koja ga je snimala i rekao 'I to se jednom moralo dogoditi'. Zatim je pitao smije li uzeti sako što su mu policajci dopustili. 

Noć je proveo u strogo čuvanom španjolskom zatvoru Soto del Real koji se nalazi 40-ak kilometara od Madrida, a u njemu kazne služe teroristi, propali tajkuni, političari, bankari, odvjetnici. Nakon toga su ga prebacili u UN-ov zatvor u Scheveningenu u Nizozemskoj.

Španjolski DJ: Moja djevojka je odala Gotovinu 

Luis Torres (37), DJ na Svjetskom prvenstvu u rukometu u Španjolskoj, otkrio je u razgovoru za Večernji list prije pet godina kako je njegova bivša djevojka bila direktorica hotela u kojem je uhićen general te da je ona odala generala Gotovinu.

24sata

- Bilo je 3 u noći, ležali smo u krevetu kad je zazvonio telefon. Na recepciji su primijetili falsificirane i sumnjive dokumente i nazvali moju djevojku. Ona je nakon toga pozvala policiju - ispričao je.

- Zbog mojih hrvatskih prijatelja, to je bio užasan trenutak za mene. A posebno sada, kada se zna da je on heroj - kazao je Torres, koji se na brojim sportskim priredbama, na kojima pušta glazbu, sprijateljio i s hrvatskim sportašima. 

Sedam godina nevin trunuo u zatvoru

Suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku počelo je 11. ožujka 2008. godine a Haški sud je  nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. proglasio krivim Antu Gotovinu kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata, krivim za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a sud ga je oslobodio odgovornosti za prisilno premještanje. Određena mu je kazna od 24 godine zatvora .

Oslobođen je 16. studenog 2012. godine drugostupanjskom (pravomoćnom) presudom. Sudac Theodor Meron kazao je tada

-  Izričem oslobađajuću presudu i nalažem da se Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu...

Carla del Ponte: 'Ne mogu prihvatit oslobađajuću presudu'

Bivšu glavna tužiteljicu Carlu del Ponte šokiralo je oslobođenje generala. To je izjavila u intervju za srpski Blic

Reuters

- Bila sam veoma iznenađena i zaprepaštena. Potpuno je nevjerojatno što se dogodilo nakon presuđene kazne od 24 godine za Gotovinu i 18 za Markača. Nevjerojatno. Ne mogu to prihvatiti. Osjećam punu solidarnost sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin. Zločin, koji smo čvrsto dokazali činjenicama - kazala je tada del Ponte te istaknula da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima kredibilitet Tribunala doveden u pitanje.

Ante Gotovina
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.