Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Bio sam skitnica, a sada sam superpolicajac i šnjofam drogu'

None Foto: Robert Anić/Luka Stanzl/PIXSELL 5

VESEO I ZAIGRAN Snoopy, Jack Russell terijer, spašen je iz azila u Velikoj Gorici i školovali su ga u Policijskoj akademiji za detekciju droga. Nedavno je pronašao 2,5 kilograma kokaina

Za nas su idealni psi oni koji najčešće vlasnicima idu na živce. To je tip onakvog psa koji vam dolazi kad god ste u šetnji, donosi vam grančicu, lopticu i samo daj još, kaže nam Berislav Lankaš, voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Policijske akademije u Zagrebu.

Upravo takav je i Snoopy, pas u tipu Jack Russell terijera.

Nije prošao testiranje iz prve

On je udomljen 2017. godine iz azila u Velikoj Gorici te su ga Policijskoj akademiji školovali za detekciju droga.

- Snoopy je 2017. u prosincu stigao na testiranje, ali nije prošao. Ipak, pokazao je veliki potencijal i ostao u akademiji - rekla je Željka Kušter, njegov prvi vodič.

VIDEO: Centar za obuku vodiča i dresuru policijskih pasa 

Otkrio dvije i pol kile kokaina

Snoopy sad ima nepogrešiv njuh za otkrivanje droge te je u četvrtak otkrio čak 2,5 kilograma kokaina. Tad su zagrebački policajci zaustavili dva auta koje su vozili 47-godišnji hrvatski državljanin i 29-godišnji državljanin BiH.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zavuče se u svaki kutak

Snoopy i njegova kolegica Maša pregledali su automobile i otkrili drogu.

Osumnjičeni muškarci su privedeni te je protiv njih podnijeta kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama nadležnom državnom odvjetništvu. Snoopyju ovo nije prvi put da je otkrio drogu. U listopadu je otkrio hašiš skriven u šleperu, piše Jutarnji.

Snoopy je i pokazni pas Policijske akademije, a upravo mu njegova veličina omogućuje da se zavuče u svaki kutak kako bi nanjušio drogu.

Njegov drugi vodič, Vanja Ratković, kaže za Jutarnji da Snoopy ima iskonski nagon za igračkom te će se za nju i hranu prodati.

- Kad je na povodcu, osjeća se još veći i snažniji. Veseo je i zaigran, ali i učinkovit - kaže Ratković.

U Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, psi su smješteni u bokseve veličine oko 10 kvadrata, a polovica boksa ima podno grijanje tako da tijekom zime psima nije hladno.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Otkad je 2017. sagrađen Centar, ondje je obučeno 37 pasa. Radni vijek psa je oko sedam godina, no postoje iznimke ako se recimo pas ozlijedi ili ako je u tako dobroj formi da može i dalje nastaviti raditi. Kad ode u mirovinu, obično ga udomljava njegov vodič.

Tema: Hrvatska

Komentari (35)
  • Veliki + za Hr policiju zato jer uzimaju pse iz azila..👍

    8. 12. 2019,   09:49
  • Najača vrsta psa ikad, imao sam jacka i patuljastog pinča i bili su nerazdvojna konbinacija, u jednom danu smo šetali 15 kilometara sa guštom, nezasitni su bez obzira što su malenog rasta, puno puno življi od puno većih pasa.

    8. 12. 2019,   09:23
  • Bravo Snoopy, a bravo i za policiju što uzima pse iz azila!

    8. 12. 2019,   11:00